Živá diskuze: s Microsoftem o nových Office 2007 (odpovědi)

Budou Microsoft Office zdarma? K čemu slouží Groove? Mohu betaverzi zdarma používat ve firmě? Začne konečně Microsoft podporovat standardní formáty? V čem bude lepší Access? Přečtěte si odpovědi Microsoftu na vaše otázky z živého rozhovoru.
Kapitoly článku

Pozvání do živé diskuze se čtenáři Živě.cz přijal Tomáš Kutěj, který pracuje ve společnosti Microsoft na pozici technického specialisty, zodpovědného za portfolio produktů souhrně označených jako IW (Information Worker). Do této rodiny spadají Microsoft Office System, technologie SharePoint, Groove a další.

Tomáš Kutěj působil v několika firmách jako vývojář .NET aplikací a vedoucí velkých webových projektů. Technologií SharePoint a jejím rozvojem se intenzivně zabývá od roku 2001, je zakladatelem komunitního portálu www.sharepoint.cz a autorem knihy Technologie Microsoft Office SharePoint 2003.

Témata rozhovoru:

  • Microsoft SharePoint Technologie
  • 2007 Office Systém – Word, Excel, PowerPoint, Outlook, InfoPath atd…
  • Nové Microsoft OpenXML formáty
  • Microsoft Office Groove

Další online diskuse, která naváže na toto téma, bude probíhat na stránkách služby TechNet Chats. Můžete se těšit na diskusi s Martinem Pavlisem a téma Microsoft Exchange 2007 a spam.

Odpovědi na otázky čtenářů Živě.cz

Chtěl jsem se zeptat, zda je možno zkušební verzi nových Microsoft Office provozovat i ve firmě. Nebo se free použití beta verze vztahuje jen na domácí uživatele? (Jiří Urban)

Tomáš Kutěj: Betaverzi Office, kterou jste obdržel nebo si stáhl, máte možnost používat jak pro soukromé, tak pro komerční účely. Je ale omezena časově do 31. 1. 2007.

_______
Bude Office 2007 kromě svého nového tvrdohlavě prosazovaného OpenXML formátu podporovat „out-of-the-box“ i všeobecně uznávaný ISO standard OpenDocument? (lyon)

Tomáš Kutěj: Office 2007 bude podporovat všechny dosud podporované formáty a nově i vlastní OpenXML formát. Podpora formátu ODF se připravuje a v době vydání produktu na trh bude dostupná pro Word, Excel i PowerPoint formou doplňku. Mimo jiné jistě stojí za zmínku, že tento doplněk bude dostupný jako OpenSource projekt podporovaný Microsoftem. Určitě doporučuji tuto stránku.

_______
Budu mít jako majitel licence k současným Microsoft Office možnost cenově zvýhodněného upgradu na novou verzi? Kolik přibližně ušetřím oproti situaci, kdybych Office 2007 kupoval bez tohoto upgradu? (Shoan)

Tomáš Kutěj: Nejsem licenční člověk, proto berte tuto odpověd bez záruky. Půjde to oproti krabici FPP, ne proti OEM. Cena bude o cca třetinu levnější než plná verze.

_______
Jakou výhodu mně jako obyčejnému uživateli přinese přechod z Office 2003? (BB)

Tomáš Kutěj: Obyčejnému uživateli, po prvotním seznámení s novým uživatelským rozhraním, ušetří čas při práci s Office aplikacemi (bude se mu pracovat rychleji) a výsledky jeho práce budou hezčí. Nové UI přináší mnoho nových funkcí, viz spousta článků na Živě. Lze jmenovat galerie šablon, živý náhled, automatické nabídky při práci s objekty – například při vkládání obrázku se vám zobrazí různé možnosti jeho úprav.

_______
Zrovna včera jsem pracoval na prezentaci v PowerPointu, používal jsem verzi 2000 a 2007. Výsledek? Nová verze je sice barevnější, ale vytváření stejného náhledu trvalo cca 3× déle, k tomu to nesprávně zobrazovalo několik znaků. Opravdu si myslíte, že je pro zákazníka rozumnější přecházet na několikrát pomalejší aplikaci? (Petr Novák)

Tomáš Kutěj: PowerPoint 2007 je v Beta 2 fázi. To je i důvod, proč není odezva taková, jaká bude v RTM verzi. Na svém PC provozuji aktuálnější neoficiální build (dokonce už CZ) a mohu vás ujistit, že je výrazně rychlejší.

_______
Bude nově podporovaný formát ODF jako výchozí při ukládání dokumentů? (Karel Lemr)

Tomáš Kutěj: Výchozí bude nový formát – OpenXML. Bude možné změnit výchozí datový formát na původní verzi (97 až 2003). ODF bude možné doinstalovat, jedná se o opensource projekt, který Microsoft podporuje.

