YouTube | Steve Wozniak | Scam

Zakladatel Applu Steve Wozniak žaluje YouTube kvůli podvodným videím

Steve Wozniak, který je jedním ze tří zakladatelů společnosti Apple, žaluje YouTube kvůli podvodným videím. Nelíbí se mu, že se na největším portále objevují videa zneužívající jeho jméno či podobu s cílem přimět diváky, aby poslali podvodníkům Bitcoiny s tím, že dostanou zpět jejich několikanásobek. O kauze informuje zpravodajská agentura Bloomberg.

Wozniakovi advokáti odkazují na podobnou událost z minulého týdne, kdy došlo k hacknutí několika významných účtů na sociální síti Twitter. Útočníci poté jménem těchto účtů (např. Billa Gatese či Elona Muska) nabízeli, že po zaslání Bitcoinů do určené peněženky dostanou zpět dvojnásobnou částku. Pochopitelně se jednalo o podvod, nicméně právníci v tomto případě oceňují velmi rychlou reakci provozovatele. Přesto se podvodníkům během několika hodin povedlo získat zhruba 120 tisíc dolarů, tj. v přepočtu asi 2,7 milionů korun.

Wozniak vám žádné Bitcoiny nepošle

Žaloba viní YouTube z toho, že nedělá nic, aby podobně vystavěným podvodům bránil. K Wozniakovi se připojilo sedmnáct obětí, které na falešný přislib jednoduchého zbohatnutí naletěly. Požadují okamžité stažení těchto videí a varování uživatelů. Kromě toho žádají po YouTube náhradu škody v nezveřejněné výši.

Sám Wozniak uvedl, že provozovatel webu opakovaně ignoroval jeho žádosti o stažení falešných bitcoinových reklam, využívajících jeho jméno. Důvěřiví uživatelé, jež na základě výzvy poslali své Bitcoiny, pak prý často kontaktují Wozniaka a dožadují se slíbeného dvojnásobku.

„Zatímco Twitter jednal rychle a rozhodně, zrušil podvodné účty a chránil své uživatele, YouTube podobné podvody hostuje, propaguje a přímo z nich profituje. YouTube nabízí proud podvodných propagačních videí, která neoprávněně používají obrázky a videa Steve Wozniaka a dalších slavných technologických podnikatelů.“ uvádí se v žalobě.

Bitcoinové podvody frčí

YouTube v oficiálním prohlášení uvedl, že podvody a zneužití identity jsou v rozporu se zásadami platformy a společnost se snaží odstranit je hned, jakmile něco takového zjistí. V minulosti se bránil podobným žalobám argumentem, že dle federálního zákona Communications Decency Act z roku 1996 nemůže zodpovídat za obsah zveřejněný svými uživateli.

Bitcoinové podvody jsou v poslední době poměrně oblíbené. Útočníci se nejčastěji vydávají za známé a úspěšné osobnosti, například podnikatele či politiky, a nabízejí snadný výdělek. Součástí bývá požadavek na zaslání Bitcoinů, za které je nabízeno vrácení jejich několikanásobku. S ohledem na anonymitu kryptoměny nemají oběti žádnou šanci získat své peníze zpět.

Na YouTube se nejčastěji objevují podvodná videa, využívající například jméno a podobu Steva Wozniaka, Elona Muska, Billa Gatese a dalších významných osobností. V případě Wozniaka útočníci k těmto účelům využívají rozhovory, v nichž pozitivně hodnotí Bitcoin. Nejčastěji je opatřují titulky, ve kterých lákají na snadné zbohatnutí.

Diskuze (7) Další článek: Corning dokázal nemožné. Gorilla Glass Victus odolá najednou škrábancům i pádům

Témata článku: , , , , , , , ,