Ze světa: srovnání výkonu Windows 8 a Windows 7

Nová verze operačního systému Windows 8 je již dokončena a zahraniční weby uvádí první testy porovnání výkonu se starými sedmičkami.

Microsoft konečně dokončil dlouho očekáváný operační systém Windows 8, který přinese asi nejviditelnější změnu v podobě rozhraní Metro alias „Modern UI“ a chybějící nabídku start, která provázela systém Windows dlouhá léta.

Inženýři ale zapracovali i na vnitřnostech operačního systému, který podporuje nové technologie a má vylepšené jádro. S tím souvisí i úpravy při načítání, práci s ovladači, pamětí a grafikou (WDDM 1.2). Microsoft se již v průběhu vývoje chlubil například výrazně optimalizovaným startem operačního systému, kde by Windows 8 měly dosahovat znatelně lepších časů.

Počítač vám tak s Windows 8 prý nastartuje rychleji a dokonce se i rychle vypne, uspí nebo probudí. Jaká je ale realita a rozdíl ve výkonu v dalších oblastech? To se pokusily jako první změřit zahraniční weby. My již připravujeme vlastní testy, zatím se ale podíváme alespoň na měření od kolegů ze zahraničních redakcí.

Spuštění a vypnutí počítače

Nejprve se podíváme na oblast, kde jistě budou očekávaná zlepšení mezi Windows 8 a Windows 7 – spuštění, vypnutí a uspání počítače. V této oblasti Microsoft zapracoval nové technologie pro optimalizaci načítání ovladačů a kernelu.

 Sleep.png Test_01.pngTest_02.png
Spuštění a vypnutí počítače s Windows 8 je rychlejší než s Windows 7 (Zdroj: Techspot)

Jak si můžete prohlédnout na obrázcích ze serverů Techradar, Techspot nebo TechPowerUp, zrychlení je opravdu výrazné. V rámci jednotlivých grafů lze vidět i několikanásobné zlepšení a zkrácení času. Při spuštění se jedná až o poloviční časy, podobně tomu je i u vypnutí počítače. Microsoft zlepšil i rychlost přechodu do hibernace. Zrychlení je poznat i na systému s SSD, v případě použití pevného disku jsou výsledky ještě o trochu lepší.

  2012-08-27 v┬á17.10.51.png
Porovnání ze serveru Techradar

Microsoft si tak vylepšil pověst, kterou si poškodil s příchodem Windows Vista. Oproti předchozímu systému Windows XP byla Vista pomalejší v mnoha oblastech. Mezi důvody byly samozřejmě i problémy s ovladači. To se podařilo napravit s Windows 7 a ve Windows 8 Microsoft v optimalizaci pokračoval.

Programy a práce se soubory

V oblasti rychlosti práce se soubory byly v rámci zahraničních redakcí použity programy jako AS SSD Benchmark, Windows Explorer (kopírování souborů) nebo třeba PCMark 7. Ke slovu se dostal i nový Excel 2013 ve srovnání s Excelem 2010.

Application_1.png Browser_2.png Encoding_01.pngStorage_03.png Synthetic_02.png

V grafech lze zaznamenat pouze mírné zlepšení, ale i mírné zhoršení. Znatelnější výsledky byly změřeny u PCMarku ve verzi 7, který kompletně testuje počítač s multimediálními soubory a jejich zpracováním (fotografie, převod videa a podobně). I na samostatných testech u převodu videa je vidět zlepšení až 10 %. Pokud jde o rychlost prohlížečů internetu, s Windows 8 lze získat také přibližně o deset procent lepší výkon. O trochu rychlejší je i kopírování souborů přes USB 2.0.

Grafický výkon

Výrobci AMD a Nvidia spolupracovali na vývoji Windows 8 již od samotného počátku a na ovladačích je to znát. Pokud budeme uvažovat o průměrném srovnání všech testovaných her, výsledky jsou přibližně stejné jak na Windows 7, tak s Windows 8. A to lze jistě považovat za úspěch, protože se hráči nemusí obávat snížení výkonu z důvodu případných čerstvých a nedoladěných ovladačů grafických karet.

bf3_1920_1200.gif perfrel_1920.gif

Windows 8 již v základu obsahují podporu DirectX 11.1, zatím však není na trhu žádná hra, která by novou technologii podporovala. V oblasti grafických karet jsou však nové modely již kompatibilní, takže lze do budoucna jistě očekávat herní tituly, které budou nové vlastnosti využívat.

Rychlejší systém i pro starší počítače

Jak můžete vidět z grafů, nový operační systém Windows 8 nabízí výborné zrychlení v oblasti spuštění i vypínání počítače, pokud pomineme nové rozhraní Metro, i klasické Aero je díky optimalizované akceleraci svižnější než u minulé generace.

Windows 8 tak přináší v mnoha oblastech pouze minimální zrychlení, v některých ale opravdu výrazné. Rozdíl bude znát nejen u nových počítačů s výkonným hardwarem, ale především u starších počítačů s klasickým pevným diskem.

Pokud jste si počítač koupili nedávno, respektive v období od 2. července, Microsoft nabízí levný přechod na Windows 8. A pokud pomineme výkon, nové funkce například v podobě obchodu s aplikacemi za mírný poplatek jistě stojí. Jestli máte hodně starý počítač s Windows XP nebo Vista, můžete s novým systémem získat nové technologie, rozhraní i slušnou rychlost. Majitelé rok starých počítačů s Windows 7 se ale budou muset rozhodovat o trochu déle, alespoň do té doby, než Microsoft představí koncové ceny za edice Windows 8.

Diskuze (186) Další článek: Sony ukončuje výrobu CD a DVD mechanik

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,