Zdar a sílu najdeš v Internet Exploreru

S příchodem moderních webových technologií a éry aplikací poskytovaných formou software jako služba (SaaS) roste potřeba moderního, rychlého a bezpečného internetového prohlížeče.

Pokud jste s námi sledovali vývoj nové deváté verze Internet Exploreru od prvních Platform Preview pro vývojáře až po Beta verzi (v obou článcích jsme si popsali některá jeho specifika, zde již neuváděné), pak už možná i z vlastní zkušenosti víte, že právě takovým prohlížečem finální verze Internet Exploreru určitě je. My se nyní podíváme na novinky a vlastnosti, které v souhrnu nová verze přináší. Jejich ucelenou prezentaci najdete v dokumentu Internet Explorer 9 Product Guide z pohledu uživatele, IT profesionála i vývojáře.

IMG01.jpg

Požadavky na operační systém

Podporovanými operační systémy jsou následující verze Windows:

  • Windows Vista (x86 a x64) se Service Packem 2 nebo novějším
  • Windows 7 (x86 a x64)
  • Windows Server 2008 (x86 a x64) se Service Packem 2 nebo novějším
  • Windows Server 2008 R2 (x64)

Během instalace je automaticky zkontrolována přítomnost aktualizací, které jsou pro běh nové verze Internet Exploreru nezbytné. Jedná se o aktualizace, které zprostředkovávají a rozšiřují podporu pro zpracování vykreslování pomocí grafické karty a rozšířenou podporu tisku a dalších funkcí. Pokud používáte automatických aktualizací, máte je již pravděpodobně nainstalovány. Z hlediska hardwarových nároků bude potřeba procesor s taktem 1 Ghz a vyšším a doporučeno je 512 MB operační paměti.

Co s Windows XP? IE8!

Ano, nepřehlédli jsme se. Internet Explorer 9 pro Windows XP skutečně nebyl vydán. Windows XP prostě nedokáží prohlížeči nabídnout takové funkce, které potřebuje pro svůj běh. Pokud na Windows XP používáte stále šestou verzi IE, věřte, že je opravdu ta pravá chvíle aktualizovat na nejnovější dostupnou verzi, tedy IE8.

Hlavní novinky a výhody používání IE9

Zaměřeno na obsah. Rozraní IE9 přináší nové a čistější uživatelské rozhraní, které je na první pohled lehké, zabírá na ploše monitoru méně prostoru a zapadá mnohem lépe do moderního stylu Windows 7. V prvé řadě však přináší možnost skutečně se soustředit na obsah prohlížeče, tedy na webovou stránku a její obsah, nikoliv na prohlížeč samotný. Protože důležitost Internetu a internetových stránek skutečně roste a většina uživatelů počítač využívá převážné procento času právě k prohlížení internetových stránek, proto by neměl být zbytečně od této činnosti odváděn.

  • Sjednocený panel adresy a vyhledávání šetří prostor prohlížeče a nabízí automaticky doplňování při zadávání adresy z historie navštívených a oblíbených položek. Zároveň se po zapnutí automatického vyhledávání rovnou provádí vyhledání zadávané fráze ve výchozím prohlížeči. Automaticky je také zvýrazňována navštívená doména a tak je vždy zřejmé, na jaké stránce se nacházím

    IMG02.jpg

  • Při otevření nové prázdné záložky se nyní nabízí přehled nejnavštěvovanějších stránek, z této stránky lze také vyvolat poslední zavřené záložky a poslední relaci prohlížeče a režim InPrivite. Máte tak na jednom místě přehled stránek, které skutečně potřebujete a využíváte.

