Záložní zdroje – jak se liší

Diskuze čtenářů k článku

Petr  |  31. 07. 2002 14:36

Jakpak asi udelaji tu upravu vystupni frekvence bez dvojite konerze ?

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  31. 07. 2002 15:50

Existují v podstatě dva velmi jednoduché způsoby: frekvenční měnič a nebo průchod přes usměrňovač a následně přes střídač...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TomK  |  31. 07. 2002 16:19

No fajn. Kdyz pominu to, ze frekvencni menic = usmernovac + stridac (zjednodusene receno), tak stale vidim fakt, ze zadna line-interactive UPS frekvenci z principu zmenit neumi (taky je to zbytecnost)... Ale musim se autora zastat - Vy uz jste nekdo videli clanek bez  jedine chyby? Nikdo neni odbornikem na celou zemekouli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
balu  |  01. 08. 2002 01:05

a co cyklokonvertor? Najlepsie 4 kvadrantovy s 36 tyristormi. Tam jednosmerny medziobvod nieje a mozete si urobit frekvenciu takmer lubovolnu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ludo  |  31. 07. 2002 13:58

Dobry den,

Precital som si clanok, pretoze sa tejto problematike venujem. Topologie UPS, ktore autor uvadza su skutocne v laickej verejnosti nazyvane tak, ako su uvedene. Normativne sa vsak volaju passive stand-by (pasivne cakanie) , line interactive (interakcia so sietou) a double conversion (dvojita konverzia)

(podla normy ENV50091-3, nie podla tohoto clanku)

Filtre:
Zdroje Off line skutocne filtruju napatie a maju prepatovu ochranu, ako uviedli uz niekolki citatelia.
Line interactive su na tom rovnako ako Off line
Zdroje s dvojitou konverziou filtruju (generuju uplne nove napatie) ale na vstupe nemaju prepatovu ochranu. Niektori vyrobcovia sa o to pokusali, ale prepatove ochrany sposobovali viac problemov, ako keby tam neboli. Menice, ktore su na ceste zo vstupu na vystup toto prepatie nepustia (sirkovo impulzna modulacia)

Co je to On-Line?
1. Zeby On-Line komunikacia s pocitacom, ako tomu bolo u APC este pred par rokmi? Preto namiesto On-Line pouzivajte radsej dvojita konverzia. ...ale potom by rad UPS DP nemohol byt OnLine.
2. Zeby zataz bezala z baterie? Urcite z usmernovaca a potom zo striedaca. U vacsiny UPS s dvojitou konverziou vykonov do 30 kVA su baterie uplne oddelene od toku energie zo vstupu na vystup. Pre dvojitu konverziu je typicky tok vykonu siet-usmernovac-striedac-zataz, alebo siet-usmernovac- menic PFC - menic jednosmerneho obvodu (nie baterie) - striedac-zataz.
3. Skratena zivotnost baterie u UPS On Line? Niektore 1 fazove UPS s dvojitou konverziou nepotrebuju baterie ani pri napr. 90V napati siete. T.j. nevybija ju a neskracuje zivotnost. Niektore UPS pouzivaju intermittentne nabijanie, t.j. bateria sa nabija iba pocas niekolkych sekund a je odpojena púocas niekolko minut. V tychto pripadoch sa dosahuje plna zivotnost baterie, ako uvadza vyrobca, t.j. 5 rokov, nie 3,5 roka ako u UPS off line alebo line interactive.
4. Za kvalitu sa plati. Chcel by som vidiet UPS s dvojitou konverziou, ktora ma ucinnost 99%. Niektore UPS Line Interactive (napr. APC serie DP), nazyvane aj ako OnLine vyhlasuju ucinnost 97%, ale mozno ked su vypnute. Skutocny dobry UPS s dvojitou konverziou pracuje aj za najhorsich podmienok pri ucinnosti okolo 90%. Taky DP bezne bezi s ucinnostou cca 85%.

Prosim Vas, ak budete nabuduce publikovat o UPS alebo niecom inom, poradte sa prosim s niektorym dodavatelom.

