Ze světa: SSD převlečené za operační paměť

Zahraniční server otestoval nevšední SSD, které sice vypadá jako operační paměť a dokonce je určeno i pro DIMM slot, ale používá pouze běžné flash čipy.

Každý jistě znáte klasické SSD, které mají obvykle 2,5" nebo 3,5" rozměry. Na trhu se však také prodávají menší i větší verze, například v podobě samostatné karty do PCI Express slotu. K dispozici jsou ale i speciální případy, kdy jsou NAND flash čipy umístěny v nestandardní konstrukci.

Jedním takovým případem je i SSD Viking Modular SATADIMM, které se na první pohled neliší od běžné operační paměti, jakou známe z normálních počítačů. Nenechte se ale oklamat, jedná se pouze o zajímavě řešené SSD. Tento nevšední model měli k dispozici redaktoři zahraničního serveru The SSD Review, a samozřejmě ho podrobili i testům.

Vypadá to jako RAM, ale operační paměť to není

SSD Viking Modular je k dispozici v kapacitách 25 GB až 400 GB, přičemž tento modul, který je tvořen osmi čtyřgigabajtovými NAND flash čipy, je určen do sodimm slotu pro operační paměti DDR3. Samotný modul obsahuje kromě SLC (Single Level Cell) nebo MLC/eMLC (Multi Level Cell) flash pamětí i potřebný rychlý řadič typu SandForce (SF-1565TA3-SBH). SLC čipy se vyznačují delší životností než levnější MLC čipy, v tomto případě jsou použity 34nm čipy. Výrobce uvádí teoretickou rychlost čtení a zápisu až 260 MB/s a až 30 000 IOPS.

10x0827ibv13rqdcqc2.jpg

SSD je napájeno pomocí slotu operační paměti (1,25 V až 3,3 V) a obsahuje jeden SATA port, který lze pomocí kabelu propojit se SATA portem na základní desce. Tím je zajištěno datové spojení bez nutnosti externího napájení ze zdroje. Podporováno je maximálně SATA 3 Gb/s, včetně NCQ nebo S.M.A.R.T.

 DSC02763-1024x681.jpg

Redaktorům ze serveru The SSD Review se podařilo otestovat pouze nejmenší verzi s kapacitou 25 GB, která obsahuje lepší SLC čipy.

Testy

Viking Modular SATADIMM byl připojen do prázdného DDR3 slotu na základní desce Gigabyte P67A-UD7. Testovací počítač obsahoval dva DDR3 moduly s celkovou kapacitou 8 GB a Sandy Bridge procesor Intel Core i7-2600K s frekvencí 3,4 GHz. Výkon SSD byl změřen v programech Crystal Disk Mark, HDTune Pro, ATTO Benchmark, HDTach a PCMark Vantage.

ATTO.png Crystal.png HDTach.pngHDTunePro-Bench.png

Jak je vidět z výsledků jednotlivých grafů, výkon a rychlost SSD při čtení a zápisu v tomto případě skutečně odpovídá prezentovaným parametrům. Tyto rychlosti jsou navíc už praktickými limity rozhraní SATA 3 Gb/s, takže lepší výsledky s touto verzí SATA vlastně ani nelze získat. Hlavní zásluhu na rychlosti má především pokročilý řadič SandForce, který patří mezi ty nejlepší, hlavně díky speciálním algoritmům a kompresním technologiím, jež dokáží i z levnějších čipů vytěžit vysoký výkon.

Pro srovnání v obecném testovacím programu PCMark Vantage s několika dalšími SSD si můžete prohlédnout tento graf:

PCMark-Points1.png

Miniaturní rarita

Viking Modular SATADIMM jistě nepatří mezi běžné SSD a nelze předpokládat, že bude ihnedx k dostání v každém obchodě. Jedná se ale o zajímavý koncept úspory místa a napájení. Ve většině případů je totiž na základní desce volný slot pro operační paměť, což lze použít pro pevné umístění i napájení tohoto SSD.

I když se jedná i specialitku mezi SSD, poskytuje velmi dobrý výkon, na který stačí pouze ty lepší konkurenční modely. Koncová cena sice zatím nebyla uvedena, ale v případě levnějších eMLC a MLC čipů by se mohlo s malou kapacitou jednat o velmi zajímavou možnost SSD pro operační systém a nejpoužívanější programy.

Diskuze (51) Další článek: Videoreportáž: Demonstrace za rychlejší internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,