Ze světa: Samsung Chromebook a výkon čipu Cortex-A15

Zahraniční servery otestovaly nový ChromeBook od Samsungu, který je jako první vybaven moderním čipem ARM Cortex-A15. Jak si vede proti Atomu?

Čipy ARM jsou zatím sice fenoménem v oblasti úsporných mobilních zařízení, začínají se ale posouvat i k segmentu serverů. My se podíváme podrobně na výkon nového čipu ARM Cortex-A15, který je nástupcem populární Cortex-A9.

Hlavní změnou je mnohem vyšší výkon, který je více než dvojnásobný na jedno jádro. Zatímco současné tablety s Androidem tak musí mít například čtyři jádra Cortex-A9, v případě použití Cortex-A15 stačí použít pouze dvě jádra a výkon bude nejen srovnatelný, ale dokonce vyšší.

Samsung Exynos 5 Dual v srdci Chromebooku

Samsung Chromebook je založen na dvoujádrové platformě Exynos 5 Dual, což je 32nm SoC čip s architekturou ARMv7 a frekvencí 1,7 GHz. Hlavní rozdíl oproti minulé generaci Chromebooku je právě v použité platformě, kterou byla dříve nechvalně známá Atom od Intelu.

O samotném Chromebooku jsme vás informovali podrobně již minulý měsíc, nyní jsou však k dispozici první podrobnosti ohledně výkonu, který zveřejnil web Anandtech.

78906126.png

Přehled specifikací nového Chromebooku:

  • Displej: 11,6", 1 366 × 768
  • Čipset: Samsung Exynos 5250 (dvoujádrový Cortex-A15), 32 nm
  • Grafický čip: ARM Mali T-604
  • Operační paměť: 2 GB
  • Flash: 16 GB
  • Výbava: WiFi, Bluetooth, webkamera (VGA), 1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, HDMI
  • Rozměry, hmotnost: tloušťka 2 cm, 1,1 kg
  • Výdrž: až 6,5 hodin
  • Cena, OS: 249 USD (přibližně 5 800 Kč s DPH), Chrome OS a 100 GB Google Drive na dva roky

Testy výkonu proti Atomu

Srovnání výkonu Cortex-A15 s Atomem je důležité z mnoha ohledů. Velmi jasně ukazuje trend, jakým se ubírají čipy ARM a jak se Intel musí ještě hodně snažit, aby dokázal nabídnout podobně vyvážené řešení, kterým začíná platforma ARM bezpochyby být.

 

77881312.jpg
Platforma Samsung Exynos 5 Dual s ARM Cortex-A15

Testy sice srovnávaly platformu Exynos 5 Dual s Cortex-A15 se starším Atomem N570 na podobné frekvenci 1,66 GHz, nutno ale podotknout, že ani ten novější Atom není příliš výkonnější, spíše v řádu procent a Intel raději snížil spotřebu.

Chromebook je především internetový počítač, mezi prvními testy výkonu tak byly webové procesorové testy jako SunSpider, BrowserMark nebo Kraken. Oba Chromebooky používaly stejný (nejnovější) systém Chrome OS, tedy i stejný prohlížeč. Jak je vidět na rychlosti v těchto testech, ARM poskytuje v průměru o přibližně 50 % více výkonu, respektive je o polovinu rychlejší.

 2012-11-05 v 22.06.20.png

Pokud jde o výkon grafického čipu a akcelerace webových technologií, i v této oblasti je výkon platformy Exynos 5 Dual zcela někde jinde, než v případě Atomu. V testech jako IE10 Bubbles, IE10 Fishbowl nebo IE10 Maze Solver se ukazuje slabost grafiky Intel GMA 3150 proti Mali T-604.

 2012-11-05 v 22.06.38.png  2012-11-05 v 22.06.51.png
Srovnání výkonu grafického čipu (Zdroj: Anandtech)

Tak trochu „drsnou“ sekcí je pak test grafického výkonu u WebGL, kde je grafický čip v procesoru Atom i desetkrát pomalejší, než v případě grafiky v Exynosu 5 Dual. Optimalizace a podpora technologií začínají být hlavní výhodou řešení s ARMem.

Nesmíme zapomínat na fakt, jaké jsou ceny za obě platformy, v případě ARMu se totiž jedná o nižší cenu, přičemž zároveň poskytuje vyšší výkon. A to je přesně to místo, kde má Intel problém. Nabízí totiž drahé řešení, které je navíc poměrně slabé.

Spotřeba

Důležitým prvkem je samozřejmě spotřeba, která však hraje opět ve prospěch Exynosu 5 Dual s ARM Cortex-A15. Se zapnutým displejem měl starší Chromebook s platformou Atom spotřebu v klidu kolem 11,5 W, nový model založený na ARMu si v klidu řekne jen o 6,3 W. Maximální spotřeba se s Atomem vyšplhá na 15,2 W, u ARMu pak na 11,3 W. A to přitom nabídne výrazně vyšší výkon a nižší cenu.

 2012-11-05 v 22.13.13.png
Porovnání spotřeby (Zdroj: Anandtech)

I když má platforma ARM nižší spotřebu, nový Chromebook má menší baterii, takže při porovnání celkové výdrže při procházení internetu dopadl nový model o téměř dvě hodiny hůře a o desetihodinové výdrži moderních tabletů si může nechat zdát.

Cenový souboj

Atomová platforma se Intelu zatím příliš nedařila, do budoucna ale chystá Intel mnohem rychleji přecházet na pokročilejší výrobní proces i u této úsporné platformy, která si většinou musela počkat jeden či dva roky, než se začala vyrábět stejnou technologií jako desktopové a notebookové modely čipů.

S novější architekturou a pokročilejší výrobní technologií se Intelu může podařit srovnat krok v oblasti spotřeby a teoreticky i výkonu, ale co se Intelu rozhodně nebude líbit, je příliš nízká cena za platformu.

Zatímco ARM je extrémně levná platforma, která nabízí dostatečný výkon pro pohodlný uživatelský zážitek (web, přehrávání Full HD videa, zpracování obrazu z HD kamer atd.) a Atom se může vyrovnat i v těchto oblastech, ale nelze očekávat, že dokáže konkurovat cenou.A možná to budou právě nástup levných mobilních zařízení s levnými platformami na bázi ARMu, které mohou být pro Intel smrtící.

 

Diskuze (44) Další článek: Instagram spouští webové profily, vypadají jako Facebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,