Citatel Ludo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Štrébl  |  31. 07. 2002 15:49

Naprosto souhlasim, jen bych dodal, ze u vetsiny beznyh UPS je maximalni ucinosti dosahovano pri maximalnim vystupnim vykonu, v praxi vsak (alespon dle mych zkusenosti) jsou UPS prumerne vyuzivany tak z 40-60%, takze realna ucinnost je cca 75%. Videl jsem prospekty UPS (nejake americke firmy, presny nazev si ted nevybavim), ktere pouzivaly nejaky system ovlivnovani parametru vystupniho transformatoru, byly sice cca 2x az 4x drazsi nez konkurence, ale mely garantovanou ucinnost 97% v rozsahu vykonu 20-100% a to se zejmena tam, kde je elektrina tak draha jako u nas, vyplati!

 
if(document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEUP);}document.onmouseup=PrxOMUp;

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ludo  |  31. 07. 2002 16:24

Poznam takeho vyrobcu, prave dnes prekladam clanok niekolkych majoritnych vyrobcov UPS, ktori sa snazia proti tomuto zavadzaniu bojovat uz od roku 1997. Pravdou je, ze takuto vysoku ucinnost vie generovat UPS, ktory nie je dvojitej konverzie, napriklad off line beziaci zo siete, ale ked bezi z baterie, je to zvacsa maly UPS a ucinnost je cca 85%. UPS, ktory dokaze pracovat s takouto ucinnostou je APC radu DP (delta konverzia, alebo paralelne pracujuci sietovy striedac), ale za idealnych podmienok, t.j. 230 alebo 400 Volt na vstupe a odporova zataz. Ak pripojite k tomuto UPS pocitace, siet nebude mat menovite napatie a naviac ju nezatazite na menovity vykon, potom je jej ucinnost cca 83%. V materialoch samozrejme 97%.

Dalsi sposob, ako dosiahnut na UPS ucinnost 97% je pouzivanie rezimu ECO, co uz maju v sucasnosti mnohi vyrobcovia. UPS sa tvari ako Line interactive a ked sa dostane siet mimo toleranciu, UPS prechadza do rezimu dvojitej konverzie so svojou takmer konstantnou ucinnostou pri zatazeniach od 40 do 100 % (Moderne technologie s dvojitou konverziou, ich ucinnost dosahuje cca hodnoty 92 - 95% pri vykonoch nad 60 kVA) .

Vacsina vyznamnych vyrobcov UPS s dvojitou konverziou ma UPS optimalizovane tak, aby ich ucinnost bola relativne nemenna. Napriklad 100% zatazenie 92% ucinnost, pri 50% zatazeni 92,5% -na ucinnost. Stale je to lepsie, ako UPS s ucinnostou 97 - 99% a ked si ju kupite, zistite, ze bezi na 85%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  31. 07. 2002 16:02

Dobrý den,

s tím, že označení off-line a on-line UPS je laické samozřejmě souhlasím, nicméně jej používá většina výrobců UPS, takže jsem jej v článku použil také. Problém je ale v tom, že kategorie off-line a line-interactive je u některých výrobců zaměňována a u některých výrobců nejsou line-interactive UPS vymezeny z off-line UPS vůbec. Zde právě vzniká onen problém s filtrováním či úpravou napětí. Podle původní definice (z doby, kdy se začaly vyčleňovat line-interactive UPS), které se například APC nedrží, je ale off-line UPS taková, která má naprosto shodnou frekvenci proudu a velikost napětí na vstupu i na výstupu, jinými slovy, do napájení ze sítě vůbec nezasahuje a veškerá elektronika je umístěna off line neboli "mimo kabel", který napájí zátěž. Pokud se vstup a výstup liší, pak se jedná o line-interactive. Samozřejmě, ale ne každá line-interactive UPS musí mít schéma jako na obrázku, v článku jsem na to ale upozorňoval.

