Japonsko | Zálohování | Fujifilm

Zálohovací pásky mají stále co říct. Fujifilm chystá novinku s kapacitou 400 TB

Japonská firma Fujifilm hodlá v budoucnosti vyrábět zálohovací pásku s kapacitou 400 TB. Dosažení více než 33násobku v současnosti dostupných kapacit má umožnit technologie založená na bázi feritu stroncia (SrFe). Informaci přinesl server Blocks and Files.

Hned na začátek je vhodné podotknout, že s páskami s takovou kapacitou nemůžeme počítat dříve než v roce 2030. V současnosti používaný formát LTO-8 umožňuje uložení až 12 TB dat na jednu kazetu, případně až 30 TB při použití komprese. Koncem tohoto roku má přijít formát LTO-9 s kapacitou až 24 TB bez komprese. Kazety s kapacitou 400 TB by měly být součástí specifikace LTO-13.

Magnetické pásky v roli archivačních médií

V současnosti existují na celém světě jen dva výrobci páskových jednotek a kazet, shodou okolností oba z Japonska: Fujifilm a Sony. Magnetické pásky jsou primárně určené pro zálohování a archivaci dat – ve srovnání s pevnými disky nabízejí citelně příznivější cenu za uložení jednoho terabajtu, ovšem jsou výrazně pomalejší.

S ohledem na neustále rostoucí objemy ukládaných dat logicky stoupají i požadavky na kapacitu záložních médií. V roce 2017 demonstrovaly firmy IBM a Sony uložení 201 Gb a 246 200 stop na jeden čtvereční palec. S touto hustotou záznamu by mělo být teoreticky možné ukládat na pásku až 330 TB.

Současné magnetické pásky jsou potažené vrstvou feritu baria (BaFe), přičemž každá další generace LTO používá menší částice formované do užších stop. Tímto způsobem je dosahováno vyšší kapacity při zachování velikosti kazety.

Páska s kapacitou 400 TB

Zmenšovat stopy nelze donekonečna, proto Fujifilm vidí jako další krok použití feritu stroncia (SrFe) s menšími molekulami, který umožní uložení až 224 Gb na čtvereční palec. „Většina magnetických vlastností SrFe je lepší než u BaFe, což nám umožní dosáhnout vyšší hustoty při dalším zmenšení velikosti částic.“ uvádějí Japonci.

Ukládání na magnetické pásky sice působí archaicky (a z konstrukčního hlediska opravdu zastaralé je), ale stále jde o nejvhodnější médium pro dlouhodobou archivaci v podnikovém sektoru. I když je velice pomalé, nabízí zásadní výhody v podobě nízké ceny za kapacitu a dostatečnou spolehlivost.

Diskuze (21) Další článek: Týden Živě: Technologie nás naženou do tramvají a nasadí nám brýle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,