Zatímco v USA má Huawei stopku, ve Velké Británii možná dostane zelenou

Britské centrum pro kybernetickou bezpečnost NCSC dalo podle The Financial Times (via The Verge) zelenou technologiím 5G od Huaweie. NCSC sice údajně nesmetlo ze stolu již hojně medializovaná rizika s nasazováním čínských technologií, podle úřadu jsou však přinejmenším ze strany Velké Británie a jejích technických kapacit zvládnutelná.

Britský verdikt může ovlivnit rozhodování zejména v dalších západních zemích, které mohou podle FT spoléhat na skutečnost, že je Velká Británie jako jediná evropská země členem uskupení Pěti očí, které ve větší míře sdílí zpravodajské informace. Do skupiny dále patří také USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

Nutno podotknout, že vedle státních politik mají ty své i samotní operátoři. Zatímco ti spadající pod BT Group (někdejší British Telecom) odmítli nasazení technologií Huawei už v roce 2006, takový Vodafone vyčkává, jak současný spor dopadne. Ostatní velcí britští operátoři O2 a Three pak s technologiemi Huawei pro nasazení 5G nadále počítají.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (9) Další článek: Facebooku v zámoří hrozí obří pokuta. Dohání jej aféra Cambridge Analytica

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,