Mapy | Železnice

Železniční mapa ukáže, kam můžete dojet ze svého města vlakem bez jediného přestupu

Středeční odpoledne si zaslouží roztomilou prokrastinační libůstku pro fanoušky map. Jmenuje se Direct train connections a běží nad daty německých drah a OpenStreetMap.

Do textového políčka napíšete název železniční zastávky napříč EU včetně Česka a web poté na mapu nakreslí puntíky se všemi přímými železničními destinacemi, kam jezdí běžné spoje.

Puntíky mají zároveň různou barvu od temně zelené po sytě červenou, které představuji čas. Ten se zobrazí i po najetí myší nad puntík. Nechybí ani filtr, který oddělní všechny kontinentální spoje od těch místních a regionálních.

1f34e675-a26c-44ce-b3ff-eb33a02db9a4
Všechny evropské přímé spoje, které zastavují na pražském hlavním nádraží

Mapa tedy zobrazí jakési železniční zázemí vaší obce – jeho železniční důležitost – podobně, jak to znázorňují mapy přímých leteckých destinací z konkrétního letiště. A přestože aplikace čerpá data jen z databází Deutsche Bahn, ničemu to nevadí, díky propojené železnici v Evropě totiž tyto společnosti sdílejí svoje data.

Na webu bahn.de si tak můžete klidně vyhledat železniční spoj mezi dvěma českými obcemi stejným způsobem, jako třeba na starém dobrém iDosu.

baa2b234-c769-4050-a4d6-9e46627eaf0c
Von Kozolupy nach Brno? Kein problem!
Diskuze (17) Další článek: ProtonMail, ProtonVPN a další služby převlékly kabát a nabídnou větší cloudový disk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,