Ze světa: vyplatí se koupit dražší a výkonnější zdroj?

Počítačové zdroje jsou stále efektivnější, některé se chlubí i úspornou certifikací řady Silver nebo Platinum. Vyplatí se připlatit?

Díky pokročilým technologiím ve výrobě a miniaturizace jsou dnešní počítače výkonnější než dříve, ale spotřebují mnohem méně elektrické energie. Mnohým uživatelům tak již začíná postačovat výkon mobilních zařízení, mezi které patří nejen notebooky, ale také mobilní telefony nebo tablety.

Pokud jde ale o velmi náročné výpočty nebo nejnovější hry, je stále výhodnější pořídit klasický počítač se všemi výkonnými komponenty v podobě procesoru a grafické karty.

A právě tyto komponenty patří mezi nejnáročnější na spotřebu elektrické energie. Čím výkonnější procesor a grafická karta, tím výkonnější potřebujete zdroj. Má cenu vybírat ty lepší?

Efektivita s nízkou ztrátou

Napájecí zdroj pro počítače se stará o to, aby převedl střídavé napětí na stejnosměrné napětí, které používají komponenty počítače. A právě přeměna a její efektivita je hlavním ukazatelem kvality zdroje.

Zatímco dříve dosahovaly počítačové zdroje efektivity kolem 60 %, tedy na vstupu měly například spotřebu 100 W a na výstupu dodaly pouze 60 W. Zbytek je ztráta především v podobě tepla, takže je nutné ještě aktivní chlazení.

 80plus.jpg
Základní přehled nejběžnějších certifikací 80 Plus, v přehledu ale chybí Platinum a Titanium

Moderní počítačové zdroje se ale již pyšní certifikacemi 80 Plus, které jsou rozděleny ještě do několika kategorií – Bronze, Silver, Gold, Platinum a TItanium (efektivita 90 až 96 %)

 2012-12-21 v 9.35.53.png
Podrobný výpis typů a efektivity, nejlepší je při polovičním zatížení

Efektivita je tak více než 80 %, to však neplatí v celém rozmezí výkonu zdroje. Obvykle platí, že i takové zdroje jsou nejefektivnější při 50%, případně 75% zátěži. Pokud je zátěž nižší nebo vyšší než toto rozmezí, efektivita bývá horší. Moderní zdroje již mají certifikaci i pro nižší segment vytížení, jaké je rozdělení si můžete prohlédnout v přehledné tabulce.

Testy ze světa

Zahraniční web Extremetech se rozhodl otestovat právě tuto efektivitu zdrojů a zaměřil se pouze na ty lepší s certifikací 80 Plus. K testování byly použity dvě konfigurace počítačů, jeden pro kombinaci s 750W zdroji PC Power and Cooling 80 Plus a 80 Plus Silver, výkonnější pak se zdroji Thermaltake Toughpower 1 200 W 80 Plus a Toughpower 1 275 W 80 Plus Platinum.

PSU-Efficiency-Idle.png PSU-Efficiency-Load.png
Efektivita testovaných zdrojů v klidu a při zátěži (Zdroj: Extremetech)

Jak je vidět i na těchto několika modelech počítačových zdrojů, slibovaná lepší efektivita potvrzená certifikací je skutečně reálná, jedná se však o jednotky procent rozdílu. Dobrou zprávou také je, že rozdíl je znatelný nejen při maximálním vytížení, ale i v klidu.

Lepší efektivita také znamená menší ztráty v podobě tepla, to však bohužel nelze přímo spojovat s hlučností. Záleží totiž také na samotném ventilátoru, jeho nastavení a konstrukci. Efektivnější zdroj tak automaticky neznamená tišší chod. Podrobnější údaje o hlučnosti by tak měl prozradit výpis parametrů od výrobce.

Vyplatí se připlatit?

Základní předpoklad pro koupi počítačového zdroje je, že jeho výkon bude o přibližně 50 % vyšší, než budou nároky všech komponent. Pokud plánujete časný upgrade třeba v podobě přidání další grafické karty, určitě počítejte i se zvýšenou spotřebou. Přidání další nebo výkonnější grafické karty by totiž mohlo znamenat nedostatečný výkon původního zdroje, který bude pracovat v maximálním a neefektivním pásmu.

PSU-Cost-12hr-crop.png PSU-Cost-Idle-crop.png PSU-Cost-Load.png
Rozdíl v úspoře za elektrickou energie dle cen USA při různém zatížení zdroje (Zdroj: Extremetech)

Pokud řešíte otázku, zda se skutečně vyplatí zakoupit o trochu lepší model s vyšší certifikací, jde hlavně o to, jak moc počítač využíváte. Pokud máte počítač zapnutý neustále a využíváte jeho výkon často na maximum (obvykle u hraní her, převádění videa atd.), mírný příplatek za vyšší certifikaci se vám na spotřebě elektřiny vrátí v nejlepším případě během několika měsíců.

Pokud ale počítač používáte méně a navíc děláte pouze nenáročné úlohy jako například prohlížení internetu nebo přehrávání videa, je návratnost mnohem delší, teoreticky i několik let. Lepší modely se ale mohou vyznačovat menší hlučností i vyzařovaným teplem, což může být pro někoho důležitější, než samotná úspora elektrické energie.

Diskuze (28) Další článek: Instagram už se konečně naučil česky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,