Zapomeňte na tlačítka, Google začíná hledat v reálném čase

Google Instant – tak se jmenuje vylepšený vyhledávač Googlu, který se objede bez tlačítek. Stačí prostě psát a Google okamžitě začne zobrazovat výsledky. (aktualizováno)

Před časem Google představil vyhledávání na sociálních sítích v reálném čase. Bylo tedy jen otázkou času, kdy něco podobného zavede i ve svém velkém vyhledávači. O novince se začalo spekulovat na konci letošního srpna, když někteří surfaři zaznamenali, že jim vyhledávač Google zobrazuje výsledky už ve chvíli, kdy do textového pole vepisují hledanou frázi. Google později magazínu TechCrunch potvrdil, že se skutečně jedná o připravovanou funkci a nyní ji představuje široké veřejnosti. Jmenuje se Google Instant.

Ukázka technologie z konce srpna

 

Nejprve americká verze, my si počkáme

Vyhledávání v reálném čase se nejprve (a postupně) aktivuje v americkém, britském, německém, ruském, italském, španělském a francouzském Googlu. Další země si budou muset počkat ještě několik dní. Stejně tak Česká republika, která by se měla dočkat v průběhu příštího týdne. Real-time vyhledávání je nicméně technicky náročné, skutečná aktivace se tedy ještě může protáhnout.

google instant.png
Google Instant si můžete vyzkoušet i z České republiky, ale pozue v anglické lokalizaci
Instant tedy nebude pracovat s češtinou a našeptávač s českou sémantikou

Jak to vlastně funguje a jaký je přínos?

Jak to vlastně funguje a v čem spočívá přínos novinky? Podstatné je to, že jakmile se vám v našeptávači zobrazí první výraz, Google se na pozadí běhu prohlížeče pomoc ajaxu dotáže na svůj server a okamžitě zobrazí výsledky. Jak budete v zápisu pokračovat, výsledky se budou neustále zpřesňovat. V čem je to tedy výhodné? Podle Googlu ušetříte čas, výsledek se totiž díky našeptávači dozvíte dříve, než celý řetězec napíšete (pochopitelně pokud jej našeptávač správně rozezná). A čas je to, oč tu běží, samotné zapsání slova do vyhledávače totiž zabere několik sekund, zatímco komunikace se serverem je poměrně rychlá.

Pokud k tomu přidáte i lokalizační API, stačí v případě USA zadat jedno jediné písmeno „w“, našeptávač odhadne, že hledáte slovo „weather“ a na pozadí se okamžitě nahrají výsledky. Jelikož Google ví, že jste v San Franciscu, zobrazí rovnou i widget s aktuálním počasím. Takto alespoň fungovala ukázka Instantu přímo v průběhu představení vylepšeného vyhledávače. Celá operace trvá na průměrném připojení k internetu skutečně okamžik. což dokazuje i video.

google doba vyhledavani.png
Google sám o sobě hledá velmi rychle, celý proces ale brzdíme my – pomalým zadáváním znaků a výběrem
Instant tento čas hodlá snížit a to tak, že nebudeme muset zadávat vše

Absolutní interaktivitu bez potřeby klepat na tlačítka už Google zavedl třeba ve svém strojovém překladači Translate, který text překládá interaktivně už v momentě, kdy ho píšete. Další vlaštovkou bylo real-time vyhledávání na sociálních sítích (google.com/realtime) a samozřejmě také Wave, na kterém si Google vyzkoušel živou interaktivitu více lidí v reálném čase. Nad „vlnkou“ už sice Google zlomil hůl, technologie se ale uplatnila třeba při živém sdílení a hromadné spolupráci ve webové kanceláři Google Docs.

Oficiální upoutávka na nový způsob vyhledávání

 

Na podzim i na chytrých mobilech

V průběhu podzimu nakonec Google Instant dorazí i na mobilní telefony, kterým Google dodává HTML5 verzi svého vyhledávače. To se týká především jablečných zařízení a telefonů s novější verzí Android.

google instant na mobilu.png
V průběhu podzimu dorazí Google Instant i na mobily

Jak Google Instant vypnout?

Nový způsob nemusí samozřejmě vyhovovat každému a překážkou bude i pomalejší nebo mobilní připojení k internetu. Funkci ale snadno vypnete. Pokud vyzkoušíte univerzální verzi Googlu, vpravo od textového pole pro zadání dotazu objevíte rozbalovací menu s výchozí hodnotou „Instant is on“. Tu můžete ve stejném menu vypnout. Funkci můžete vypnout i v nastavení vyhledávání.

Google Instant a kvalita jeho vyhledávání stojí a padá na kvalitě našeptávače. Budeme si tedy ještě muset počkat, jak se instantní vyhledávání projeví ve chvíli, kdy dá Google zelenou i tuzemské verzi a tedy především českému našeptávači.

Další informace o instantním vyhledávání najdete ve speciální upoutávce, nebo na oficiálním blogu.


Vyzkoušejte si Google Instant v angličtině

Diskuze (118) Další článek: Konvertibilní tablet PC Getac V200 s robustní konstrukcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,