Android | Adobe | Fotoaparát

Zeiss ZX1 je nový foťák s Androidem za bezmála 170 tisíc korun

Zatímco prakticky každý telefon s operačním systémem Android je vybaven alespoň jedním fotoaparátem, Zeiss jde na to z opačné strany. Fanouškům fotografování totiž nabízí k předobjednání bezzrcadlovku Zeiss ZX1 s Androidem. Ta byla původně představena v září roku 2018 s tím, že se začne prodávat v květnu 2019.

Jedna ze silných stránek tohoto produktu tkví ve spolupráci se společností Adobe. Přímo na obrazovce přístroje tak je možné používat plnou verzi softwaru Lightroom CC pro archivaci a úpravy pořízených digitálních fotografií.

Foťák se zeleným robotem

Fotoaparát ZX1 byl navržen tak, aby fotografům umožnil fotografovat, upravovat a sdílet fotografie kdykoli a kdekoli, bez nutnosti používat další zařízení. Z tohoto důvodu je vybaven 4,34" dotykovým LCD displejem s rozlišením 1280 × 720 obrazových bodů a elektronickým hledáčkem. Na obrazovce lze provádět editaci pořízených snímků a sdílet je prostřednictvím dalších aplikací.

Na přední straně je pochopitelně objektiv Zeiss, konkrétně jde o Distagon se světelnosti f/2,0. Za ním se skrývá snímač CMOS s rozlišením 37,4 Mpx schopný pořizovat fotky v rozlišení až 7488 × 4992 obrazových bodů ve formátech JPEG nebo DNG.

Mechanická závěrka může pracovat rychlostí 1/8000 až 30 sekund a fotoaparát nabízí různé expoziční režimy včetně priority clony, priority závěrky a manuálního módu. Foťák také zvládá pořizování série obrázků v plném rozlišení rychlostí až tři snímky za sekundu.

Konektivita je základ

K ukládání pořízených snímků slouží interní úložiště SSD s kapacitou 512 GB, které sice nelze rozšířit pomocí paměťové karty, nicméně pořízené snímky lze automaticky zálohovat do cloudu. Z hlediska konektivity můžeme zmínit Bluetooth, Wi-Fi a konektor USB-C, jež kromě přenosů dat slouží i k nabíjení integrovaného lithium-iontového akumulátoru s kapacitou 3190 mAh.

Kromě integrovaného mikrofonu je k dispozici také konektor pro připojení externího mikrofonu, který lze použít pro kvalitnější záznam zvuku při natáčení videí. Video lze nahrávat v rozlišení 4K (UHD) při 29,97 snímcích za sekundu, nebo ve full HD rozlišení při 59,94 fps.

Zeiss ZX1 má rozměry 142 × 93 × 66 a jeho tělo (včetně baterie) váží 800 gramů. Aktuálně je k dispozici k předobjednání na webu B&HPhoto za cenu 6000 amerických dolarů, což je v přepočtu přibližně 167 tisíc korun (včetně daně z přidané hodnoty).

Diskuze (18) Další článek: Úchvatné video: Hubble zachytil vyhasínání vzdálené supernovy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,