Zdarma je už i u nás připojení k Internetu

Na českém Internetu je možné zdarma získat spoustu věcí a služeb, nyní je možné se k němu i (téměř) zdarma i připojit.
Internet má jednu prazvláštní vlastnost – nabízí spoustu věcí a služeb zcela zdarma. Stačí jen vstoupit na webové stránky, vyplnit nějaký formulář a začít takové výhodné nabídky využívat. Podobným způsobem se můžete k Internetu ale i připojit! Stačí vstoupit na stránky www.volny.cz, vyplnit jednoduchý formulář, odsouhlasit podmínky a můžete se připojovat k Internetu – zdarma.

To vše díky nabídce společnosti Czech On Line, která tuto službu zpřístupnila v první minutě dnešního dne. Tato nabídka platí pro všechny uživatele žijící v 36 největších městech České Republiky a připojující se k Internetu modemem. Vzhledem k tomu, že byly zveřejněny i adresy DNS serverů (bez nich si nezobrazíte v prohlížeči ani chybovou hlášku serveru) a přístupové jméno a heslo, není nutné se pro využívání této nabídky vůbec registrovat. Po registraci ale získáte e-mailovou schránku o velikosti 5 MB a prostor pro webové prezentace s kapacitou 10 MB, což je docela dost. To může být zajímavou alternativou i pro současné uživatele služeb freewebhostingových serverů – zde dostanou i přístup k Internetu. Ten je samozřejmě časově neomezený, limitování budete jen kapacitou modemových polí na straně Czech On Line. Zde ovšem nic neponechali náhodě a posílili je o 3000 portů (tedy o 3000 lidí více se může v jednom okamžiku připojit), stejně jako byly posíleny linky do zahraničí a peeringového centra (na 100 Mb/s). Czech On Line si od této aktivity slibuje přinejmenším zdvojnásobení svých uživatelů.

Zdarma je samozřejmě jen připojení k Internetu. K tomu je třeba v České Republice v případě připojení modemem nutné připočítat ještě poplatky za minutu spojení, které zaplatíte v současnosti monopolnímu poskytovateli telekomunikačních hlasových služeb – SPT Telecomu. A tato částka bývá obvykle větší než přibližně 500 Kč, které je zvykem poskytovatelům připojení k Internetu platit za stejné služby, jako nabízí nyní Czech On Line zdarma.

Není sice jasné, co si od tohoto kroku Czech On Line slibuje, ale část tiskové zprávy to alespoň vzdáleně naznačuje – společnost si připravuje pozici pro vstup na liberalizovaný telekomunikační trh po roce 2001. Jinými slovy, snaží se už nyní získávat zákazníky, o kterých doufá, že později začnou využívat i jejích telekomunikačních služeb. Pro začátek to bude zřejmě IP telefonie. Je to totiž jediný v současnosti známý a legální způsob, jak poskytovat hlasové služby, neobcházet při tom zákonný monopol SPT Telecomu a ještě na tom i vydělávat. Pokud se podaří prosadit do navrhovaného telekomunikačního zákona povinnost SPT Telecomu předat, nebo alespoň za pevně stanovených podmínek pronajmout koncovou část telefonní linky k zákazníkovi (tzv. poslední míli – kus drátu od vašeho telefonu do ústředny) libovolnému telefonnímu operátoru, který si zákazník zvolí (a to včetně telefonního čísla, jak je tomu zvykem v civilizovaných zemích), bude pro Czech On Line nebo jeho případného partnera jen posledním krokem tento převod, a to možná i za podobnou cenu pro zákazníka – zdarma nebo za symbolický poplatek, který zadotuje Czech On Line. Technologii IP telefonie přitom může rozvíjet už dnes a za o něco málo vyšší poplatek než bude místní hovorné (při zajištění kvality) může získat dostatek budoucích zákazníků. Implementace IP telefonie bude v budoucnu stále jednodušší a bude se nabízet stále více firem, které vám ji zavedou podobně jako dnes zavádějí Ethernet nebo ATM.

Je zřejmé, že nejprve této nabídky využijí chroničtí využívači všeho, co lze na Internetu zdarma získat. Ale je velmi pravděpodobné, že takto Czech On Line přiláká spoustu uživatelů, které právě těch několik stovek přesvědčí, že už teď je čas se připojit. Navíc tato nabídka je sice první, ale rozhodně ne poslední. Nebude to zřejmě dlouho trvat (možná až překvapivě krátce) a s podobnou nabídkou přijdou i další poskytovatelé. I když se tento nápad zdá zpočátku jako nesmyslný (protože ztrátový), pokud je na jeho konci levnější telefonování, nebo vůbec jen připojení zákazníka ke své telekomunikační síti, bude velmi úspěšný a hlavně prospěšný pro všechny. Teď je ale na řadě SPT Telecom se svým předpokládaným zdražováním tarifů pro připojení k Internetu – může tuto nabídku znevýhodnit, stejně jako může přijít se svou, ještě výhodnější…

Diskuze (11) Další článek: Compaq sponzoruje Stinga

Témata článku: , , , , , ,