    IMG03.jpg

  • Novinkou, která přibyla právě ve finální verzi, je podpora geolokačního api, které umožňuje webovým stránkám požádat prohlížeč o informaci o poloze počítače. Pokud jste připojeni k bezdrátové síti, je poloha počítána pomocí vám známého umístění okolních přístupových bodů a síle jejich signálu. Jako uživatel máte kontrolu, zda stránce povolíte tyto údaje zjistit. Této funkce využijete například na mapových aplikacích, které automaticky zaměří mapu na místo, kde se nacházíte. Pokud jste připojeni k pevné síti, je uvažováno místo dle IP adresy, případně nastavení místního prostředí počítače. V případě mobilních zařízení může být v případě její přítomnosti integrovaná GPS. Přesnost údajů se může lišit od skutečného umístění, neboť Microsoft ještě databázi přístupových bodů buduje, ve větších městech je nicméně přesnost již nyní vysoká. Například v mém případě byl přímo zaměřen střed mého bytu.

    IMG04.jpg

  • Integrovaný správce stahování poskytuje přehled o stažených i právě stahovaných souborech, rychlosti jednotlivých vláken a místo, kam byl soubor uložen. Lze ho vyvolat klávesovou zkratkou CTRL+J.

    IMG05.jpg

  • Web jako aplikace. Webové aplikace nyní mohou vypadat jako klasické nativní Windows 7 aplikace, které jsou spuštěny na lokálním počítači. Připněte si vámi nejpoužívanější stránky na hlavní panel pro rychlý přístup k nim, využívejte seznamy odkazů (Jump Listy), které mohou nabízet nejčastější prvky na webové stránce používané a možnosti Aero Snap pro jednoduché přichycení dvou záložek ke stranám obrazovky a vizuálnímu porovnání obsahu stránky.
  • Přetažení záložky z prohlížeče na hlavní panel nabídne možnost připnutí stránky.

    IMG06.jpg

  • Po připnutí stránky je v případě, že pokud její správce tuto možnost integroval, nabídnout uživateli v rámci Jump Listu vhodný seznam odkazů. Zde jsou zobrazeny možnosti Hotmailu, tedy samozřejmě jeho nefrekventovanější funkce jako odeslat email, složka doručené pošty, kalendář a kontakty.

    IMG07.jpg

  • Přehled připnutých webových stránek. Na první pohled není poznat rozdíl mezi klasickou desktopovou aplikací a webovou stránkou. Webové aplikace se tímto způsobem skutečně mohou integrovat do operačního systému a uživatel má zajištěnu jednu platformu pro efektivní práci. Na obrázku je taktéž zobrazeno využití překryvných ikon, kdy webové stránky mohou odeslat informace o aktualizaci na počítač uživatele. Ten tak například může být informován, že ve složce jeho doručené pošty jsou dvě nové nepřečtené zprávy.

    IMG08.jpg

    Rychlost TGV. IE9 je skutečně neskutečně rychlý. Optimalizace ve vykreslovacím jádru, logice prohlížeče a grafickém rozraní, k tomu navíc zcela nový JavaSriptový engine Chakra, který dokáže využít při zpracování skriptů moderní procesory s více jádry, přináší zrychlení načítání a vykreslení stránek a dokáže doručit kvalitní interaktivní zážitek i s dnešními moderními webovými aplikacemi.
  • Rozdíl výkonu ve zpracování JavaSriptu oproti osmé verzi je, nebojím se říci, dramatický.

    IMG09.jpg

  • Snížení času potřebného pro vykreslení a načtení stránky bylo dosaženo optimalizací celého procesu a nyní tak dojde k zobrazení stránky mnohem dříve, i když se například některé prvky mohou teprve načítat.

 IMG10.jpg 

 Hardwarová akcelerace. IE9 dokáže využít plně potenciál vašeho hardware, grafika, video i text jsou vykreslovány přímo pomocí grafické karty, která je pro tyto činnosti optimalizována a dokáže je provádět o mnoho rychleji a efektivněji než procesor. Vedlejším produktem je další zrychlení při procházení webovými stránkami.

  • Výhoda používání plné grafické akcelerace je vidět na grafu aktualizací překreslení stránky při zobrazení grafického testu, zatímco IE dosahuje vysokého počtu FPS a přijatelného zatížení grafické karty a procesoru, poslední verze jiného prohlížeče dokáže stránku obnovit pouze třikrát.

