Ze světa tučňáků: Linux slaví úspěchy ve Švýcarsku

Přinášíme vám pravidelný souhrn nejdůležitějších novinek z oblasti Linuxu a open source aplikací.
Kapitoly článku

Projekt Allpeers skončil

Možná si pamatujete projekt Allpeers, zhruba před rokem kolem něj bylo velké nadšení a vypadalo to na slibnou záležitost. Allpeers však nenaplnil očekávání investorů a končí. O co vůbec šlo? Allpeers byl prostředek pro adresné sdílení. Vytvořili jste si síť přátel, se kterými jste mohli sdílet soubory ve svém počítači. K dispozici byl ve formě rozšíření pro Firefox a autoři plánovali rozšíření i pro jiné prohlížeče a programy nebo i samostatnou aplikaci. Zajímavý byl tím, že jej vyvíjela skupina vývojářů v Praze. Jedná se o open source, takže existuje nějaká, leč malá, šance, že se jej ujme někdo jiný.

AIR od Adobe bude i pro Linux

Kevin Lynch, CTO Adobe, se nechal slyšet, že připravují linuxový port Adobe Integrated Runtime, softwaru pro vývoj webových aplikací běžících na různých platformách. Objevit by se měl ke konci tohoto roku. Kevin Lynch prohlásil, že Linux a AIR je skvělé řešení, protože Linux je free operační systém a AIR je free, a využil tak angličtiny, která umožňuje používat slovo free jak pro open source, tak pro proprietární software zadarmo.

Tip: Náš článek o Adobe AIR najdete zde.

Poradí si s videem nejen z YouTube

Potřebujete si sem tam stáhnout do počítače nějaké to video z YouTube a podobných služeb? Bude se vám hodit povedená utilitka xVideoServiceThief. Podporuje 37 nejznámějších video služeb včetně těch pro dospělé. Program má i určitou formu rodičovské ochrany, kdy lze podporu pro dospělé videa vypnout, ovšem vzhledem k tomu, že ji lze v nastavení zase jednoduše zapnout, tak to asi moc účinné nebude.

xvideoservice.png
xVideoServiceThief stáhne každé video

xVideoServiceThief má velmi jednoduché a intuitivní rozhraní. Můžete do něj zkopírovat odkaz na video nebo video přetáhnout způsobem Drag&Drop. Program video stáhne a převede do vámi zvoleného formátu (podporuje celkově šest formátů). Jedná se o open source a je dostupný pro platformy Windows, MacOS X, Linux a další Unixy. V případě Linuxu musíte mít nainstalované knihovny Qt 4.3.x a ffmpeg.

Novinky ze světa distribucí

Sedmé pokračování FreeBSD

27. března vyšla finální verze FreeBSD 7. Vývojáři tohoto populárního unixového systému se v této verzi zaměřili především na vylepšení podpory více procesorů. Byl vylepšen výkon a podle benchmarků na procesorech Intel a AMD je FreeBSD při práci s databázemi MySQL a PostgreSQL dokonce o 15 % výkonnější než Linux s jádrem 2.6. Podle některých názorů je opět nejrychlejším systémem unixového typu. S množstvím novinek přišli vývojáři i v oblasti síťování. Do FreeBSD byla také zařazena experimentální podpora souborového systému ZFS a podpora XFS (avšak pouze pro čtení).

Ač je FreeBSD známo spíše jako systém pro servery, práci zastane i na desktopu, obsahuje nejnovější verze prostředí GNOME a KDE3 a na stránkách projektu jsou ke stažení verze pro různé platformy. Možná je ale lepší zkusit PC-BSD a DesktopBSD, které z FreeBSD vycházejí a zaměřují se na desktopy.

Jarní distribuční smršť

Významné linuxové distribuce mají zpravidla půlroční vývojový cyklus jaro-podzim, proto se pomalu blíží série vydání jarních verzí. Nejblíže vydání je francouzská Mandriva 2008.1, která by měla vyjít 9. dubna a nachází se již ve fázi RC1, takže nedočkavci již mohou stahovat a zkoušet.

Druhým pánem na holení bude Ubuntu 8.04, které má vyjít 24. dubna a nyní se nachází ve verzi alfa 5 a doporučuji jen pro testování, zatím podle mých zkušeností obsahuje docela nepříjemné chyby. Také se může stát, že Ubuntu vyjde později, přece jen 8.04 je verze s delší podporou a stabilita je prioritou, při poslední LTS verzi se vydání opozdilo o dva měsíce. Pět dní po Ubuntu by měla vyjít Fedora 9, tam bylo zmrazeno přidávání funkcí a blíží se do betaverze, taktéž můžete stahovat a testovat.

Poslední z velkých distribucí je openSUSE 11 s datem vydání 19. června. Distribuce se zatím nachází v rané verzi alfa 2. Ačkoliv jsem ji shledal relativně stabilní, na nasazení to ještě není, ale můžete si ji stáhnout a vyzkoušet. Všechny distribuce přinášejí podobné novinky, největším lákadlem je asi nové KDE ve verzi 4.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,