Základní deska s ATA/100 RAID polem

Firma ABIT představila svou poslední základní desku s čipovou sadou Intel i440BX. Motherboard má označení ABIT BX133-RAID a jak již označení napovídá, je implementováno jednoduché hardwarové RAID pole.
Firma ABIT představila svou poslední základní desku s čipovou sadou Intel i440BX. Motherboard má označení ABIT BX133-RAID a jak již označení napovídá, je implementováno jednoduché hardwarové RAID pole. Kromě dvou IDE kanálů z čipsetu i440BX je možné využít dva nové UltraDMA/100 kanály. Ty řídí obvod HPT370 firmy HighPoint Technologies. Tento obvod podporuje RAID pole kategorie 0, 1 a 0+1. Obvod podporuje operační systémy MS Windows 95/98/98SE, MS Windows NT/2000 i Linux. Seznam IDE zařízení, která byla úspěšně otestována výrobcem tohoto obvodu, je zde. Deska vychází z předchozí ABIT BE6-II. Použita je patice FC-PGA pro současné procesory Intelu.

Technické parametry základní desky

název desky ABIT BX133-RAID
výrobce ABIT Computer Comp.
čipová sada Intel i440BX
North Bridge i82443BX
South Bridge i82371EB
BIOS Award (SoftMenu III, Plug and Play)
RAM SDRAM
RAM sloty 3x DIMM
max. RAM 768 MB
AGP 1x / 2x
sloty AGP/PCI/ISA 1 / 5 / 1
IDE / FDD kanály 2 + 2 / 1
typ IDE UltraDMA/33 + UltraDMA/100
RAID UltraDMA/100 RAID 0, 1, 0 + 1
USB / COM / LPT 2 / 2 / 1
PS/2 KBD / myš 1 / 1
další ACPI, hardware monitoring

Živě komentuje: Ano, četli jste správně, v době základních desek pro Socket A či s čipovými sadami i815E nebo i820E přijde ABIT s deskou, která obsahuje čipovou sadu starou dva roky. Ale díky letitým dobrým zkušenostem se sadou i440BX se jim nelze divit. Dokázali s tímto lehce obstarožním čipsetem doslova zázraky. Díky přidanému obvodu se nejenže urychlilo IDE rozhraní, ale dokonce umí několik typů RAID polí. Deska je určena pro stroje, které musí být spolehlivé a kde se klade důraz na spolehlivost a/nebo rychlost IDE disků, což jsou typicky servery či pracovní stanice určitého typu. Spolehlivost podporuje i případná ECC SDRAM, kterou je možno osadit.

Pro připomenutí uvádím významy jednotlivých modelů RAID polí. RAID 0 spojuje fyzické disky do jednoho logického disku pro zvýšení přenosového výkonu. RAID 1 zase zrcadlí disky, takže při poruše jednoho disku jsou informace uloženy na druhém disku. Například pro kapacitu 10 GB je nutné osadit DVA disky, každý s kapacitou 10 GB. RAID 0 + 1 kombinuje obě možnosti – je však nutné mít čtyři disky. Zároveň se čte ze dvou disků (místo jednoho), avšak pro bezpečnost jsou zde dva disky jako záložní kopie.

Diskuze (8) Další článek: Je IDE kabel velký? Rozřezejte jej!

Témata článku: , , , , , , ,