Technologie | Úložiště | SD

Zase blíž SSD. Paměťové SD karty zrychlí až na 4 GB/s

SD Association včera uvedla nové specifikace SD 8.0, díky kterým paměťové karty srovnají krok se špičkovými SSD. Rychlosti budou oproti předchůdci čtyřnásobné, konkrétně až 4 GB/s.

Důležitá revoluce v paměťovkách přišla před rokem a půl se specifikacemi 7.0. Karty začaly využívat rozhraní PCIe 3.0 a protokol NVMe 1.3, stejně jako moderní SSD. Důležitými součástmi jsou i technologie bus mastering, multi queue a host memory buffer. Ty zajistí přímý přístup k flash paměti bez asistence procesoru, paralelní frontu operací a možnost využít jako cache systémovou RAM. To vše by mělo snížit latence a zvýšit náhodnou rychlost čtení a zápisu tak, aby se SD karty daly používat jako plnohodnotné externí úložiště.

SD 8.0 už je pouhým evolučním krokem. Karty využijí rozhraní PCIe 4.0 a protokol NVME 1.4. Fyzickým formátem karty zůstává SD Express se dvěma řadami pinů. V takovém případě ale rychlost bude „pouze“ 2 GB/s. Dvojnásobné propustnosti dosáhnou karty, které dostanou ještě třetí řádek kontaktů. V tuto chvíli se ještě nepočítá s podporou menších formátů (microSD), těch se pravděpodobně dočkáme s další desetinkovou aktualizací specifikací (tj. SD 8.1).

Podle SD Association budou nové karty vhodné pro 8K video, 360° záznamy, kontinuální focení v RAWu i ukládání videoher. Momentálně ale nevíme, kdy se prvních modelů dočkáme. Vodítkem by mohl být zářijový veletrh IFA, který nakonec navzdory koronavirové krizi proběhne. Na druhou stranu ale ani rok a půl stará první generace SD Express ještě není v prodeji.

Diskuze (8) Další článek: Budoucnost výzkumu vesmíru? Japonci chtějí nahradit lidské astronauty roboty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,