ZaStudena.cz – co tam bude k vidění?

Doména zatepla.cz je u nás jistě nechvalně známá, čím bude její opak zastudena.cz? Zvláště když tato doména patří Mironetu?
Mironet se proslavil jarním zákrokem policie, při kterém byl za poněkud dramatických okolností zabaven velký počet počítačů, firemní účetnictví a další náležitosti. Důvodem byl údajně nelegálně umístěný systém na jednom z počítačů. K této věci se ale teď vracet nechci, spíše jsem chtěl jen nastínit, že se Mironet stal nejen výrobcem počítačů, ale i jakýmsi symbolem boje proti pirátství. Proto když jsme zjistili, že Mironet vlastní doménu zastudena.cz, rozhodně jsme nezůstali chladní.

Mironet tuto doménu nevlastní jen pro její název, připravuje na ní i seriózní obsah. Jeho cílem je vytvořit server, kde by byly soustředěna vysvětlení práv a povinností policie, právní rozbory počítačového pirátství, co je pirátstvím a co jím již není, a další témata, kde je zatím mnoho emocí a málo vysvětlení. Prostě chtějí vytvořit server, který nebude zaníceně bojovat proti pirátství, ale nebude warezovou centrálou, spíše bude vysvětlovat a popisovat hranici mezi legálním a nelegálním. To je aspoň oficiální verze, kterou poskytuje Mironet. Budují redakční systém a chtějí z toho vybudovat opravdu seriózní zpravodajský server.

Na doméně zastudena.cz zatím nic nenajdete, je tam jen text zastudena.cz. Již teď je však jasné, že pouhé spojení jména Mironet s touto doménou rázem vytváří prostor pro celou řadu spekulací, k jakému účelu budou tyto stránky skutečně sloužit. Na první pohled to přesvědčivě vypadá, že Mironet bude tuto doménu využívat k obhajobě vlastních faktů ve svém soukromém sporu, než nabízet obecné nezaujaté zpravodajství. Mironet je v tomto problému již prostě až příliš zaangažován, jaksi z definice je vnímáno, že objektivní to být nemůže. Na druhou stranu by bylo velkou škodou, kdyby nebyly peripetie Mironetu a zkušenosti, které během nich nabyl, nějak zužitkovány.

Pokud bude server zastudena.cz objektivním serverem seriózně informujících o právních otázkách, budeme první, kdo mu zatleská. Nelze se ale divit, že Mironet bude muset překonat řadu předsudků a vnitřních pochyb.

Diskuze (37) Další článek: Sony DSC-S70 - Technické parametry

Témata článku: , , , , , , ,