Historie | Operační systémy

Zahoďte USB flešky. Geekové nahrávají programy do počítače z gramofonu!

Mezi našimi čtenáři je jistě hromada těch, jejichž první počítač neměl nic takového jako USB, optickou mechaniku, pevný disk a SSD anebo disketovou jednotku. Sám si dobře pamatuji, jak jsme doma zkraje 90. let hltali v časopisu Bit články o kouzelných disketách, ze kterých lze nahrát program okamžitě a bez čekání.

Náš první počítač nic takového neuměl, byla to totiž československá osmibitová kopie ZX Spectrum jménem Didaktik M. Programy a hry jsme do jeho operační paměti zdlouhavě nahrávali z běžného magneťáku a na audiokazetách.

Jak nastartovat operační systém z gramofonu

Na dávnou minulost na svém webu zavzpomínal také vývojář Jozef Bogin, který tehdejší způsob zavádění softwaru na jednoduchých počítačích té doby povznesl ještě na vyšší úroveň. Namísto audiokazet se totiž pokusil nahrát celý operační systém DOS z vinylové desky! A podařilo se.

Bogin připojil stařičké IBM PC 5150 skrze zesilovač ke gramofonu, upravil zavaděč, no a pak už jen stačilo umístit hrot na desku s operačním systémem FreeDOS a spustit přehrávání.

DOS ve formě audionahrávky ve FLAC

Namísto Pink Floyd nebo Led Zeppelin se ozvalo zachrchlání reprezentující jednotlivé bajty DOSu a na prehistorickém počítači se záhy začala vypisovat zdravice textového operačního systému.

Ve skutečnosti vyžadovala operace mnohem více úkonů, o kterých se Bogin detailně rozepsal na svém blogu, v jehož závěru mimochodem nechybí celá zvuková stopa DOSu v bezztrátové kompresi FLAC.

Jádro DOSu ve zvukové podobě si tedy můžete přehrát do sluchátek, anebo, pokud se doma nudíte na homeofficu a máte sklep plný starých počítačů, si to můžete vyzkoušet na vlastní pěst.

Diskuze (29) Další článek: Gimp slaví 25. narozeniny. S Photoshopem se poměřoval už v začátcích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,