Západ na dohled? Zdaleka ne.

Kdy doženeme v Internetu západní země? Hm, vypadá to, že nikdy.
Podle posledního výzkumu firmy International Data Corporation dosáhne úroveň využívání internetových technologií ve střední Evropě (= ČR, Maďarsko, Polsko) úrovně západních zemí nejdříve po roku 2000. Podle zprávy dnes prožívá největší boom připojení k Internetu Maďarsko a Rusko, kde je meziroční nárůst 130, resp. 149% - v České Republice to je pouze 37%. Uživatelé webu činí v naší zemi podle IDC asi 2% populace, v západní Evropě to jsou 4%; v roce 2001 to u nás má být 6%, v západní Evropě už 15%. Podle IDC je hlavní překážkou nízká instalovaná základna osobních počítačů v domácnosti (u nás čtyřikrát méně na hlavu než např. v Belgii). Za další nepříznivé faktory se považuje nízká hustota telefonních stanic, nízké mzdy obyvatelstva, nízký počet lidí užívajících kreditní karty a elektronické peníze.

Živě komentuje: dosažení úrovně západoevropských zemí ve využívání Internetu skutečně není na dohled, a vyjádření IDC "nejdříve po roku 2000" lze spíše překládat jako "kdoví kdy". IDC sama odhaduje, že ztráta za západní Evropou bude nadále vzrůstat, protože jestli je u nás nyní připojeno o polovinu méně lidí než v západní Evropě (jako procento z populace), pak v roce 2001 to má být mnohem méně než polovina.

Bohužel se s tím lze ztotožnit. Hlavní překážkou však dle mého názoru není nízký počet počítačů v domácnosti, ale především neexistence levného připojení za paušál, a to jak pro jednotlivce, tak pro firmy. Kdyby existovalo připojení za (řekněme) 500 Kč měsíčního paušálu pro jednotlivce, byť třeba na rychlosti 14.4, a za (řekněme) 3000 Kč pro firmu na rychlosti 64 kb/s, která už unese víc simultánních přístupů, nastal by pravý obrat doslova přes noc, odhadl bych zdvojnásobení během půl roku. To je ovšem začarovaný kruh nevýnosnosti Internetu, nepříznivě ovlivněný zatím neprobíhající liberalizací telekomunikačních služeb.

Ještě jeden údaj je zajímavý, a to vzrůst počtu připojených uživatelů za rok o 37%. Mohu potvrdit, že číslo velice přesně kopíruje trendy, které zaznamenáváme např. v elektronickém obchodování nebo v přístupech na internetová média, které u svých obchodů a médií analyzujeme. Zatímco v letech 1996-7 byl vzrůst těchto přístupů a obratů až o 30% měsíčně, a znamenalo to vlastně saturování trhu, od určité doby se křivka velmi zpomalila.

Váš názor Další článek: Potvrzeno: chyba je i v Microsoft Jet!

Témata článku: , , , , , , ,