Zašifrujte si Palm!

Existuje již několik bezpečnostních aplikací umožňujících šifrovat data na vašem Palmu. Některé z nich již nemají daleko k dokonalosti. Mezi takové aplikace patří i PDA Secure. Proč? To se dozvíte v následujícím článku.
Před necelými dvěma měsíci jste si na Živě mohli přečíst článek o bezpečnostní díře v Palm OS , i o tom jak si se zabezpečením vašich Palmů poradil Palm Inc. v Palm OS 4. Ze zmíněných článků vyplývá, že dokud neupgradujete svůj Palm na Palm OS 4 (který by měl být oficiálně v prodeji v létě tohoto roku), měli byste v zájmu bezpečnosti dat ve vašich Palmech používat některou z aplikací chránící data šifrou. Pokud jste se nerozhodli pro žádnou z aplikací zmiňovaných v předešlých článcích o bezpečnosti, vyzkoušejte PDA Secure.

Aplikace PDA Secure je výjimečná převážně tím, že na rozdíl od ostatních aplikací podobného zaměření nabízí několik typů šifer, kterými můžete svá data chránit. Máte na výběr z šifer RC4, Rijndael, Twofish, Blowfish, TEA, a XOR. Nejvyšší úroveň šifrování vám poskytne šifra Blowfish (448 bitová), zaplatíte za to však delší dobou šifrování dat. Pokud vám záleží více na rychlosti šifrování než na bezpečí, které vám zvolená šifra nabídne, zvolte si některou z menších šifer, vaše data budou nejrychleji zašifrována pomocí šifry XOR.

Další zajímavostí je možnost chránit heslem vstup do jakékoli z vestavěných či nainstalovaných aplikací. Tato možnost se bude hodit zejména těm, kteří svůj Palm často někomu půjčují a nechtějí, aby byla měněna data či nastavení některých aplikací. Je to také účinný prostředek, jak zabránit dětem v devastaci dat ve vašem Palmu. Jednoduše jim omezíte přístup pouze na kreslící aplikace či na hry. Díky přehlednému seznamu chráněných aplikací a možnosti kdykoli označit/odznačit všechny aplikace to je hračka.

Samozřejmostí je globální ochrana heslem, která sice neznemožňuje zadání kombinace znaků "Shortcut 1" a "Shortcut2" (viz. článek o bezpečnostní díře v Palm OS ), ale díky rozsáhlým možnostem šifrování jsou vaše data opravdu dobře chráněna.

Na obrázku vidíte základní okno aplikace PDA Secure. V pravé části okna můžete vidět pole pro aktivaci/deaktivaci lokální a globální ochrany dat. Spouštíte-li aplikaci poprvé a chcete-li aktivovat některou z výše jmenovaných ochran, ukažte tužkou do jejího políčka. Budete dotázáni na heslo, které "vyťukáte" na zobrazené klávesnici a potvrdíte jej ukázáním na tlačítko s nápisem OK. Aplikace se vás ještě jednou dotáže na heslo pro potvrzení, znovu zadejte vámi zvolené heslo a ukažte na tlačítko OK. Stejnou akci zopakujte i při aktivování zbývající ochrany (pokud ji ovšem chcete aktivovat). Pro aplikování každé změny provedené v základním okně je nutno ukázat tužkou na tlačítko "Apply" - jinak danou položku neaktivujete a po opuštění aplikace bude její zvolení zapomenuto. Samotný zámek indikuje, zda-li je váš Palm chráněn či nikoli. Pokud je zámek otevřen, nemáte aktivovánu ani jednu ochranu dat. Pokud je zavřený, jsou ochrany dat aktivní a vše je v pořádku. V levé části okna se nachází seznam všech aplikací, které máte ve svém Palmu. Seznam slouží k aktivaci/deaktivaci ochrany určité aplikace heslem. Tato funkce se nazývá lokální ochrana heslem. Chcete-li takto chránit některou z aplikací, stačí, když zatrhnete políčko vedle jejího jména. Pro rychlejší pohyb v seznamu můžete použít posuvníku. Tlačítka "Reset All" a "Select All" slouží k odznačení/označení všech aplikací najednou. Váš výběr musíte potvrdit ukázáním na tlačítko "Apply". Nastavujete-li některou z položek poprvé, provede aplikace soft reset vašeho Palmu - tento úkon je nezbytný pro aktivaci vámi zvoleného typu šifrování.

!!!Pozor - Před odinstalováním aplikace je nutné vybrat položku "Uninstall" z menu "PDA Secure" - po vybrání této položky dojde k vypnutí šifrování a soft resetu vašeho Palmu - tento úkon je nezbytný pro deaktivaci šifrování. V případě pokusu o deinstalaci bez tohoto předchozího úkonu budete varováni a odstranění aplikace vám bude znemožněno!!!!

Aplikace PDA Secure nabízí širokou škálu možností ochrany vašich dat a to jak formou ochrany jednotlivých aplikací heslem, tak formou ochrany globální či nabídky z několika druhů šifer. Šifrování dat probíhá velmi rychle, a to i při užití nejsilnější z šifer - šifry Blowfish. Jediné, co bych aplikaci vytknul, jsou příliš malé klávesy na klávesnici sloužící k zadávání hesla (heslo však můžete zadat také pomocí Graffiti) , autoři se však snažili o co největší úsporu místa a tak jim to nemohu mít za zlé. Cena 40 dolarů je sice pro našince poněkud vysoká, je však přiměřená možnostem, které vám aplikace nabízí, a věřte mi, bezpečnost vašich dat za to stojí. I přes zmíněné výtky jsem s aplikací PDA Secure velmi spokojen a vřele vám ji doporučuji. Pokud vám tato aplikace z nějakých důvodů nevyhovuje, nezoufejte. Tématem zabezpečení vašich dat v Palm OS se budu nadále zabývat a třeba si najdete odpovídající aplikaci v některé z budoucích recenzí.

Závěrečné hodnocení:

+ široký výběr možností zabezpečení
+ velký výběr šifer
+ rychlost šifrování
+ snadné ovládání
+ příjemné grafické uživatelské rozhraní (GUI)
+ velikost - narozdíl od podobně zaměřených aplikací zabírá PDA Secure po instalací pouhých 76kB RAM!
- velikost kláves pro zadávání hesla
- cena ($39.95)
PDASecure Std. 1.0
shareware - $39.95
Autor: Trust Digital LLC
Zdroj: Palmgear H.Q.
Aplikace po instalaci zabírá 76 kB RAM.
Testováno na Palm IIIx, Palm OS 4.

Váš názor Další článek: Napster nově s analýzou nahrávek

Témata článku: , , , , , , , , ,