Budoucnost | Software | Umělá inteligence | Google

Zaslouží se Google o konec živých novinářů? Investuje do programu, který sám píše zprávy

Google v rámci svého programu Digital News přislíbil investici 805 tisíc dolarů (18,3 milionů Kč) tiskové agentuře The Press Association k vytvoření programu, který sám píše zprávy. Robotická tvorba článků už se uplatnila pro stručné shrnutí sportovních zápasů nebo finančních výsledků, tentokrát by měl být záběr obecnější.

Software má označení Radar (Reporters And Data And Robots) a zatím se počítá s tím, že bude produkovat jen lokální zprávy, kterých ale zvládne až 30 tisíc měsíčně. A není to vyloženě výtvor The Press Association, agentura jej zadala k napsání britskému zpravodajskému startupu Urbs Media.

Hlavní funkcí Radaru bude přeměna dat do souvislého textu, který bude co nejvíce čitelný. Agentura doufá, že s podobným nástrojem zefektivní svojí práci, a to zejména v odlehlých lokalitách a ušetří finance.

Americká agentura The Associated Press už „robotické novináře“ k tvorbě finančního a sportovního zpravodajství již nějaký čas používá. Na konci každého takového textu najdete upozornění „zpráva byla generována automaticky“.

Šéfredaktor Press Association Peter Clifton v tiskové zprávě uvedl, že se domnívá, že Radar se stane pro fungování redakce naprosto klíčovým. Zároveň veřejnost ujistil, že lidé kvůli programu nepřijdou o práci. „Nadaný člověk bude stále to nejdůležitější. Radar nám ale umožní využít umělou inteligenci k tvorbě lokálních zpráv, které bychom sami nezvládli,“ vysvětloval Clifton.

Konečný článek bude vždy kontrolovat reálný člověk, který bude muset zároveň zajistit, jestli se to procesu omylem nedostaly nepravdivé informace nebo „fake news“.

Nedávno jsme diskutovali, které profese umělá inteligence ohrozí:

Diskuze (2) Další článek: Robot pozná, jestli jsou zákazníci naštvaní. Brzy se může objevit v amerických obchodech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,