Zbavte se nutné diskety při instalaci Windows

Mnoho uživatelů má v počítači disketovou jednotku jen kvůli jedné operaci – tou je zkopírování ovladačů diskového řadiče při instalaci Windows 2000 resp. Windows XP. To lze ale udělat i bez diskety. Pojďme se podívat jak.

Při startu instalátoru Windows 2k/XP se nejprve kopíruje velké množství ovladačů, které by měly pokrýt základní potřeby každého počítače. V poslední době se ale stále častěji začínají používat různé RAID nebo SATA řadiče (ať už ty integrované přímo na základních deskách, nebo ty usazené v PCI slotech), pro které instalátor Windows nemá vhodný ovladač, a proto je nutné ovladač zkopírovat z diskety. V opačném případě totiž instalátor není schopen rozpoznat disk a tudíž nelze operační systém nainstalovat.

Microsoft se snaží co nejvíce podporovat výrobce počítačových sestav (z OEM produktů má celkem významný zisk) a usnadňovat jim práci při instalaci jeho produktů. Proto je možné do instalátoru Windows 2k/XP přidat potřebné ovladače, které se tak automaticky nahrají při startu instalátoru a díky tomu není potřeba disketová mechanika.

Co budeme potřebovat

  • instalační CD-ROM Windows 2000 nebo Windows XP
  • vypalovačku a prázdné CD-R/CD-RW nebo DVD-R/RW popř. DVD+R/RW medium
  • program UltraISO, jehož zkušební (ale pro naše účely dostatečnou) verzi lze stáhnout.

Jak na to?

V našem případě se budeme snažit přidat ovladač PCI řadiče Promise S150 TX2Plus do instalace Windows 2000, postup je ale stejný pro jakýkoliv IDE/RAID/SATA/SCSI řadič a i pro Windows XP.

  • Pomocí programu UltraISO si vytvořte obraz instalačního CD-ROM na disku (nástroje – vytvořit obraz CD, zde zvolte „vytvořit obraz CD“, zadejte cílové umístění na pevném disku a zdrojovou jednotku, ve které je vložen instalační CD-ROM Windows. Poté klepněte na „vytvořit“).
  • Vytvořte si na pevném disku adresář $OEM$ a v něm další adresář $1. V tomto adresáři vytvořte adresář Drivers. Celá struktura by měla vypadat takto: 
  • Stáhněte si nejnovější ovladače pro váš řadič a rozbalte je na pevný disk do adresáře Drivers. Mělo by se vám objevit několik souborů, které budou v adresáři $OEM$\$1\Drivers\Promise. Místo Promise může být libovolný název adresáře, ovšem maximálně 8 znaků bez diakritiky.
  • Zkontrolujte, zda soubory splňují omezení 8.3 (tzn. max 8 znaků jméno + 3 znaky koncovka, žádná diakritika). Pokud ne, upravte je.
  • Z instalačního CD-ROM Windows si na disk zkopírujte soubor i386\TXTSETUP.SIF
  • Otevřete tento soubor např. v Poznámkovém bloku.
  • Do [SourceDisksFiles] přidejte následující řádek:

    ulsata.sys = 1,,,,,,_x,4,1

    kde místo ulsata.sys napište jméno SYS souboru vašeho ovladače (tedy třeba kouwell.sys).

  • Otevřete si INF soubor vašeho ovladače (v mém případě s názvem ulsata.inf) a najděte řádek, podobný řádkům ve vyznačené oblasti:
  • Zpět do TXTSETUP.SIF. Zde přidejte do [HardwareIdsDatabase] zvlášť na každý řádek jedno PCI označení (podle INF souboru vašeho ovladače) + rovnítko a do uvozovek název ovladače bez přípony (tzn. např. ulsata). Výsledný TXTSETUP.SIF by měl vypadat jako na obrázku.
  • Do [SCSI.Load] přidejte řádek

    ulsata = ulsata.sys,4

    kde místo ulsata napište název vašeho ovladače.

  • Do [SCSI] přidejte řádek

    ulsata = "Promise S150 TX2Plus Controller"

    kde místo ulsata napište název vašeho ovladače.

  • Uložte TXTSETUP.SIF. S tímto souborem jsme hotovi.
  • Spusťte program Ultra ISO a otevřete si obraz instalačního CD-ROMu, který jsme vytvořili v bodě 1 (soubor – otevřít).
  • Nyní přidejte do obrazu CD adresář $OEM$ (akce – přidat adresář) a nahraďte původní soubor TXTSETUP.SIF novým souborem (akce – přidat soubory. Poté potvrďte přepsání původního souboru).
  • Přidejte SYS soubor do adresáře i386 (v našem případě se jedná o soubor ulsata.sys).
  • Vypalte upravený obraz na medium (lze jak pomocí programu UltraISO po stisknutí F7, tak i např. v Neru).

Ještě jeden příklad

Vzhledem k tomu, že postup není nejjednodušší, ukážeme si ještě jeden příklad. Předpokládejme, že máme základní desku Asus A7N8X Deluxe (s čipovou sadou nForce2), na které je SATA řadič Silicon Image Sil3112A.

Ze stránek výrobce stáhneme nejnovější verzi ovladačů a ty rozbalíme do adresáře $OEM$\$1\Drivers\SATA (pozor na maximálně 8 znaků v názvu adresáře i v názvu souborů !!!). Zkopírujeme si TXTSETUP.SIF z instalačního CD na disk a otevřeme ho v poznámkovém bloku. Do sekce [SourceDisksFiles] přidáme řádek

si3112r.sys = 1,,,,,,_x,4,1

do [HardwareIdsDatabase] přidáme

PCI\VEN_1095&DEV_3112&SUBSYS_61121095 = "Si3112r"

Dále do [SCSI.Load] doplníme

si3112r = si3112r.sys,4

a konečně do [SCSI] zadáme

si3112r = "Silicon Image SiI 3112 SATARaid Controller"

Soubor uložíme, otevřeme obraz instalačního CD pomocí programu UltraISO, vložíme adresář $OEM$ (samozřejmě i s podadresáři), nahradíme TXTSETUP.SIF jeho novější verzí a také přidáme si3112r.sys do adresáře i386. poté už jen obraz CD vypálíme.

Naše nové bootovací CD je hotové. Konečně můžete disketovou mechaniku vyndat z PC a možná zaslouženě ji nechat na smetišti dějin. Já už kvůli tomu nemusím otravovat souseda, aby mi jí půjčil :). Doufám, že i vám tento postup ulehčí život bez disketové mechaniky.

Diskuze (128) Další článek: Mírně kritická chyba Windows XP při obsluze WMF a EMF souborů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,