Zapomeňte na GPS souřadnice. Google vymyslel kratší náhradu OLC

Představte si, že chce v mapách od Googlu odkázat třeba na košatý strom plný hrušek, který vám roste poblíž chalupy. Jenže jak na něj vlastně odkázat, když nemá adresu? Zbývají pouze klasické zeměpisné souřadnice.

Ty však mohou být pro leckoho krkolomné – dvě dlouhá reálná čísla. Tým inženýrů ze švýcarského Googlu, mezi kterými byl i český manažer Jarda Bengl, hodlá prosadit jakýsi univerzální adresní systém. Říká mu OLC –Open Location Codes a jedná se o zhruba o desetimístný znakový kód, ve kterém je zakódovaná zeměpisná šířka a délka.

395216517
OLC kód pro růžovou výseč v mapě. Může mít dlouhý globální tvar, ale dokonce i kratší lokální. ten je unikátní jen pro určitý region. V tomto případě je tedy naše redakce dohledatelná pomocí delšího globálního kódu 8FXR5JW4+HV a pokud se přiblížíte nad Brno, dohledáte nás pomocí W4+HV8FXR5J je tedy jakási předvolba podobně jako třeba u telefonních čísel.

Každý mapový portál, který bude OLC podporovat, pak tento kód dokáže zpracovat, převede jej zpět na dvě čísla a zobrazí místo na mapě. Kompletní převodní algoritmus je na GitHubu a může jej použít libovolný tvůrce mapové aplikace.

Jako první OLC podporuje pochopitelně Google, který se s novinkou pochlubil na svém blogu LatLong. Když tedy OLC kód vložíte do jeho map a vyhledávače, najde konkrétní místo, o které se jedná.

540875007
Mapy od Googlu nyní podporují vyhledávání míst pomocí kódu OLC, který převedou na zeměpisné souřadnice 

A kde pro konkrétní místo OLC kód vygenerujete? K tomu zatím slouží speciální mapová aplikace na adrese plus.codes. Stačí se přesunout na libovolné místo a v zápatí stránky se zobrazí kód OLC. Je velká škoda, že se OLC kódy nezobrazují třeba při sdílení přímo na mapách od Googlu. Bez toho se asi moc nerozšíří. Na mapách se dnes totiž při označení libovolného místa dozvíte jen jeho geografické souřadnice.

258270307
Mapy od Googlu bohužel zatím neumějí přímo vytvářet kódy OLC. U míst zobrazí pouze zeměpisné souřadnice. Musíte použít web plus.codes. 
Diskuze (45) Další článek: British Medical Journal: Hodiny u PC v dětství z vás idiota (asi) neudělají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,