Windows | Aktualizace | Windows Update

Záplatovací úterý ve velkém stylu: Microsoft opravuje 106 chyb, včetně celé řady kritických

Druhé úterý v měsíci je už tradičně dnem, kdy Microsoft, ale i další velké firmy, vydává aktualizace svých produktů. Tentokrát „Patch Tuesday“ připadl na 9. únor a vydané záplaty zalepují 106 chyb, z toho je celá řada kritických, informuje Windows Report.

Nutno podotknout, že aktualizace řeší problémy nejen v produktech Microsoftu, ale téměř polovina uvolněných záplat (konkrétně padesát) se týká aplikací Adobe. V řadě případů se jedná o opravy chyb zabezpečení, které umožňují útoky pomocí škodlivých aplikací.

Záplatování o sto šest

První „záplatovací úterý“ tohoto roku přineslo opravy 91 chyb, z nichž však jen několik bylo deklarováno jako závažných. Únorové aktualizace se z hlediska celkového počtu i množství kritických oprav jeví jako ještě o něco zásadnější.

Padesát aktualizací se týká produktů Adobe, jako jsou Adobe Dreamweaver, Illustrator, Animate, Photoshop, Magento a Reader. „Nejděravější“ aplikací je jednoznačně Reader, který se dočkal 23 oprav, z toho 17 chyb bylo hodnoceno nejvyšším stupněm „kritická“. Na druhém místě je software pro e-komerci Magento s osmnácti odhalenými zranitelnostmi, nicméně ty byly méně závažné.

Opravy v softwaru od Microsoftu

Software od Microsoftu se dočkal celkem 56 oprav. Zalepeny byly chyby v produktech Windows, .NET Framework, Azure IoT, Azure Kubernetes Service, Microsoft Edge pro Android, Exchange Server, Office, Skype for Business, Lync a Windows Defender.

K nejzásadnějším opraveným problémům patří například zranitelnost, umožňující získání vyšších oprávnění či možnost vzdáleného spuštění kódu na DNS serveru. Microsoft také vyřešil kritický problém ve své implementaci protokolu TCP/IP.

Aktualizace, které Microsoft vydal v rámci „záplatovacího úterý“ můžete stáhnout a instalovat přes Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Windows Update. Ty nejdůležitější by měly být nainstalovány automaticky v rámci Windows Update.

Diskuze (44) Další článek: V chatech na Telegramu nikdy nebudou reklamy, říká zakladatel služby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,