Zajímavé tipy pro Windows 2000

Jaro: Mnozí z vás, podobně jako i celá řada uživatelů náročných vývojářských nebo grafických nástrojů, tvůrci multimédií, CAD-CAM a všichni ti, kdož potřebují vyšší výkon (ale zejména vyšší stabilitu počítače), již možná zjistili, že operační systém Windows 2000 je pro ně mnohem vhodnějším řešením než nejenom systémy Windows 9x.. ale i Windows NT. Nově doplněno!

I když to tak na první pohled nevypadá, "hezká" Windows 2000 nejsou následovníkem Windows 9x, ale je to spíše nová verze systému Windows NT4.0. Podle našich vlastních testů jsou nová "NT-týčka", tedy Windows 2000 oproti Windows 9x opravdu rychlejší (a to např. v diskových operacích téměř dvojnásobně). Ze systému Windows NT si nová okna převzaly (a zdokonalily) vyšší bezpečnost a spolehlivost a z Windows 98 zdědily systém Plug and Play, modernější uživatelské rozhraní a další drobnosti, jako např. defragmentaci disku. Mnoho prvků a vlastností je však nových. Například vývojářské nástroje, jako je i Delphi 5 konečně přestanou mít problémy s věčným nedostatkem systémových zdrojů...

Jestliže jste se rozhodli přesedlat na nového, čerstvějšího a silnějšího koně, pak vám možná přijdou vhod některá následující tipy a doporučení:

Zvolte si předem jazykovou verzi

V těchto dnech již vychází česká verze. Upgrade mezi US a CZ verzí není bezproblémový. Vězte však, že "US verze" také obsahuje podporu národního prostředí, tj. CZ klávesnici fonty, formáty datumu, času, měny atd. Navíc jsem ani v testovacích verzích RC1 a RC2 neměl s češtinou žádné problémy...

K čemu je MultiBoot

Nemálo software včetně ovladačů některých zařízení mají doposud problémy s funkčnosti pod Windows 2000. Do této skupiny patří zejména hry. Problémy jsou i s takovými programy, které by sice pod Windows 2000 fungovaly bezchybně, ale jejich instalační program detekuje nesprávný operační systém a odmítne pokračovat v instalaci. Proto se může vyplatit ponechat si oba operační systémy, tedy včetně Windows 98. Samozřejmostí je ovšem dostatek místa na disku. Doporučuji tento postup:

  1. rozdělit disk na dva oddíly (partitions)
  2. na aktivní oddíl (disk C) nainstalujte Windows 98
  3. z Windows 98 spustit instalaci Windows 2000 – multiboot se vytvoří automaticky
  4. při instalaci Windows 2000 určíte cílový disk D: a můžete jej převést na systém NTFS

Bod 1 není podmínkou, jestliže nemáte v úmyslu převádět část disku na NTFS. Pak můžete instalovat oba operační systémy na disk C (ovšem do jiných adresářů :).

Zamkněte si pracovní plochu

Jestliže vám vadí, že se vám občas nechtěně rozhodí pracně upravená pracovní plocha, můžete zamknout ikony proti pohybu. Klikněte pravým tlačítkem kdekoliv na volném místě plochy a z lokálního menu zvolte Active Desktop. Zatrhněte volbu Lock Desktop Items. Pokud budete potřebovat plochu opět změnit, vraťte stejným postupem položku Lock Desktop Items do výchozího stavu.

Uzamkněte si počítač

Pokud chcete dočasně uzamknout přístup do vašeho počítače, stiskněte kombinaci kláves Ctrl+Alt+Del a klikněte na tlačítko Lock Computer (v anglické verzi)

Jak vypnout počítač při ukončení Windows 2000?

Počítače se základními deskami ve spojení s Windows 98 zajišťují automatické vypnutí počítače po ukončení Windows.  Tato vlastnost je dostupná i ve Windows 2000, pouze není implicitně zapnuta. Nastavení provedete v: My Computer / Control Panel / Power Options. Na záložce Advancet vyberte z výklopného seznamu When I press the power button on my computer hodnotu Power off.

Windows 2000 „Češtější“ než Češi

Windows 2000 zavádějí pozměněný formát datumu tím, že za oddělovač tečky vkládají ještě mezeru. Tento formát existuje i v národním nastavení anglické verze. Je to sice gramaticky správně, ale některé programy, které byly původně vytvořeny pro Windows 9x s tímto formátem mohou mít problémy. Pokud je tomu tak, můžete takové problémy odstranit úpravou formátu datumu v My Computer / Control Panel / Regional Options na záložce Date.

Přidání a konfigurace tiskárny

Jestliže nemůžete v okně My Computer najít ikonu pro přidání a konfiguraci tiskárny, nezoufejte. Ikona tiskárny se nyní nachází v Control panel.

Zálohujte, zálohujte, zálohujte

Ti, kteří mají obavu, že se jim poškodí konfigurace systému, mohou využít novou funkci programu Backup a zálohovat systémová data. Zálohu je vhodné provést vždy, když měníte něco v systému, instalujete neznámý software apod. Pokud totiž něco nedopadne dobře, můžete následně obnovit nastavení Registru, systémové bootovací soubory nebo uživatelská nastavení. Pro zálohování vyberte Start / Programs / Accesories / Systém /tools / Backup. V dialogovém okně klikněte na Backup Wizard a potom Next.  V seznamu možností zatrhněte Only byckup the Systém State Data. Potom proveďte zálohování. Při obnově vložte do mechaniky vytvořenou zálohu a v okně Welcome spusťte Restore Wizard a vyberte aktuální zálohu z nabízeného seznamu.

Jak vypnout Personalized Menu

Tato nová vlastnost známá též z Office2000 ukazuje v menu jen ty položky, které častěji používáte. Ostatní položky jsou skryty a jsou dostupné pomocí malé šipky. Tento způsob přináší výhodu v tom, že menu obsahují menší počet položek. Nevýhoda ovšem spočívá v tom, že se menu stále mění a nic není dlouho na svém místě.  Pokud vám nový způsob uspořádání menu nevyhovuje, můžete jej vypnout. Vyberte Start / settings / Taskabar & Startmenu a na kartě General zrušte volbu Use Personalized Menu.

Komprimace na úrovni souborů a složek

Pokud váš počítač trpí nedostatkem diskového prostoru, můžete zkomprimovat některé adresáře, které se málo používají. Otevřete Explorer (průzkumník). Pravým tlačítkem klikněte na složku (adresář) nebo soubor a z lokální nabídky vyberte Poroperties. Dále klikněte na tlačítko Advanced a označte vlastnost Compress contens to save disk space. Všimněte si též, že o položku níže můžete na stejné kartě provést zašifrování obsahu souboru nebo celé složky. Takto komprimované složky a soubory budou označeny změněnou barvou popisu. Jestliže máte dostatečně rychlý počítač, zřejmě ani nepoznáte snížení rychlosti práce s takovými složkami. Čas, který rychlý procesor potřebuje na zpracování komprimačního a dekomprimačního algoritmu je vyvážen snížením nároků na komunikaci s diskem, protože se čtou a zapisují menší objemy dat.

Jak vypnout auto-run pro CD

  1. spustit RegEdit (klávesy Win + R)
  2. najít "klíč" HKEY_LOCAL_MACHINE/.../System/CurentControlSet/Services/Cdrom
  3. Položku "Autorun" nastavit na hodnotu 0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,