ad1) název "on-line" používají bohužel výrobci (tedy ne všichni) a tak jej musíme používat také

ad2) každý výrobce to řeší trochu jinak, podle schémat fy Minuteman a některých dalších, u nás méně známých firem, považovali za on-line UPS takovou, která napájí zátěž z vlastní baterie, která se téměř neustále dobíjí. Taková UPS pak dodává proud opravdu nepřetržitě a je to opravdu Uninterruptible Power Supply, neboť nedochází při výpadku externího napájení k žádné prodlevě.

ad3) Tady se to opravdu liší případ od případu. Čím "chytřejší" je ale elektronika v UPS (tzn. čím méně se používá napájení z baterie), tím více se na bateriích ušetří, ale zase se víc zaplatí za tu UPS

ad4) Zkuste Powerware, je to tuším model 9125, ale nejsem si teď jistý a musel bych to hledat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ludo  |  31. 07. 2002 16:42

Dobry den,

Add 1: V tomto suhlasim, je to zauzivane. Nazov vsak nic nehovori a dava to moznosti spekulantom vytvarat technologtie, ktore su vyrobne podstatne lacnejsie predavat za ceny UPS s dvojitou konverziou

Add 2: Mozno je to len problem vysvetlenia prevadzky UPS

Add 3: Myslim si, ze zivotnost baterie je len otazkou sucasnej technologie. Intermittentne nabijanie baterie napriklad tazi na to, ze na baterii je napatie nabijaca len1/10 z doby bezneho nabijaca. Tymto sa da dosiahnut zivotnost 5 rocnej baterie skutocne 5 rokov, ak sa dodrzia dalsie prevadzkove podmienky, ako je napr. teplota do 25 C. Je to len otazkou vyvoja, kedy sa produkty vymenia a budu na trhu tie, ktore vyuzivaju nove formy nabijania baterie. Napriklad Galaxy 3000 od MGE.

Add4: PowerWare 9125 je vysokofrekvencny UPS s dvojitou konverziou. Tuto technologiu zacalo uvadzat ako prve na trhu MGE v produktoch Comet. Technologia je datovana od roku 1993 a vyuzivaju ju pre mensie UPSky (spravidla do 30 kVA) takmer vsetci vyrobcovia dvojitej konverzie. Ak ste sa docitali, ze tento produkt ma vysoku ucinnost cca 99%, suhlasim. Niekde vsak museli uviest, ze je to v rezime ECO. Rezim ECO je UPS s dvojitou konverziou prevadzka cez staticky obtok (ako loine interactive) a ked sa zhorsi siet, UPS sa prepne na dvojitu konverziu so svojou typickou ucinnostou okolo 90% pre vykony do 10 kVA.

Mozem Vam zaslat odkaz na sucasne schemy malych UPS s dvojitou konverziou..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  31. 07. 2002 17:10

ad3) Viděl jsem i akumulátory se životností 8 let. Žvitnost ale záleží samozřejmě hlavně na složení elektrolytu a elektrod, na nabíjecím proudu a nabíjeci elektronice vůbec.

ad4) Tím odkazem určitě nepohrdnu, kdyžtak mi ho pošlete na můj e-mail

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hnizdo  |  31. 07. 2002 10:09

Offline UPS: ... bez účasti jakýchkoliv filtrů či elektroniky v UPS (viz schéma) ...

U UPS APC (i tech nejlevnejsich offline) je napsano, ze maji vystupni filtry. A neco tam urcite je - zmizelo mi ruseni obrazu monitoru pri pripojenem TV koaxu.

Dale udajne maji prepetovou ochranu. Takze kdo tady tedy uvadi nepravdive informace?

