eGovernment | Česko

Přihlašovací služba eIdentita.cz změnila svůj název. Ode dneška se jmenuje Identita občana

Oživeno 28. listopadu 2021 v 21:10: Správa základních registrů dnes oznámila, že služba Eidentita.cz, která slouží pro přihlašování k online službám státu, změnila svůj název na Identitu občana.

V adresním řádku prohlížeče se místo nia.eidentita.cz bude objevovat nia.identitaobcana.cz. Podobně se mění i adresa informační stránky na info.identitaobcana.cz. Stávající adresy budou do 30. června 2022 automaticky přesměrovány na nové domény.  


Původní článek z 20. září 2021: V Hradci Králové se v těchto dnech koná konference ISSS 2021 (Internet ve státní správě a samosprávě), která se už podle svého názvu věnuje digitalizaci Česka a jeho úřadů. Dvoudenní program můžete sledovat online v živém přenosu.

EIdentitu nahradí Identita občana

Dnes se k elektronickému státu přihlašujeme skrze eIdentitu – systém, do kterého lze zapojit různé prostředky od NIA ID (běžný login a heslo), po MojeID, bankovní identitu nebo třeba elektronické občanské průkazy.

Jakmile jste přihlášení v eIdentitě, můžete přistupovat ke koncovým aplikacím jako je Portál občana, nebo k některým dalším od MPSV apod.

04383f2e-75da-4d3f-b589-fb6a84810e4c
Zapomeňte na eIdentitu. Nově to bude Identita občana

EIdentita nicméně na sklonku roku změní značku, aby se více sjednotila právě s pojetím Portálu občana. Nově ji proto budeme říkat Identita občana

800 milionů transakcí v základních registrech

Michal Bláha ve svém vláknu na Twitteru upozornil na několik dalších zajímavých snímků z dopoledního programu, ve kterých Michal Pešek ze Správy základních registrů shrnuje, jak se jim dařilo v průběhu letošního roku.

f3720155-7b0b-43c7-8e0a-c9ae8b9404b6
Typičtí klienti základních registrů

SZR se stará o přístup do základních databází ze strany úřadů a dalších agend státu – třeba do evidence obyvatel. Počet transakcí letos výrazně překonává předchozí roky a podle odhadů by měl v roce 2021 překonat 800 milionů.

3eb292ea-d299-4d19-ac4f-61dae5745848
Letos se očekává 800 milionů transakcí v základních registrech

Za raketovým růstem stojí mimo jiné i pandemie a s ní spojená evidence testování, covid pasy. Za pár dnů tu máme také volby a nesmíme zapomenout ani na letošní velké sčítání, které už velkou měrou proběhlo elektronicky, a tedy opět s využitím služeb ZR.

Datovkám se daří. I díky covidu

Zajímavá čísla podle Bláhy zveřejnil také Roman Vrba, šéf odboru pro eGovernment na MV ČR. V roce 2023 bychom měli překonat metu 1,6 miliard odeslaných datových zpráv. Za jejich popularitou jistě stojí i cenová politika v době pandemie, kdy jsme mohli datové zprávy odesílat zdarma i komerčním subjektům a fyzickým osobám. Nejen úřadům. Podstatu růstu ale bude tvořit především komunikace právnických osob skrze DS.

Elektronickou identitu státu (eIdentita) zatím alespoň jednou vyzkoušelo 700 000 uživatelů. To věru není mnoho, díky zapojení bankovní identity a dalších služeb (MojeID apod.) se však očekává, že za dva roky to bude už 5 milionů uživatelů.

Roste popularita bankovního ID

K elektronické identitě a přeneseně tedy službám jako Portál občana aj. se podle snímků z konference přihlašujeme nejčastěji skrze NIA ID (nejstarší systém), nicméně výhledově bude nejspíše největší díl transakcí tvořit přihlašování skrze bankovní identitu.

21a89c34-9f12-4856-9d1b-05937319ba9a
Jak se přihlašujeme k elektronické identitě státu (služby jako Portál občana apod.)

Zde zatím v počtu aktivací s přehledem vládne Česká spořitelna. Třetím nejčastějším způsobem přihlašování jsou elektronické občanské průkazy.

Diskuze (42) Další článek: Rukopis Alberta Einsteina s výpočty starými 108 let koupil v aukci za 340 milionů korun neznámý kupec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,