Základní desky roku 2002

Příští rok nás kromě nových procesorů a grafických akcelerátorů čeká nepřeberné množství nových základních desek. Abyste se v této záplavě vyznali, tak jsem si pro vás připravil rozbor chystaných desek pro příští čtvrt roku.

EPOX

Firma EPOX je známa svými velmi výkonnými a stabilními deskami pyšnící se zejména velmi dobrými diagnostickými prvky. Dovolil bych si označit desky EPOX za špičkové.

EPOX snad jako první vyrobila desku s čipsetem KT266A - EPOX EP-8KHA+. V brzké době by se měl objevit její nástupce EP-8KHA2, který obsahuje navíc RAID řadič (HPT372) s podporou UltraATA/133 a 4 DIMM sloty.

I EPOX má připravenou základní desku s čipsetem SiS 645.

Velmi slibně vypadá i základní deska EPOX EP-4BDA2, které kraluje čipset i845D. Trošku mě však zaráží jen dva DIMM sloty, což je na dnešní dobu opravdu málo.

Dovozcem desek EPOX je firma ABI.

ECS (Elitegroup)

Elitegroup je největším výrobcem základních desek co se objemu týče. Vznikla sloučením několika společností. ECS po dlouhou dobu byla považována za druhořadou, nyní se však jedná o kvalitního výrobce základních desek za příznívou cenu. Díky dobrým vztahům s firmou SiS je většina desek osazena právě čipsetem od této firmy.

První deskou s čipsetem SiS 745 by měla být ECS K7S6A (nástupce oslavované K7S5A). Doufáme, že i tato základní deska se již brzo objeví v naší redakci za účelem detailní recenze.

I ECS připravuje desku s čipsetem i845D. Její označení je P4IBAD. U této desky mě opět velmi zaráží, že má pouhé 2 paměťové sloty.

Dovozcem základních desek ECS je firma LEVI.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,