Hnizdo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bman  |  31. 07. 2002 11:16

S tím plně souhlasím. Stačí si projít stránky APC. I off-line UPS maj přepěťovou ochranu. Podle obrázků v článku se jedná o UPS jiné firmy (bohužel si už nevzpomenu na výrobce), takže jestli autor čerpá jen od jednoho výrobce, tak se nedivím.

bman

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hnizdo  |  31. 07. 2002 12:08

Autor predevsim uvadi o offline upskach nepravdive informace. Pokud ma zkusennosti jen s jednim vyrobcem UPS, musi ho uvest a nemuze v zadnem pripade generalizovat tyto zkusennosti jako obecne.
Male levne UPS s prepetovou ochranou a vetsinou dnes jiz s filtry pro domaci pouziti bohate staci. Pro male firmy a vice zalohovanych pocitacu nez jeden staci siroka paleta vykonnejsich offline ups. L.I. UPS nejsou pro osobni pocitace potreba.
Neco jineho je ovsem zalohovani mensich firemnich PC serveru kde je vyzadovana maximalni spolehlivost a kde vypadek muze zpusobit nemale financni ztraty. Tam uz je potreba pouziti LI UPS s vyrovnavanim napeti zvazit s ohledem na mistni podminky (20 let stara trafostanice 50m od domu, hlinikove rozvody, stare rozvody).
Pro citlive pristroje, napr. lekarske nebo merici, musi byt pouzit online princip se zarucenym tvarem sinusoidy.

Nemluvim zde o zalohovani serverovych pracovist. Tam jsou jine naroky a problemy.

Cpat do domacnosti L.I. UPS je plytvani penezi.

Hnizdo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  31. 07. 2002 15:47

Co se týče off-line UPS, tak nemůžu s Vámi ani s předešlými dvěma čtenáři souhlasit. To, že u APC má off-line UPS filtr neznamená, že je to off-line UPS.

Ono totiž především záleží na tom, jaká se zvolít terminologie. Buď můžeme totiž všem UPS, které propouštějí střídavé napětí ze sítě říkat off-line, čímž nám zmizí kategorie line-interactive a nebo můžeme říkat off-line takovým UPS, které nemění ani nijak neupravují vstupní napájení. Off-line bylo a stále je označení pro UPS, které nijak neupravují vstupní napájení a pouze při výpadku či přepětí nebo podpětí přepnou na baterii. Pokud si UPS vstupní napájení z drátu (neboli line) upravuje (neboli interaktivně ovlivňuje výstupní napětí),. pak je line-interactive. Pokud i takovéhle UPS říká APC off-line, pak je to sice smutné, ale je to jen špatná terminologie. Off-line UPS má totiž podle původní definice napětí na vstupu a výstupu identické, včetně tvaru sinusoidy.

Z tohoto důvodu jsou ony malé lehké UPS s přepěťovou ochranou a filtry UPS třídy line-interactive i když jim tak jeden z desítek výrobců neříká. Line-interactive UPS se od sebe ale samozřejmě liší podle tvaru výstupního napájení a podle počtu filtrů, elektroniky uvnitř, kvality použtých nabíjecí logiky pro akumulátor, atd.

"Cpát do domácnosti line-interactive" tudíž není plýtvání penězi. Záleží jen na tom, jakou Line-interactive UPS si koupíte...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hnizdo  |  31. 07. 2002 16:05

Spis nez definovat co je line-interactive a off-line bychom si meli definovat co je filtr.
Ja rikam filtr LC obvodum filtrujicich rusive elektromagneticke interference a NF-VF ruseni pronikajici po siti.
Tyto filtry do sinusodidy nezasahuji, pouze filtruji EMI.
On-line UPS maji na vystupu pochopitelne tez LC EMI filtry.

Takze vsechny off-line UPS jsou off-line a vsechny off-line UPS s obvody pro zvyseni/snizeni napeti jsou line-interactive. At maji EMI filtry nebo ne.

Jinymi slovy - off-line UPS s EMI filtry a obvody pro absorbci prepeti NEJSOU line interactive a na tom trvam :)

Hnizdo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Zikmund  |  31. 07. 2002 16:38

S tím filtrem jsme si opravdu nerozuměli  Já filtr říkám obvodu, který odstraní šumy a vyhladí sinusoidu a to opravdu off-line UPS, která je skutečně off-line, mít nemůže

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor