Živě.cz: začali jsme před deseti lety

Skoro se zdráháme uvěřit, že už je to deset let, co jsme v malé montované buňce na Invexu startovali neustále aktualizované zpravodajství Invex živě. Pro velký úspěch jsme zpravodajství po Invexu nevypnuli a postupně z něj vytvořili to, co právě teď sledujete. Pojďte se podívat, jak jsme to před deseti lety dělali.

Český internet byl v roce 1996 teprve v plenkách. Internetové obchody byste spočítali na prstech jedné ruky, skutečné zpravodajské servery sotva na dvou rukách. Podzimní Invex byl přitom vhodnou příležitostí pro první online zpravodajství. Popravdě i tehdy byly hlasy, že na Invexu nic není, nikdo skutečné novinky neuvidí a Invex do pár let zanikne. To se sice tvrdí i dnes, pochopitelně ale tehdy nebyl internet tak silným médiem, abyste mohli novinky opravdu vidět dříve než osobně na Invexu.

Invex tehdy probíhal od 21. do 26. října, skutečné narozeniny tedy může Živě.cz slavit koncem října. Protože ale zrovna dnes začíná Invex, který byl před deseti lety hlavním impulsem k jeho nastartování, je zcela na místě toto výročí připomenout již nyní.

Naše invexové zpravodajství bylo po pravdě z dnešního hlediska velmi jednoduché. Nepoužívali jsme žádné serverové technologie, všechny stránky byly pěkně ručně dělané a statické, vyplňované do předchystaných šablon. Vše se potom průběžně kopírovalo přes FTP na server. Naše původní plány počítaly se třemi denními uzávěrkami, nakonec jsme stránky aktualizovali průběžně zhruba v dvacetiminutových intervalech. Přípravu stránek pro web tehdy obstarával détépák Computeru Marek Lutonský. Ano ten, který později začal také psát do časopisu, vedl Mobility, MobilManii a dnes má v Computer Pressu na starosti všechny internetové zpravodajské servery včetně Živě.cz.

Jak to vypadalo?

Ač jsem pro naše invexové zpravodajství vyráběl návrh stránek i logo, bohužel jsem již na disku nenašel kompletní grafické podklady, jen pár souborů s návrhy log. Velké díky proto patří Jiřímu Peterkovi, počítačovému novináři, který archivuje kde co a právě před deseti lety také nastartoval svůj archiv článků. Poskytl nám několik obrázků našeho invexového zpravodajství.

Stránka používala rámce se základním rozcestníkem s ikonami na horní straně a přehledem obsahu rubrik na levé straně. Všechno bylo optimalizované hlavně pro Internet Explorer a kvůli našemu nadšení tak na titulní stránce běžel v ActiveX boxík s přehledem novinek (na obrázku z Navigatoru jej neuvidíte), stejně tak na pozadí běžela hudba. Pokud si to dobře pamatuji, běžel tam MIDI soubor s hudebním námětem z filmu Rainman. Něco takového si dnes už nikdo na zpravodajském webu pochopitelně nedovolí, tehdy nám to ale připadalo jako docela fajn nápad.

Tady máte důkaz, že Marek Antoš (později Lupa.cz, dnes ředitel společnosti Internet Info) patřil pod křídla redakce Computeru. Tehde to byl ještě mladý kluk, o internetu už ale hodně věděl a bylo poznat, že má velkou budoucnost.

Fotoaparát v akci

Při přípravě Invex živě jsme pro obrazové zpravodajství také poprvé využili digitální fotoaparát. Konkrétně to bylo Casio QV-10 s úchvatným nejvyšším rozlišením 320 × 240 bodů. Protože měl fotoaparát výstup na pomalý sériový port, vyřešili jsme to fikaně. Využili jsme TV výstup foťáčku a přes grabovací kartu snímky okopírovali podstatně rychleji než při přenosu přes datový kabel. Samozřejmě kvalita nebyla nejlepší, ale vzhledem k fyzickému rozlišení fotoaparátu to tak tragické nebylo. Fotoaparát ale nijak nešetřil energií. Vyžadoval čtyři baterie na dvě hodiny provozu, proto jsme ho v jednom kuse krmili alkalickými bateriemi.

Přerod v Živě.cz

Internetového zpravodajství Computer Pressu se ujali redaktoři počítačového čtrnáctideníku Computer. A když jsme si to během Invexu tak pěkně vyzkoušeli, nechtěli jsme to hned vypínat. Zpravodajství jsme přejmenovali na Computer Živě a průběžně ho vedle své papírové práce aktualizovali. Živě již tehdy dostalo své dnešní zubaté logo, jen tehdy ještě mělo nad vlnovkou napsáno Computer. Stále bylo ale tvořené statickými stránkami aktualizovanými podle šablon. Další velký zlom nastal až v roce 1998, kdy jsme přešli na dynamické ASP stránky a celé zpravodajství skutečně zprofesionalizovali.

Diskuze (50) Další článek: Ke stažení: výuka ve vývojovém prostředí Delphi a nový antivirus AVG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,