Ze světa: test hybridních desktopových čipů od AMD

AMD po notebookovém uvedení oficiálně představilo i desktopové varianty svých hybridních APU „Trinity“. Dokážou konkurovat Intelu?

Integrace postupuje obrovskou rychlostí, asi nejvíce to je vidět v případě mobilních platforem, desktopové systémy jsou v tomto tak trochu pozadu, ale čeká je stejný osud.

Tranzistory jsou menší a rychlost světla omezující, takže to co je dnes rozprostřeno na celé základní desce, se brzy dostane do jediného čipu. AMD s tímto samozřejmě počítá a již před několika lety odstartovala projekt „Fusion“ tedy hybridní čipy. Ty se zpočátku zaměřují na integraci dvou hlavních částí – procesoru a grafického čipu.

Oproti Intelu je AMD ve skluzu v oblasti procesorových jader a jejich efektivity a výkonu. Pokud jde ale o grafické čipy Radeon HD, tam má rozhodně slušný náskok před Intelem a jeho integrovanými modely.

evolving2.jpg
Vývoj integrace procesoru a grafiky do jednoho kusu křemíku dle AMD

Nyní se desktopové čipy nachází na začátku, ale cesta má minimálně tři velké fáze, alespoň tak s tím počítá AMD. Grafický čip co nejblíže k procesoru, využití společných zdrojů a konečnou fází je kompletní propojení.

Desktopové čipy Trinity

Druhá generace čipů APU pro desktop s kódovým označením Trinity se představila po notebookových modelech. AMD vypustilo zatím dva čtyřjádrové modely – A8-5600K a A10-5800K.

specs.jpg
Přehled modelů hybridních čipů od AMD

Oba procesory mají čtyři procesorová jádra „Piledriver“ (dva moduly) a TDP 100 W. Frekvence procesoru je u A8-5600K 3,6 GHz a dokáže se v případě potřeby přetaktovat na 3,9 GHz (Turbo Core 3.0). Integrovaný grafický čip Radeon HD 7560D má 256 jader a pracuje na frekvenci 760 MHz.

tech1.jpg tech2.jpg tech3.jpg
tech4.jpg tech5.jpg tech6.jpg
Architektura procesoru Trinity

Výkonnější model A10-5800K má frekvenci 3,8 GHz a zvládne se přetaktovat až na vysokých 4,2 GHz. Grafický čip Radeon HD 7660D je také výkonnější, jeho frekvence je 800 MHz a obsahuje celkem 384 jader (stream procesory).

mediaacceleratore.png tech13.jpg
tech7.jpg tech8.jpg tech9.jpg
Podrobnosti o grafickém čipu řady Nirthern Islands uvnitř procesoru

L2 cache má v obou případech 4 MB a podporovány jsou dvoukanálové operační paměti DDR3 až s frekvencí 1 866 MHz. Rozdíl ceny je přibližně 500 korun, takže jsou tyto modely postaveny velmi blízko sebe.

trinity-die.jpg trinity-platform-block.gif

Integrovaný grafický čip ze série Northern Islands má podporu DirectX 11, akcelerace Full HD videa (UVD3) a výstupů HDMI, DVI i Displayportu (dle výbavy základní desky).

Základní rozdělení hybridních modelů je takové, že grafický čip v AMD A4 má 128 jader, A6 - 192 jader, A8 - 256 jader a nejvýkonnější A10 pak 384 jader.

Testy ze světa

Redakce z webů po celém světě otestovaly zmíněné modely se svými konfiguracemi. Podrobnosti si můžete prohlédnout na stránkách OCC, Phoronix, TechSpot, Benchmark Reviews, PureOverclock, Anandtech, Guru3D, HardwareHeaven, Hi Tech Legion, HotHardware, KitGuru, Legit Reviews, PCPer, Technic3D, TechPowerUp nebo TechwareLabs. Pokud hledáte konkrétní aplikace nebo hru, ve které chcete vidět výkon procesoru či grafiky, určitě ji najdete.

My se podíváme pouze na výběr některých z nich, nejdříve z oblasti výkonu samotného procesoru:

50397.png 50398.png 50400.png
media.png pcm.png
Výkon procesorových jader

Procesory v některých případech sice dohání čipy s Bulldozer architekturou, rozhodně ale nemají příliš šanci proti čipům od Intelu. I nejvyšší model AMD A10-5800K má problém porazit Core i3-3220. Velký rozdíl je ve výkonu jednoho jádra, při zapojení všech jader jsou výsledky trochu lepší. AMD si ale tuto slabinu uvědomuje, takže stanovilo nižší cenu, která odpovídá výkonu proti čipům od Intelu.

50406.png igp-bf3-fps.gif igp-civv-lgv.gifMetro-OC.pngigp-crysis2-fps.gif  muse.png
Výkon integrovaného grafického čipu

Pokud jde o výkon grafického čipu, tam se AMD dle předpokladů vede celkem dobře. I přes nižší cenu čipů oproti modelům od Intelu totiž získáte v průměru o několik desítek procent vyšší grafický výkon. Výjimkou však nejsou ani několikanásobné rozdíly.

50410.png 50411.png
Spotřeba je v klidu nízká, při vytížení je ale vyšší než u srovnatelných modelů od Intelu

V případě spotřeby AMD zapracovalo na nízké spotřebě v klidu, která je u těchto modelů nižší než u procesoru Core i3-3220. Při zatížení ale už je výrazně lepší architektura od Intelu. Intel těží především z pokročilejšího 22nm výrobního procesu a AMD v tomto směru nemůže konkurovat asi ani sebelepší architekturou.

Nízké ceny s použitelnou grafikou

Nové hybridní čipy od AMD jsou sice svým procesorovým výkonem a spotřebou horší než modely od Intelu, za nižší cenu ale nabízí často mnohem vyšší grafický výkon než levné modely od Intelu.

trinity-scatter.pngtrinity-99th-igp.png
Porovnání výkonu a ceny dle procesorové a grafického výkonu (Zdroj: Techreport)

AMD A10-5800K je v prodeji za cenu kolem 2 800 Kč s DPH, nižší model A8-5600K pak za přibližně 2 300 Kč s DPH. Za tuto cenu získáte slušné čtyřjádrové procesory s použitelnou grafikou, která vám umožní i hraní novějších her, ale nečekejte, že si budete moci dovolit vyšší detaily a vysoké rozlišení. Pokud vám stačí levný hybridní čip a potřebujete spíše procesorový výkon, volte Intel. Pokud ale preferujete grafický výkon a překousnete o trochu vyšší spotřebu, bude AMD lepším řešením.

Video

Reálné srovnání především grafického výkonu, který je ve hrách potřebný, přímo od AMD:

 

Diskuze (3) Další článek: SQL Server a vysoká dostupnost – II.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,