Ze světa Linuxu a open source: procento na dohled

Přinášíme vám pravidelný souhrn nejdůležitějších novinek z oblasti Linuxu a open source aplikací.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který píše o Linuxu a jeho programech pro kancelář, multimédia, internet. Snaží se dokázat, že Linux může být pro mnoho lidí zajímavý a přínosný systém - proto se věnuje i spolupráci mezi Linuxem a Windows.

Vyhledávání Wikia Search bylo spuštěno

1.pngV pondělí byl spuštěn otevřený vyhledávač Wikia Search, který má na svědomí spoluzakladatel encyklopedie Wikipedia. Tento vyhledávač využívá práce dvou dalších komunitních projektů – Nutch a Grub. Oproti stávajícím vyhledávácím technologiím počítá při budování relevance odkazů také s lidskou složkou. Uživatelé totiž budou moct sami hodnotit relevanci vyhledaných odkazů. Proti zavedeným hráčům, jako je Google, to však bude mít Wikia velmi těžké. Zatím se projekt nachází ve fázi testovací verze. Českého uživatele jistě potěší, že je úvodní stránka přeložená do češtiny, rázem ho ale zklame, že je bez diakritiky a vyhledávač neumí pracovat v českými znaky. Počet stránek ve vyhledávací databázi je také malý a tudíž zatím nelze čekat příliš kvalitní výsledky.

Red Hat má nového CEO

2.pngAmerický tvůrce distribuce Red Hat mění výkonného ředitele společnosti. Jim Whitehurst přebírá místo po Matthew Szulikovi, který odchází z důvodu vážné nemoci v rodině. Tento dlouholetý vedoucí muž Red Hatu předává otěže společnosti s velmi dobrými výsledky. Dvacátého prosince byly zveřejněny výsledky za třetí čtvrtletí. Společnost dosáhla obratu 135,4 miliónů dolarů, což je meziroční nárůst o 28 %. I nadále si udržuje velmi solidní ziskovost. Tentokráte dosáhla zisku 20 miliónů dolarů, což je oproti stejnému období předchozího roku lepší dokonce o 39 %. Akcie Red Hatu na tyto výsledky reagovaly růstem o 16 %.

Matthew Szulik se však neloučí s Red Hatem úplně. Bude nadále zastávat funkci předsedy představenstva. Jeho nástupce Jim Whitehurst budí určité rozpaky, protože přichází ze společnosti Delta, která operuje v leteckém průmyslu. Podle toho, co o sobě zatím Whitehurst řekl, se však jedná o člověka, který má vřelý vztah k open source a Linuxu.

Mac posiluje, prý na úkor Linuxu

Přelom roku s sebou přináší různé rekapitulace. Mezi oblíbená témata patří také vývoj na trhu operačních systémů. Podle statistik společnosti Net Applications ztratila rodina systémů Windows za minulý rok 2 % a ten, kdo z tohoto poklesu těží především, není Linux, ale společnost Apple. Se svým systémem Mac OS X posílil o 1,63 procentního bodu na 7,3 %. Linux sice za rok zvýšil svůj tržní podíl téměř dvojnásobně, ale stále je hodně pod 1 %, konkrétně 0,63 %. Svůj pohled na tento vývoj napsal na Apple Matters Chris Howard. Mac OS X v roce 2007 pravděpodobně nebral uživatele z řad Linuxu, ale dokázal oslovit mnohem více uživatelů přecházejících z Windows k alternativám. Uvidíme, jaký bude vývoj v roce 2008. Hodně věcí nasvědčuje tomu, že by si Linux mohl najít uplatnění na poli ultrapřenosných a levných počítačů.

SCO vyřazeno z Nasdaq

SCO bylo po třinácti letech vyřazeno z americké burzy. Je to způsobeno především velmi špatnou finanční situací společnosti. Jenom připomeňme, že SCO několik let zatápělo Linuxu soudními spory. Tvrdilo totiž, že Linux obsahuje jeho duševní vlastnictví. Několikaletý spor o práva na Unix, jehož technologie jsou v Linuxu použity, loni vyhrála společnost Novell a soud přikázal SCO vyplatit Novellu tučné odškodné. To byl počátek existenčních problémů SCO. Na konci roku se sice objevily informace, že existují zájemci o převzetí společnosti, ale zániku SCO už asi nic nezabrání. Novell se teď snaží, aby z vysouzeného odškodného získal aspoň něco.

Novinky ze světa softwaru

Končí vývoj WengoPhone?

Marco Marongiu ve svém blogu píše o tom, že vše nasvědčuje tomu, že vývoj komunikátoru WengoPhone odumřel. Již delší dobu nevznikl žádný night build, neobjevují se žádné příspěvky, na IRC chatu je pusto a představitelné komunity kolem WengoPhone jsou nedostupní.

