Živě do ruky, Živě pro kapesní počítače

Jakmile dnes přijdu domů, sednu si do křesla a na svém Palm V si přečtu aktuální články Živě. Totéž mohou udělat všichni majitelé kapesních počítačů řady Palm a Windows CE bez klávesnice – Živě nabízí své stránky zoptimalizovány pro použití s technologií AvantGo.com.
Jakmile dnes přijdu domů, sednu si do křesla a na svém Palm V si přečtu aktuální články Živě. Totéž mohou udělat všichni majitelé kapesních počítačů řady Palm a Windows CE bez klávesnice – Živě nabízí své stránky zoptimalizovány pro použití s technologií AvantGo.com.

AvantGo.com je internetová služba, pomocí které je možné přenést webové stránky do kapesních počítačů a prohlížet si je na nich. Jedná se tedy o jakýsi off-line prohlížeč WWW stránek – ve zdejší terminologii kanálů.

Vše je ale zcela automatické: po zaregistrování na stránkách http://avantgo.com se do osobního a kapesního počítače nainstalují potřebné programy. Potom si vyberete mezi množstvím nabízených kanálů, případně vytvoříte vlastní … a při každé synchronizaci kapesního počítače s PC se vybrané kanály přenesou do PDA. Přesněji řečeno, přenesou se jen tehdy, když se od předchozí synchronizace změnily. Tato služba je zcela zdarma.

Světe div se ... funguje to
AvantGo se skládá ze tří komponent: klientského prohlížeče na kapesním počítači, programu na PC sloužícím pro spojení se serverem a pro zajištění synchronizace, a z vlastního serveru avantgo.com, který zajišťuje propojení se stahovanými webovými stránkami a optimalizuje je pro použití na malém displeji kapesního zařízení.

Nebudu vypisovat všechna zařízení, na kterých lze službu AvantGo.com provozovat, jde snad o všechna PDA ovládaná perem – tedy zařízení řady Palm a Windows CE bez klávesnice.Každá legrace však něco stojí – v případě AvantGo zaplatíte operační pamětí. V současné době, kdy mám k odběru přihlášeno sedm kanálů (160 kB) mi AvantGo v dvoumegabajtovém Palm V zabírá 414 kB operační paměti.

Není kanál jako kanál
Existují dva druhy kanálů: optimalizované, kdy producenti webových stránek předělávají obsah svých webů pro použití na kapesních počítačích a neoptimalizované, které vzniknou prostým převedením obyčejných webů do PDA. Protože nikde na avantgo.com nemohu najít počet nabízených kanálů, použiji křovácký výraz moc. Z těch velmi známých – a optimalizovaných – vybírám namátkou: New York Times, CNET News.com, Wired News, The Wall Street Journal, USA Today Online, CNNfn ... a první český web – Živě.

Živě ve vaší ruce
Abyste mohli číst aktuální zprávy Živě na vašem kapesním počítači, je nejdříve nutné zaregistrovat se na stránkách http://avantgo.com a nainstalovat potřebné programy. Výchozí stránkou pro AvantGo je http://www.zive.cz/avantgo.asp.

A další webové stránky?
Záleží jen na provozovatelích webů, jestli se inspirují naším Živě a svoje stránky také zoptimalizují pro použití s kapesními počítači. Pokud to neudělají, není nic ztraceno, protože kanály si můžete definovat také sami – stačí jen zadat adresu, nastavit několik parametrů. Na stránce ovšem nesmí být rámce, navigační obrazové mapy, nejsou podporovány některé vlastnosti běžné v HTML. U takto převedených stránek jsou ale nejvíce nepříjemné hlavičky a menu, pro které se k užitečným informacím dostanete až po dlouhém listování.
Diskuze (10) Další článek: Jak provádět „čistý boot“?

Témata článku: , , , , , , ,