Zatímco dříve chtěli všichni pracovat u Facebooku, nyní už nabídku odmítne polovina inženýrů

Facebook dlouho patřil mezi moderní technologické startupy, kde chtěli pracovat ti nejlepší a firma dokázala přilákat i zkušené lidi z jiných technologických firem. Jak to ale vypadá, s problémy kolem Facebooku se vše otočilo.

Facebook se potýká s nejrůznějšími problémy v oblasti práce se soukromými daty uživatelů už od minulého roku, kdy propukla aféra s Cambridge Analytica. Neoficiální zdroj CNBC prozradil, že to mělo výrazný vliv na to, jak se Facebooku daří nabírat nové talenty z oblasti softwarového vývoje.

Dle tohoto zdroje se totiž ještě v roce 2016 podařilo získávat kolem 90 % oslovených inženýrů, začátkem tohoto roku už to ale bylo pouze kolem 50 %. Polovina inženýrů tak práci ve Facebooku odmítne a raději volí jinou firmu.

Ještě hůře na tom jsou čísla čerstvých absolventů těch nejlepších univerzit, kde úspěšnost náboru klesla mezi lety 2017/2018 do konce minulého roku z 85 % na pouhých 35 % až 55 %. Studenti se často vyjadřují i v tom směru, že nechtějí pracovat ve firmě s takovou kulturou nezodpovědné práce s osobními daty uživatelů.

Některým vadí i skutečnost, že Facebook umožnil zvolení Donalda Trumpa nebo má v radě Petera Thiela, který patří mezi velké podporovatele Trumpa. Někteří studenti také přiznávají i to, že produkty Facebooku nepoužívají, takže pro ně práce ve Facebooku nedává smysl.

Facebook zveřejněná čísla odmítá s tím, že jsou nepřesná, firma stále roste rychlým tempem a patří dle mnoha žebříčků mezi nejlepší zaměstnavatele. Kde je pravda, se asi nedozvíme, protože by asi žádná firma něco takového nepřiznala. 

Každopádně pokud tomu tak je, znamenalo by to pro Facebook problém hlavně z dlouhodobého hlediska, protože získávání nových talentů je nutností pro další rozvoj a nové projekty. Lidé často odchází a pokud by se Facebooku nedařilo získávat ty nejlepší inženýry, kvalita produktů a služeb by šla určitě postupně dolů.

Diskuze (15) Další článek: Startup Lilium chce do šesti let provozovat letecké taxi s cenami podobnými běžným taxíkům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,