Facebook | WhatsApp | Instant Messaging | Komunikace

Zakladatel WhatsAppu kritizoval přístup Facebooku. Hned to schytal zpátky

Krátce poté, co spoluzakladatelé Instagramu Kevin Systrom a Mike Krieger oznámili, že odcházejí z Facebooku, protože nesouhlasí, jakým směrem se vývoj jejich aplikace ubírá, se do Facebooku obul také spoluzakladatel WhatsAppu Brian Acton. Facebook se podle něj zaměřoval primárně na to, jak na získané aplikaci vydělávat, místo aby na prvním místě byli uživatelé. Významný zástupce Facebooku se pustil do veřejné slovní šarvátky a na sociální síti mu výrok vrátil.

Acton založil WhatsApp společně s Janen Koumem. Facebook od nich komunikační službu koupil před čtyřmi lety za 22 miliard dolarů. Ještě do loňské roku oba setrvávali ve společnosti, než se rozhodli Facebook opustit. Acton to provedl loni a Koum letos v dubnu.

Acton nyní o svém působení ve WhatsAppu promluvil v rozhovoru pro Forbes. Hodnotil hlavně, co jej vedlo k odchodu ze společnosti a jak aktuálně Facebook s komunikační službou nakládá.

S Koumem podle jeho vyprávění měli největší problém s tím, jak chtěl šéf Facebooku Mark Zuckerberg monetizovat celou aplikaci. Zakladatelé od začátku požadovali dvě základní věci – aby na WhatsAppu nebyly reklamy a aby komunikace využívala end-to-end šifrování. Reklamy se ale Facebook podle Actona snažil vehemetně prosadit a věnoval se jim nakonec víc, než šifrování, což jej dodnes trápí. Považuje to za podvod na uživatelích.

Rozhovor si přečetl šéf blockchainu Facebooku a exšéf Messengeru David Marcus, který Ihned napsal rozsáhlý status, ve kterém vysvětluje, v čem všem Acton nemá pravdu. „Možná jsem staromódní, ale útočit na lidi a firmu, která vás udělala miliardářem a navíc se o vás celé roky starala, mi přijde pod úroveň,“ napsal Marcus.

Podle něj jsou Actonovy komentáře k monetizaci WhatsApp pasivně-agresivní. Facebook vnímá jako jedinou firmu, která se skutečně stará o zákazníky. Síť se navíc nevykašlala na end-to-end šifrování a do WhatsAppu jej skutečně zařadila. Pasivní agresivita je vůbec termín, který Marcus v souvislosti s Actonem použil několikrát.

Šéf blockchainu později prozradil, že status napsal čistě z vlastní iniciativy. „Prostě jsem to musel udělat. Jsou to mé osobní názory,“ uvedl.

WhatsApp má se svým byznys modelem dlouhodobě problém. Facebook přemýšlel několik let, jak na něm vydělat a získat investovaných 22 miliard zpět, až se letos v srpnu dohodl na zpoplatnění zpráv ve verzi pro firmy WhatsApp Business.

Diskuze (7) Další článek: Nezisková organizace chce zakódovat důležité informace o lidstvu do molekul DNA a uložit je na Měsíci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,