Zdraví | Biometrie | Hodinky

Zázrak na zápěstí. Jak fungují zdravotní senzory v chytrých hodinkách

Díky pokročilé miniaturizaci, a především práci s daty včetně strojového učení mohou sloužit hodinky i pro sledování zdravotních funkcí. Základní principy senzorů jsou přitom často obdobné jako u profesionálních zařízení.

Jak funguje krokoměr je každému jasné: díky pohybovým senzorům (akcelerometr a gyroskop) software vyhodnotí vzorce odpovídající chůzi a z nich vypočítat počet kroků. Hloupější hodinky můžete ošálit pouhým pohybem paže vsedě, ty sofistikovanější data vyhodnocují velmi přesně.

Do hodinek se postupem času dostává i velké množství dalších senzorů, které náleží spíš do oboru medicíny. Principy pro měření tepu, EKG, saturace krve kyslíkem nebo dokonce cukru či alkoholu však bylo nutné upravit pro miniaturní rozměry a velmi ztížené neinvazivní metody.

Bez dat by to nešlo

Ještě než se dostaneme k jednotlivých senzorům, musíme si ujasnit, jaký je rozdíl mezi běžnou zdravotní pomůckou, jakou je pulsmetr, tonometr nebo oxymetr, a chytrými hodinkami: data. Obří sady dat, která mohou vývojáři aplikací a výrobci hodinek využívat ke kalibraci měření, jsou právě tím důvodem, že lze i pomocí miniaturních senzorů poměrně přesně měřit základní zdravotní funkce.

Ve svých principech zdaleka nedosahují přesnosti specializovaných přístrojů, díky datům i za využití strojového učení ale tuto slabinu dobře dohánějí. Z toho rovněž plyne výhoda možného zpřesňování v budoucnu – a to jak na úrovni konkrétního uživatele, kdy se mohou hodinky učit na osobních datech, tak na té globální při vydávání nových aktualizací s vylepšenými algoritmy měření.

Vhodnou kombinací dat ze senzorů, a právě velkých datových sad budou v budoucnu mít hodinky i potenciál pro odhalování závažnějších chorob. Kromě těch kardiovaskulárních se v současné době pracuje třeba na detekci Parkinsonovy choroby. Stále ale jde o hudbu budoucnosti, my se budeme zabývat současnými možnostmi chytrých hodinek.

V pokračování pro předplatitele také najdete

PPG senzor je základ všeho a pro dnešní hodinky téměř povinnost.

Co čekat od EKG v hodinkách.

Tlak, cukr a alkohol. Zatím jsme v začátcích.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Instagram už zase kopíruje. Vypůjčil si funkci z BeReal, která vznikla přímo proti němu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,