Google

Zbavujeme se Googlu: vybíráme nejlepší alternativy, které nahradí jeho služby

  • Google nabízí spoustu služeb, ale většina z nich má i dobré alternativy
  • Pokud z nějakého důvodu nechcete používat služby Googlu, nemusíte
  • Připravili jsme přehled služeb, kterými lze ty od Googlu nahradit

Vyhledávání

Google je ohromnou zásobárnou uživatelských dat, až to některé lidi může děsit. Jiným zase může vadit, že jsou tyto informace využívány k cílené reklamě. A některým je Google prostě jen nesympatický. Ať už jsou důvody jakékoli, tak i přes zdánlivou všudypřítomnost Googlu nemusíte jeho služeb využívat.

Podíváme se teď na vybrané alternativy k nejrozšířenějším službám Googlu. A začneme vyhledáváním. V tom je Google pochopitelně nejlepší, ale najde se i použitelná konkurence.

DuckDuckGo je jasnou náhradou, protože je to nejúspěšnější anonymní vyhledávač, který funguje i v češtině a vyhledává na českých stránkách. Umí už i pokročilé funkce, stejně tak obrázky a podobně. Jeho obliba nyní velmi roste.

Mezi další alternativy lze zařadit taktéž anonymní StartPage, searX nebo Qwant (podporuje češtinu). Pokud vám vadí Google, ale Microsoft ne, vzpomeňme jeho Bing. Ani po letech však stále není ideální pro použití v češtině. Tam naopak velmi dobře obstojí Seznam.cz.

71d2a399-b7df-4659-8481-4c2ec2a573f827edaf88-1f11-4d93-bead-b46356d76aedcccd7af7-78de-4922-be5f-632107d23a40
DuckDuckGo nebo StartPage jsou vyhledávače, které se chlubí tím, že vás nesledují a nepřizpůsobují tomu výsledky vyhledávání. Seznam je pak specialista na český web

Alternativní univerzální vyhledávače však zpravidla nejsou tak dobré ve vyhledávání obrázků, na ty můžete zkusit specializované vyhledávače Pexels, TinEye, 500px, Unsplash nebo Flickr.

Diskuze (76) Další článek: Nemáte v počítači falešnou grafickou kartu? Aplikace GPU-Z to umí rozpoznat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,