    IMG11.jpg

  • Používání Internet Exploreru se také pozitivně projevuje na výdrži vaší baterie, společně v kombinaci s Windows 7 se totiž efektivně řídí podle nastaveného schématu napájení. Z následujícího grafu je patrné, že s IE můžete pracovat až o několik desítek minut déle. Pro pracovníky mobilních zařízení se jedná o skutečně důležitou vlastnost.

    IMG12.jpg

Vyšší bezpečnost a stabilita bez příplatku. IE9 obsahuje hned několik bezpečnostních řešení, které přináší vyšší bezpečnost jeho uživatelům. Jedná se například o SmartScreen Filtr, který kontroluje webové stránky na známou přítomnost malwaru, stejně tak stahované soubory. Ten dosahuje nejvyšší úspěšnosti při blokaci hrozeb oproti ostatním prohlížečům, jak potvrzují testy NSS Labs a během jednoho měsíce zablokuje přes 1,5 milionu malwaru. Protected Mode, podpora Data Execution Prevention a Cross-Site Script Filtering přinášejí ochranu proti hrozbám, se kterými se můžete na webu setkat. Z hlediska ochrany soukromí pak IE přináší Tracking Protection, která dává uživateli možnost kontrolovat, se kterými třetími stranami povolí webové stránce komunikaci a sledovat tak jeho aktivity. Lze tak zablokovat například známé zdroje obtěžující internetové reklamy. Samozřejmostí je pak přítomnost anonymního režimu, při kterém nejsou v počítači ukládána data o historii navštívených stránek.

  • Microsoft SmartScreen Filter nyní při stahování souborů kontroluje takzvanou reputaci stahovaných spustitelných souborů (Application Reputation), jedná se o průmět jeho vlastností jako počet stahování mezi uživateli, zda je digitálně podepsán důvěryhodnou autoritou a není uveden na seznamu nebezpečného softwaru. Po dokončení stahování je soubor prohledán klasickým antivirem (pokud je na stanici instalován) na přítomnost klasické virové nákazy.

    IMG13.jpg

  • Mixed Content zprostředkovává ochranu v případě, pokud stránka zabezpečená pomocí HTTPS načítá své části pomocí nezabezpečeného HTTP, v tomto případě je ve výchozím stavu zobrazen pouze zabezpečený obsah.
  • Ochrana pomocí Smart Screen Filtru nyní kontroluje i obsah, který je načítán jako vnořený. Pokud tedy například doména bezpecna.cz načítá obsah z domény nebezpecna.cz bude návštěva této stránky označena za nebezpečnou. To v případě, pokud jedna z domén bezpecna.cz nebo nebezpecna.cz je hlášena jako šiřitel malwaru nebo jako phishingová aktivita.

    IMG14.jpg

  • Tracking Protection přináší možnost blokování obsahu specifických třetích stran, kterým například z principu nedůvěřujeme a nechceme, aby ostatní stránky načítaly jejich obsah do svých stránek, pokud je navštívíme. Je tak možno například zamezit možného sledování uživatele a jeho aktivit na Internetu.

    IMG15.jpg

  • V případě doplňků prohlížeče (nástrojové lišty) je nyní implementován seznam jejich verzí, které způsobují problémy a pády prohlížeče, pokud je takový doplněk přítomen, je automaticky zakázán a nabídnuta jeho aktualizace.

    IMG16.jpg

Jednoduchost nasazení. Nasazení IE9 je možné pomocí Windows Update, WSUS, System Center Configuraton Manager, skupinových politik, síťového adresáře nebo integrací do existujícího obrazu instalace operačního systému Windows. IE Administration Kit (IEAK) dovoluje vytvořit upravené instalace prohlížeče v řádech minut, který tak zapadne do vaší organizace.

Nástroje pro správu. IE přináší celkem přes 1500 skupinových politik, které zaručují administrátorům kontrolu nad využitím a jednotlivými nastaveními prohlížeče.

