MSI | Ekologie | Základní desky

Základní desky bez papírů. MSI přestane do balení vkládat příručky a další dokumentaci

Tchajwanská firma MSI, zabývající se výrobou základních desek, grafických karet, SSD a dalšího počítačového hardwaru, hodlá udělat další krok k ochraně životního prostředí. Ke svým základním deskám proto přestane přikládat příručky, informace o záručních podmínkách, reklamní letáky a další dokumentaci v papírové formě.

Na první pohled se jedná o maličkost, ale zkusme vzít v úvahu, kolik papírů najdeme přibalených prakticky u jakékoli počítačové komponenty. Většina z nich pak skončí v odpadkovém koši – v lepším případě ve tříděném, v horším ve smíšeném komunálním odpadu. Odstranění papírové dokumentace sníží emise uhlíku, množství energie na výrobu, objem odpadu, náklady a také ochrání stromy.

Základní desky bez papírů

„Společnost MSI se zavázala zmírňovat dopady svých obchodních aktivit na životní prostředí prostřednictvím ekologické výroby a řízení dodavatelského řetězce. V reakci na riziko změny klimatu jsme aktivně investovali do zlepšení spotřeby energie, snížení množství odpadu a kontroly chemických látek,“ konstatuje výrobce v úvodu stručného prohlášení.

Jako další krok zmizí z balení základních desek zbytečné papírové dokumenty, mezi které patří program odměn, letáky, katalog produktů a uživatelská příručka. Uživatelé budou moci najít všechny informace v digitální podobě, ať už prostřednictvím webových stránek MSI, QR kódu na krabici nebo v digitální příručce.

Asi nejcitelnější bude z ekologického hlediska absence manuálů, které kvůli překladům do celé řady jazyků mívají i několik set stránek. Otázkou je, jak firma hodlá řešit situaci, kdy místní legislativa výslovně vyžaduje papírový návod.

Například český Zákon o ochraně spotřebitele v § 9 odst. 1 výslovně uvádí: „Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu a aby byly srozumitelné.“

Přidají se i ostatní?

Lze předpokládat, že MSI postupně vyřadí papírovou dokumentaci i u dalších svých produktů, jako jsou například grafické karty. Stejně tak můžeme očekávat, že i další výrobci hardwaru budou časem následovat tento příklad a přejdou na manuály v digitální podobě.

Stejně jako v případě některých výrobců telefonů, kteří z ekologických důvodů odstranili z balení nabíječky, se ani v tomto segmentu úspory získané upuštěním od papírových materiálů pravděpodobně nepromítnou do koncových cen produktů.

Diskuze (54) Další článek: Seagate vyrobil pevné disky speciálně pro PS5. Nové hry z nich ale nespustíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,