Mapy Google

Země je opravdu kulatá. Už to ukazují i Mapy Googlu

Jen 66 % mladých Američanů prý nepochybuje o kulatosti zeměkoule. Kdo za to může? Možná se na tomto výsledku podílely i Mapy Google, které při oddálení zobrazovaly pouze dvourozměrnou mapu. To se však nyní mění a o kulatosti naší planety se může přesvědčit každý.

Novou funkci oznámil Google na sociální síti Twitter s vtipným komentářem, že v nové projekci už to nevypadá, jako by Grónsko s výměrou 2,2 milionů km² bylo stejně velké jako Afrika se 30,3 miliony km². Google tím odkazuje na skutečnost, že je nemožné reprezentovat skutečnou velikost oblastí na naší planetě pomocí plochých projekcí.

Až dosud Mapy Google používali takzvané Mercatorovo zobrazení, což je druh úhlojevného válcového mapového zobrazení, které navrhl roku 1569 vlámský kartograf Gerhard Mercator. To se však kvůli extrémnímu zkreslení směrem k polárním oblastem nehodí pro přehledné mapy světa. V rovníkových oblastech, přibližně mezi 15. stupněm severní a jižní zeměpisné šířky, je však délková a plošná nepřesnost vcelku zanedbatelná.

V roce 2009 vyhledávací gigant vysvětlil jako důvod použití této projekce, protože umožňovala zachování úhlů silnic a ulic. První verze Map Google používala jiný způsob, což zapříčinilo, že ulice ve vzdálenějších zeměpisných šířkách (např. ve Stockholmu) se na mapě nesetkávaly ve stejném úhlu jako ve skutečnosti.

Jedná se o další z průběžně chystaných novinek v klíčovém produktu Map Google. V červnu vyhledávací gigant přepracoval sekci Prozkoumat s cílem usnadnil hledání restaurací. Minulý týden přišla aktualizace mobilní aplikace, která přidala do sdílení polohy informace o stavu baterie.

K tomu, abyste mohli vidět zakřivení zeměkoule a v konečném výsledku i celou naši planetu, stačí oddalovat mapu kolečkem myši, nebo tlačítkem mínus přímo v aplikaci.

Nová funkce je zatím dostupná pouze ve webové aplikaci, a to jak pro tradiční mapové podklady, tak v režimu satelitních snímků. Zda a kdy bude k dispozici v mobilní aplikaci zatím Google neuvedl. Zde tedy, alespoň prozatím, dál funguje dvourozměrná projekce.

Jsou lepší mapy Googlu, nebo Seznamu? Podívejte se na video:

Diskuze (28) Další článek: Přichází revoluce v oblasti deodorantů!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,