Živý rozhovor: s Altapem o Servant Salamanderu (odpovědi)

Na vaše otázky ke správci souborů Servant Salamander odpovídali jeho tvůrci, Petr Šolín a Jan Ryšavý z české firmy Altap. Přečtěte si, jak Salamander vznikl, jaké má podle tvůrců výhody a nedostatky vůči konkurenci, jaké jsou v plánu nové funkce.

Plánujete kompatabilitu s pluginy pro Total commander? (Václav Černý)

Petr Šolín: Ne. Asi by šel vyrobit takový plugin, ale zatím to nemáme v plánu. Jistě by to bylo řešení plné kompromisů, rozumnější mi přijde žádaný plugin nechat převést jeho autora na rozhraní Salamandera nebo ho nechat vyrobit někým jiným.

Nerozmyslate nad zaintegrovanim FTP klienta do programu? (Alexander)

Petr Šolín: FTP už je k dispozici delší dobu, viz aktuální verze 2.5 RC1.

Preco Salamander nevytvara pri rozbalovani archivu novy proces tak ako pri kopirovani a neda sa s nim pocas rozbalovania archivu pracovat? (marian)

Petr Šolín: Je to v plánech pro další verzi (3.0).

Umí už Servant Salamander synchronizovat soubory i s podadresáři? Jen z toho důvodu ve firmě dále provozujeme Total Commander pro zálohování na DVD+RW a ZIPdrive. (Regine)

Petr Šolín: Ne. Je to v plánech pro další verzi (3.0).

Chystáte pro Salamander Nápovědu? (Ruda)

Petr Šolín: Ano. Pracuji na ní už pár měsíců, zatím má 454 HTML stránek, celkem 930 kB textu. Je tam 31 pluginů a Salamander, takže o zábavu mám postaráno. Doufám, že do konce října, do puštění verze 2.5 RC2, bude nápověda hotová. Je psaná anglicky, českou verzi máme v plánu.

Přemýšleli jste o větší podpoře archivačních programů v Servant Salamanderu? (Michal Novosad)

Petr Šolín: Mám dojem, že umíme všechny důležité archivátory. Pokud máte jiný dojem, přidejte požadavek na naše fórum.

Plánujete zavedení počítání času do konce kopírování souborů? (Robert Skopalík)

Petr Šolín: Ano. Je to v plánech pro verzi 3.0.

Jak to vidíte s 64bitovou verzí? Dvaatřicetibitové verze správců souborů nevidí pod Windows XP 64b adresář System32. (Jirka)

Petr Šolín: Plánujeme vytvořit 64bitovou verzi. Salamander je vytvořený v MS Visual C++, takže je to snad rozumně realizovatelné. Čtyřiašedesátibitová verze by těmito problémy neměla trpět.

Proč není funkce „zachovat datum a čas“ při kopírování adresářů trvale nastavitelná? Je to pouze volitelná položka, která se musí aktivovat při každém kopírování? (Pepa)

Petr Šolín: Zatím to neumíme, zřejmě na to zatím uživatelé nevyvíjeli dostatečný tlak (respektive vyvíjeli ho jinde). Opět, dejte to do fóra.

Chystáte instalátor ve formě MSI balíčku? Pokud ano, kdy asi tak bude hotov? (Stanislav Kunc)

Petr Šolín: Je to už rozpracované, moc práce na tom neschází, ale kdy se k tomu zase dostaneme, si netroufám odhadovat. Každopádně by to mělo být hotové do finální verze 2.5.

Kedy bude Salamander podporovat meranie rychlosti pri kopirovani dat? (Marek Mikusik)

Petr Šolín: Je to v plánech pro verzi 3.0.

Bude Salamander podporovat priamy pristup aj na PDA zariadenia s Windows Mobile? (Marek Mikusik)

Petr Šolín: Windows Mobile plugin už je k dispozici delší dobu, viz aktuální verze 2.5 RC1.

Funguje Servant Salamander pod Windows Vista? (Petr Šedivý)

Petr Šolín: Běží tam, ale má to jisté dětské nemoci. Čekáme, až MS vydá finální verzi Visty, pak to zkusíme poopravit. Finální verze 2.5 pod Vistou poběží (jako 32bitová aplikace).

Kedy pribudne možnosť tabbed browsing do panelov? Inak by bolo skvelé, keby Microsoft odkúpil Altap a dodával SS namiesto nepoužitelného Exploreru. (Bogdy)

Petr Šolín: Je to v plánu pro verzi 3.0. Obávám se, že Explorer používá řádově víc lidí a tento krok od Microsoftu nehrozí (ani Total Commanderu).

Pri kopirovani cez Salamander a kopirovani MS Explorerom je salamander pozadu. Bude tento handicap odstraneny vo finalnej verzii? (Marek Mikusik)

Petr Šolín: Toto je hodně závislé na konkrétní situaci (verze Windows, typ sítě, atd.). Máme hlášené případy, kdy jsme rychlejší i pomalejší; obávám se, že je to neřešitelný problém.

Kedy budu pluginy, napr. komprimovanie, bezat ako nezavisle vlakno podobne ako napr. kopirovanie? (ArthurPhD)

Petr Šolín: Je to v plánu pro verzi 3.0.

Proč je v SS implementováno připojení pouze k FTP? Chybí k SFTP SMB a HHTP serverům jako je ve free MuCommanderu. Proč není také ihned v české verzi? (Josef Šťastný)

Jan Ryšavý: FTP over SSL a HTTP download máme v plánu integrovat do FTP klienta pro další verze Salamandera.

Salamander vyvíjíme v anglické verzi, protože dvě třetiny jeho uživatelů neumí česky a z jedné třetiny českých uživatelů umí mnoho alespoň pasivně anglicky. Finální verze 2.5 bude přeložena do většiny atraktivních jazyků, viz překlady v případě Total Commandera.

Podle jakého klíče přidáváte nové funkce, žádané či navrhované uživateli? (gro gronenzon)

Jan Ryšavý: Nové funkce přidáváme na základě našeho rozhodnutí. Máme k dispozici reakce uživatelů na diskuzním fóru, komunikujeme s velkou skupinou aktivních uživatelů prostřednictvím e-mailů, sledujeme trendy ostatních správců souborů.

Proč nepoužíváte na vykreslování directX?Samozřejmě na čtvercové rovné plochy, žádné nesmysly s perspektivou... (gro gronenzon)

Jan Ryšavý: DirectX není určeno k zobrazování GUI této třídy aplikací.

Degeneruje podle vás platforma s rostoucím počtem pluginů? (gro gronenzon)

Jan Ryšavý: Naše architektura pluginů je postavena tak, aby nedocházelo ke ztrátě výkonu nebo paměti potřebné pro běh aplikace s rostoucím počtem pluginů. Pluginy se načítají až ve chvíli, kdy je uživatel potřebuje. To je velký rozdíl například proti Adobe Photoshopu nebo Reader, kde načítání pluginů velice brzdí start aplikace.

Nepřipadá vám někdy že de facto vyrábíte operační systém pro operační systém? (gro gronenzon)

Jan Ryšavý: Správce souborů je běžná aplikace, ale její integrace s operačním systémem je určitě velice důležitá.


Dokončení rozhovoru najdete v další kapitole: licence, starší verze, budoucnost správců souborů, demoverze a další témata

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,