Zdanění Internetu – diskuze pokračují

Zdanění obchodů v praxi není závažným problémem. V tuzemsku bez závažných komplikací funguje daň...
Zdanění obchodů v praxi není závažným problémem. V tuzemsku bez závažných komplikací funguje daň z přidané hodnoty (zapomeňte topné oleje, řeč o je prodeji běžných věcí a služeb). V mezinárodním obchodě je už situace nepatrně složitější – otevírání balíků na celnicích, vyplňování vcelku složitých formulářů JCD (jednotná celní deklarace).

Teď si představte, že za službu platíte "virtuálně" cenným papírem (např. šekem) nebo kreditní kartou. Situace se rázně komplikuje, koupíte-li si software, který je Vám potom poslán na CD, jeho cena, tedy základ pro výpočet DPH a cla, může být jak jeden dolar, tak i milión.

Internet se stává stejnorodou komunikační technologií, je jedno, jak vzdálený je člověk nebo server, se kterým komunikujete. Snahou aktivity Internet Tax Freedom Act ftp://ftp.loc.gov/pub/thomas/c105/s442.is.txt je schválení zvláštních pravidel upravujících elektronickou komerci, zvláště zdanění, bez ohledu na legislativní normy států, které se liší od hranice k hranici. Něco takového je v prvé řadě možné především v USA, příp. Kanadě. Pochybuji však, že má celosvětovou šanci na uplatnění v několika následujících letech.

O zavedení "bezcelní zóny" Internetu se bezúspěšně pokusil Bill Clinton, bezesporu by to výrazně podpořilo obchodního ducha Sítě.

Váš názor Další článek: Po divokých dnech světových burz nastává uklidnění

Témata článku: , , , , , , , , , , ,