Svého času bylo WengoPhone velmi zajímavý produkt. Jedná se o jeden z nejkomplexnějších komunikačních programů. Dokáže komunikovat se všemi důležitými IM (instant messaging) sítěmi, podporuje videohovory a funguje také jako SIP VoIP. Je také multiplatformní, takže podporuje Linux, Windows i MacOS X. O jeho vývoj se stará komunita podporovaná společností Wengo, což je dceřiná společnost Neuf Cegetel, který má ve Francii podobné postavení jako u nás Telefonica O2. Díky tomuto provázání dokáže Wengo nabízet velmi zajímavé ceny hovorů. Wengo také poprvé přišlo se službou, kterou Skype teprve připravuje – zprostředkování placeného hovoru mezi zákazníkem a poskytovatelem určité služby. Přes WengoPhone si tak můžete zaplatit například hovor s odborníkem na Linux. Jak raketový start WengoPhone měl, tak rychle aktivita kolem něj odezněla. Možná, že francouzskému telekomu prostě nevyšel podnikatelský záměr a WengoPhone nechal být. Čas ukáže.

Netscape splnil svou historickou úlohu

3.jpgMezi svátky přišla zpráva ze společnosti AOL o tom, že oficiálně ukončuje vývoj prohlížeče Netscape. Skončila tím jedna z legend internetu. Netscape byl prvním masově rozšířeným prohlížečem a svého času se těšil velké popularitě. Poté ale, co prohrál tzv. válku prohlížečů s Internet Explorerem, postupně upadal v zapomnění. AOL na to reagovalo tak, že uvolnilo většinu zdrojového kódu prohlížeče a vznikl projekt Mozilla, ze kterého časem mimo jiné vznikl dnes tak populární prohlížeč Firefox. AOL i nadále Netscape vyvíjela. Nedávno vydaná verze opět podporovala Linux a vývojáři Netscapu připravovali i vlastního e-mailového klienta postaveného na Thunderbirdu. Od 28. prosince je vše jinak a Netscape je oficiálně mrtvý.

Tip - zlepšete si angličtinu

Přelom roku mnoho novinek v oblasti software nepřinesl. Jednou z mála je vzdělávací hra Speaking Hangman, která vám může pomoci zapamatovat si slovíčka z angličtiny nebo španělštiny. Hra obsahuje přes 7000 slov rozdělených do tří úrovní podle obtížnosti. Jelikož je Speaking Hangman program napsaný v Javě, je multiplatformní, lze jej tedy používat na více operačních systémech.

Novinky ze světa distribucí

gOS 2.0 je tu

4.gifJsou tomu pouze dva měsíce, co se mezi linuxovými distribucemi objevila novinka, která měla opravdu raketový nástup. Distribuce gOS zaznamenala úspěch především společně s počítačem Everex Green, na kterém je předinstalovaná. Tento počítač se stal jedním z nejprodávanějších počítačů v historii amerického obchodního řetězce Wal-Mart. Po první várce čítající 10 tisíc počítačů se doslova zaprášilo. Na vlně tohoto úspěchu se veze také distribuce gOS. Zkušení linuxoví uživatelé z ní sice příliš nadšení nejsou, ale zdá se, že u ostatních má úspěch. Distribuce využívá prostředí Enlightenment 17, snaží se být jednoduchá a uživatelsky přívětivá. Zaměřuje se především na on-line služby jako Gmail, YouTube nebo Skype. Nová verze přináší předinstalovanou aplikaci Google Gears, která umožňuje běh on-line aplikací od Googlu i v případě, kdy je počítač odpojen od (počítačové) sítě.

5.pngNa přelomu roku si dávají oddych všechny významné distribuce, a tak jsme byli svědky novinek jen u méně známých distribucí. Na konci roku vyšel Damn Small Linux 4.2, tento v překladu "zatraceně malý Linux" je distribuce vhodná na stařičké počítače, které hardwarovým výkonem zrovna neoplývají. Minimální konfigurace je procesor Intel 486 s 16 MB RAM. Novinky pro nás chystají také vývojáři Linux Mintu. Těsně před vydáním je verze s prostředím Fluxbox a v alfa verzi se nachází zajímavý pokus s Debianem. Ač je Linux Mint postaven na Ubuntu, rozhodli se vývojáři předělat jejich desktop na Debian Testing a výsledek je prý velmi zajímavý. Vývojáři PCLinuxOS konečně vyšli vstříc i příznivcům GNOME a na světě je první verze PCLOS s tímto prostředím. Čerstvou novinkou z jejich dílny je také PCLinuxOS 2008 MiniME, který je minimalistickým desktopem určeným pro pokročilé uživatele. Že by předzvěst plné verze 2008?

Podobný souhrn novinek ze světa Linuxu a open source vám nyní budeme připravovat ve spolupráci s odborníky magazínu LinuxEXPRES každých čtrnáct dní. Doufáme, že tím uděláme radost všem, kterým se stýská po Aničce

Diskuze (33) Další článek: S Windows bezpečně i v novém roce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,