Kompatibilita. IE je jediným prohlížečem, který přináší podporu několik let zpětně a dokáže tak i nyní emulovat funkce například verze 5.5 nebo 6. Pomocí funkce kompatibilního zobrazení tak můžete jednoduše odstranit problém se starými webovými stránkami, které jsou optimalizovány na míru pro starší verzi IE. Tyto nastavení máte samozřejmě jako administrátor plně pod kontrolou pomocí skupinových politik a můžete tak vynutit zobrazení určených stránek v daném vykreslovacím jádru. IE také přináší nejdelší dobu podpory a životního cyklu, který vám umožňuje efektivně plánovat nasazení nové verze nebo podporu verze staré.

Nástroje pro vývojáře. Pokud patříte mezi tvůrce webových stránek, uvítáte pokročilé nástroje umožňující editaci a prohlížení zdrojového kódu stránky a inspekci kaskádových stylů, profilování skriptů a nově i sledování síťové komunikace prohlížeče při načítání stránky a identifikovat tak možné slabé stránky výkonu vašich stránek.

IMG17.jpg

Podpora moderních webových standardů. HTML5, CSS3, SVG1.1 a ECMAScript 5 nejsou jen prázdné specifikace, ale jsou již v mnohém využívány v moderních webových aplikacích. S IE9 dokážete využít jejich potenciál naplno.

Přehled podpory specifických standardů v jednotlivých verzích majoritních prohlížečů.
 

IMG18.jpg

 

Nasazení ve firemním prostředí

Možnosti nasazení Internet Exploreru sahají od jeho prosté ruční instalace na klientských počítačích, přes instalaci bezobslužnou, upravené instalační balíčky, nastavení systémových politik až po vzdálené nasazení pomocí produktové řady System Center. Další možností je nasazení pomocí klientské virtualizace nebo terminálových služeb, vaše možnosti jsou tedy skutečně široké a záleží na zvážení vašich možností, které jsou ve vaší infrastruktuře proveditelné.

Blocker Toolkit. Nástroj umožňující blokaci instalace IE9 skrz automatické aktualizace systému Windows. Máte tak možnost určit, kdy a jak nasadit IE právě ve vaší organizaci, například právě po otestování kompatibility vše používaných aplikací.

Internet Explorer Administration Kit (IEAK). Již zmíněný nástroj umožňuje vytvořit vlastní instalaci IE upravenou na míru vaší organizaci. Například integrovat vámi připravené doplňky jako vyhledávání v intranetovém portálu, nastavení domovské stránky a akcelerátorů, doručit seznam stránek, které se budou zobrazovat v režimu kompatibility a další.

Bezobslužné nastavení. V podobě souboru Unattend.xml přináší možnost nastavení vlastností IE již během instalace operačního systému bez vašeho zásahu.

Application Compatibility Toolkit (ACT). Tato sada nástrojů umožňuje ověřit kompatibilitu a možné problémy s přechodem na systém Windows 7 a obsahuje také nástroj Internet Explorer Compatibility Test Tool (IECTT), kterým je možno analyzovat vámi používané internetové a intranetové stránky pro potencionální problémy s kompatibilitou.

Microsoft Assessment and Planning (MAP) Toolkit.Ten dává možnost zmapovat aktuální používanou infrastrukturu a technologie, výstupem je pak přehledný report a zároveň informace ohledně stavu připravenosti pro nasazení novějších technologií a sada možných doporučení.

Skupinové politiky. Jak již bylo uvedeno, IE umožňuje administrátorům nastavit přes 1500 různých skupinových politik, které dokážou upravit všechny nabízené funkce a nastavení IE.

Integrace do instalačních obrazů operačního systému. Pokud uvažujete nad dodatečnými instalacemi operačního systému, je nejefektivnější možností integrace nové verze IE do instalačního média. Tak získáte po instalaci již kompletní a aktuální systém obsahující nejnovější verzi prohlížeče ihned po instalaci.

Co se nefungujícími aplikacemi a webovými stránkami?

Pokud přece jen nastane situace, že provozujete například intranetové řešení nebo desktopovou aplikaci, která byla vyvíjena na míru pro IE6 a používá například specifické ActiveX prvky, máte hned několik možností, jak doručit její funkčnost i v rámci nového prohlížeče. Před samotným nasazením IE9 byste proto měli zvážit a ověřit, zda takové aplikace ve vaší firmě nepoužíváte a následně se rozhodnout pro optimální metodu řešení.

