Sport | Garmin | Hodinky

Že by konečně revoluce? Nové chytré hodinky od Garminu mají průhledný solární panel

  • Chytré hodinky mají relativně malou výdrž
  • Sportovní fénixy od Garminu jsou na tom ale lépe
  • Poslední verze nabízí dokonce transparentní solární panel

Největší slabinou všech chytrých hodinek na trhu je samozřejmě omezená výdrž na baterii. Zatímco u modelů s operačním systémem Google WearOS se zpravidla počítá na pár desítek hodin, sportovní Garmin dokázal díky jednoduššímu displeji a dalším optimalizacím protáhnout výdrž na dlouhé dny.

Nyní se tradiční výrobce navigací pochlubil novou řadou Fénix 6, jejíž nejvyšší model 6X Pro Solar Edition nabízí průhledné sklo se solárním dobíjením.

Právě schopnost průběžného dobíjení přes den by bylo řešení prakticky u všech chytrých hodinek, překážkou je ale zatím velmi nízká efektivita přeměny slunečního záření na elektrickou energii.

Stručně řečeno, displej hodinek je tak žalostně malý, že prostě nedokáže vyrobit dostatek energie, abychom v ideálním případě přestali odkládat hodinky do jakýchkoliv nabíjecích kolébek.

93c158bf-d2fd-4b8e-9fae-e39ea9a86a82
Chytré sportovní hodinky se solárním dobíjením

Jak na tom jsou nové solární fénixy, tedy alespoň podle jejich výrobce? U energeticky nejnáročnějších aplikací v čele s GPS solární panel ve skle nad displejem skutečně protáhne výdrž leda tak o hodinu.

U méně náročných aplikací je to už ale zajímavější a v úsporném režimu, kdy se fénixy promění v podstatě v trošku lepší digitálky, získají navíc celých 40 dnů (120 dnů dohromady). To je už dost i na výpravu do Arktidy. Tedy pokud po cestě nespustíte GPS.

Solární panel je k dispozici jen u většího rozměru 6X (51 mm) a za podobnou legraci si pochopitelně připlatíte, americká cena se totiž v takovém případě v předprodeji vyšplhá na 1 150 dolarů, přičemž první zájemci se k hodinkám dostanou až za necelé dva měsíce.

Diskuze (56) Další článek: Aplikace na skenování dokumentů instalovala do mobilů s Androidem trojského koně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,