_______
Budou v Excelu 2007 fungovat aplikace, používající stávající panely nástrojů (objekty CommandBar, CommandBarButton, CommandBarPopup, ...)? Zkoušel jsem to před půl rokem na nějaké betě a nešlo to. Objektový model tam sice je, ale pracovat s ním nejde. Např. Application.CommandBars.Add "MyBar" vyvolá chybu. Je to definitivní stav, nebo ve finální verzi podpora starých panelů nástrojů bude? (Tomáš Berný)

Tomáš Kutěj: V Excelu budou nadále podporovány aplikace, resp. možnosti programování tak, jako tomu bylo dosud. Jen jistě stojí za zmínku, že postupem času budeme klást daleko větší důraz na vývoj v .NET. Mj. i z důvodu bezpečnosti. Pokud se ptáte na konkrétní objekty, pak se budou zobrazovat v novém horním pruhu karet. Jestli vás to zajímá detailněji, doporučuji svou přednášku na konferenci Technet, kde o podobných věcech budu mluvit konkrétněji.

_______
Kdy můžeme očekávat uvolnění Office 2007 ve verzi Release Candidate? (Jan Mraček)

Tomáš Kutěj: RC verze bude k dispozici v průběhu září.

_______
Budou MS OpenXML formáty obsahovat binárni data, nebo se bude jednat o čistě čitelné XML? (Miroslav Drbal)

Tomáš Kutěj: OpenXML formát je čisté XML. Jeho popis je dostupný na stránkách Microsoftu. Podívejte se prosím na web product managera OpenXML formátů.

_______
Bude v aplikacích nových Office možnost schovávání celé lišty za hranu okna či obrazovky? Myslím tím něco podobného, jako je možnost schovávat hlavní panel ve Windows. (X)

Tomáš Kutěj: Nebude možné skrývat celý panel nástrojů za hranu obrazovky. Pokud ale dvakrát poklepete myší na některou ze záložek, dojde k jejímu skrytí za hranu okna aplikace. V nových verzích dochází k podobnému skrývání jako u nástrojové lišty Windows.

_______
Mohl byste stručně, ale vážně stručně napsat, co to vlastně je SharePoint, Groove a InfoPath? Tyto programy vlastně vůbec neznám. (Petr Novotný)

Tomáš Kutěj: Popis těchto produktů by nám zabral více než denní seminář. Pro rychlé zorientování bych snad jen řekl, že:

SharePoint je portálové a dnes již i kompletní ECM (systém pro správu obsahu) řešení s možnostmi Workflow, archivace atd.

InfoPath je formulářové řešení. Jednoduchá definice XML formulářů určena pro sběr dat a jejich následné zpracování. Idelání pro stavbu jednoduchých firemních aplikací atd.

Groove je zcela nový produkt v portfoliu Microsoftu. Jedná se o aplikaci pro podporu offline spolupráce, výměnu dokumentů, formulářů a jiných informací. Systém je sice novým produktem, ale už má za sebou cca 10 let vývoje a je hojně používán především v silových složkách. Především díky svému zabezpečení.

_______
Zajímalo by mě, jakému vylepšení se bude těšit nový MS PowerPoint. Hlavně co se týče nových animací, práce s objekty a šablonami. (Kamil Zeman)

Tomáš Kutěj: Musím říct, že poslední tři prezentace, které jsem dělal, jsou právě v PowerPointu 2007. Jeho grafické možnosti jsou skutečně perfektní. Ať už se budeme bavit o funkci SmartArt, která dokáže vizualizovat procesy, funkce dovolující úpravy obrázků včetně ruzných odlesků na hladine, možnosti vztahující se na text a spousta dalšího. Myslím si, že z vizuálního pohledu budete potěšen.

_______
Dobrý den, jeden praktický dotaz. Už asi dva měsíce trvá v betaverzi Office 2007 hodně dlouho otevírání souborů XLSX. I u nejmenšího dokumentu musím čekat tak minutu. Když ale ve správci souborů na dokument klepnu znovu, otevře se hned. Takže teď všechno otvírám dvakrát a trochu mi to vadí. Kdybyste věděli, co s tím, tak budu velmi rád. (Extra)

Tomáš Kutěj: Bohužel konkrétně neporadím, ale přejděte na nejnovější dostupnou verzi (beta2) Office 2007. Já jsem tento problém nezaznamenal.

_______
Je to už český? (NumLock)

Tomáš Kutěj: Veřejně ještě ne. Na CZ verzích se ale usilovně pracuje a já již CZ verze používám.

_______
Lze využívat Workflow jen na Windows Sharepoint Services? (Jan)

Tomáš Kutěj: Ano, v nových Windows SharePoint Services bude možné využívat workflow. Buď navržené pomocí SharePoint Designeru anebo vlastní vyvinuté nad Windows Workflow Foundation.

Klepněte pro odpovědi na další otázky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,