Zipy za kilečko… přece, ale pozdě

30. března 1999
Computer 6/99 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Iomega snižuje cenu mechaniky ZIP poprvé pod sto dolarů, ale už je asi pozdě.
Trvalo to pět let: Iomega snižuje cenu mechaniky ZIP na 99,95 dolarů, jak v externí verzi pro paralelní port, tak i v nákladnější a výkonnější verzi pro SCSI. (Cena pro moderní USB sběrnici rovněž klesla a je na 130 dolarech). ZIP je tak poprvé v historii zhruba na úrovni ceny, která už je skoro snesitelná pro standardní montáž do počítačů. Ceny disketových mechanik mezitím zase spadly (koncová okolo 30 USD), ale ještě před pár lety se na té stovce dolarů pohybovaly. Právě cena mechaniky ZIP bránila tomu, aby se stala „příští disketovou mechanikou“ a vytlačila tak standardně z nových počítačů disketovku – stále se drtivá většina počítačů prodává s mechanikou disketovou a jen některé špičkové modely mají zabudovaný ZIP disk, určené spíš do náročnějších oblastí počítačové grafiky a multimédií.

Ač neznám výrobní náklady na ZIP, mnohokrát jsem vysokou cenu mechaniky firmě vyčítal a vyčítám jí to dodnes – kdyby snížila cenu dříve (i třeba za cenu ztrátové výroby), mohla se mechanika stát standardem osobního počítače a firma by pak vydělala na médiích, stejně jako Hewlett-Packard vydělává na spotřebáku a ne na laserových tiskárnách (na nich údajně dokonce silně prodělává). Místo toho si ZIP stále uchoval pověst exkluzivního produktu a prodává se méně než dříve; obrat firmy Iomega klesl o 9 % a firma proto hledá tyto záchranné akce. Tedy přece, ale dle mého názoru pozdě.

Šéf firmy David J. Henry hovoří o tom, že cena je dána „univerzálním přijetím“ daným 22 milióny prodaných mechanik – ale za tu dobu se prodalo 400 miliónů počítačů a (skoro) 400 mil. disketových mechanik, to je trh, který Iomega mohla mít a nemá.

Iomega samozřejmě bojovala v minulých letech s řadou překážek, mimo jiné s „polopirátskou“ výrobou médií francouzskou firmou Nomai, se SyQuestem, měla a má další produkty. Ale je stále firmou postavenou na jediném produktu, stojí a padá s úspěchem ZIPu. Proto se mně zlevnění ZIPu na sto dolarů v roce 1999 zdá jako léčení rakoviny aspirínem – svět už je „nakažený“ Internetem a CD vypalovačkami, nějaké výměnné mechaniky potřebuje stále méně, nota bene, když jsou nestabilní. Kdyby se začaly ZIPy standardně montovat do počítačů před třemi lety, dnes už by je každý bral jako status quo a jistě by nechtěl počítač bez ZIPu, tak jako dnes neříká dodavateli, aby z koupeného počítače odmontoval disketovku.

RIP, ZIP.

Diskuze (3) Další článek: Computer 6/99

Témata článku: , , , , ,