Režim kompatibilního zobrazení

Tento režim umožňuje použít v novém prohlížeči vykreslovací jádro starší verze. Poslední verze IE pracuje s dvěma pojmy Browser a Document Mode. Browser Mode určuje zjednodušeně způsob, jakým se prohlížeč hlásí webovým stránkám. Document Mode pak způsob, jakým stránku reálně prohlížeč vykreslí. Tedy jaký vykreslovací režim bude pro vykreslení využit. Vývojáři stránek mohou ručně ovlivnit pevným způsobem pro své stránky režim, který prohlížeč použije pomocí speciálního tagu v hlavičce stránky X-UA-Compatible. Z pozice administrátora pak máte možnost explicitně definovat stránky, které budou vždy zobrazeny v režimu kompatibility.

IMG19.jpg

  • Browser Mode
    • Internet Explorer 9
    • Internet Explorer 9 Compatibility View
    • Internet Explorer 8
    • Internet Explorer 7
  • Document Mode
    • Internet Explorer 9
    • Internet Explorer 8
    • Internet Explorer 7
    • Quirks

V případech, kdy problémy s kompatibilitou tento režim nedokáže vyřešit, můžete využít například XP Mode, ve kterém můžete mít nainstalován IE6, 7 nebo 8. Je již málo známým faktem, že takzvaný XP Mode, můžete mít na jednom počítači přítomen i více než jednou. Všechny možné způsoby (XP Mode, MED-V, Terminal Services) virtualizace popisuje dokument Solutions fot Virtualizing Internet Explorer.

Tipy a triky

Pokud nevyužíváte služeb širokoúhlého monitoru a při prohlížení webu máte často otevřen velký počet záložek, můžete si pro lepší orientaci nastavit jejich zobrazení pod adresní řádkou prohlížeče.

IMG20.jpg

Hledáte stránku, kterou jste kdysi navštívili, a chytrý adresní řádek nebyl dostatečně nápovědný? V historii navštívených stránek nyní můžete nastavit zobrazení i podle nejvíce navštěvovaných stránek nebo vyhledávat podle názvu stránky.

IMG21.jpg

Závěrem

Internet Explorer 9 je v podstatě naprosto novým prohlížečem, ve kterém poznáte jeho předchůdce jen stěží. Zcela přepracované grafické rozhraní, přepracované vykreslovací jádro s podporou nejmodernějších technologií, víceprocesorové zpracování JavaScriptu a možnost integrace webových aplikací do operačního systému přinášejí naprosto novou a lepší zkušenost s prohlížením webu, kdy se stírá rozdíl mezi webem a počítačem. Do budoucna můžeme počítat s tím, že vývojový tým nespí a již nyní je k dispozici Platform Preview Internet Exploreru 10.

IMG22.jpg

Užitečné odkazy:

  • Beauty of the Web – Představení funkcí IE a jejich dema, rozcestník na stránky pro vývojáře, IT odborníky, stažení prohlížeče
  • Internet Explorer Test Drive – Zde si můžete stáhnout Platform Preview připravované 10. verze IE a vyzkoušet výkon vašeho prohlížeče na desítkách demo ukázek testujících jeho rychlost a podporu webových standardů
  • Internet Explorer Blog – Blog vývojářů IE, podrobná představení jednotlivých funkcí a pohled pod pokličku vývoje
  • Internet Explorer 9 TechNet Springboard Series – TechNet stránky pro IT profesionály, ze kterých najdete cestu ke všem zdrojům, které vám pomohou s integrací a administrací IE
  • Internet Explorer 9 Guide for Developers – Rozcestník pro vývojáře, který představuje všechny možnosti a podporované technologie
  • Instalace IE9 – Neváhejte.

Autor: Petr Vlk (WUG Písek)

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (8) Další článek: Intel útočí: má první 22nm 3D Tri-Gate tranzistory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,