Žádné další nervování s nefunkčním ICQ: Vyzkoušejte Windows Live

Tržní podíly jednotlivých instant messengerů jsou v ČR podivně pokroucené. Oblíbili jsme si ICQ a kvůli rozšíření u něj zůstáváme, přestože v současnosti existují kvalitnější alternativy. MSN byla vždy dobrá síť. S osmou verzí klienta však Microsoft přišel se skutečně konkurenceschopnou službou.

Jaká je situace na trhu?

Statistiky samotné sítě ICQ lze jen těžko získat. V tabulkách tržních podílů totiž bývá uváděna společně s druhou sítí provozovanou stejným vlastníkem, společností AOL. ICQ a AIM tak spolu drží přibližně polovinu světového trhu. Druhou polovinu si mezi sebe dělí Microsoft se svou sítí MSN a Yahoo se sítí stejného jména. Jelikož dohromady hovoříme o více než sto milionech uživatelů, jsou ostatní hráči zanedbatelní. Za zmínku stojí snad ještě Google, jehož systém Gtalk využívající protokol Jabber/XMPP využívá přibližně milion lidí.

V Česku však ICQ požívá mnohem větší obliby než ve zbytku světa. Dlužno říci, že tomu tak je ke škodě samotných uživatelů. Oficiální ICQ klient nelze nazvat jinak než jako bloatware, tedy program nesmyslně velký a náročný na procesor či operační paměť, o přecpanosti reklamou či velmi pochybné stabilitě ani nemluvě.

Alternativní klienty této sítě doplácí na fakt, že AOL drží protokol uzavřený a proti alternativám se snaží aktivně bojovat. I když tedy používáme některý z povedených a kvalitních klientů, jakými jsou například Miranda IM či Trillian, nikdy si nemůžeme být jisti, zda náhodou provozovatel neudělal drobnou změnu v protokolu a my se ráno po zapnutí počítače připojíme. Problémy s doručováním zpráv a náhodným odpojováním od sítě jsou pak již jen příslovečné poslední kapky.

Najděme si alternativy

Změna klienta směrem k oficiálnímu není v případě ICQ řešením. Řešením je poohlédnout se po zcela jiné síti. Paleta možností, chceme-li si také v ČR s někým popovídat, není až tak široká. Jednou alternativou je Google Talk či obecně Jabber. Možností druhou a s nástupem Windows Vista, která obsahují přímo v nabídce Start odkaz na jeho stažení, čímž jej učiní snadno dostupným i pro netechnoidy, je Windows Live Messenger, tedy osmá generace klienta pro síť MSN.

Microsoft v současnosti pracuje na verzi 8.1, která je dostupná v rámci betatestu. V blízké budoucnosti také začnou práce na verzi deváté, která je v současnosti ve spolupráci s uživateli ve stádiu plánování. O budoucnost sítě ani jejího oficiálního klienta se tak bát nemusíme. Microsoft navíc spolu s Yahoo pracuje na projektu interoperability sítí, která by měla uživatelům MSN snad již v ostrém Live Messengeru 8.1 umožnit komunikovat s více než 22 miliony uživatelů sítě Yahoo.

Registrace Windows Live ID

K používání sítě MSN není potřeba zvláštní registraci. Dostačuje vlastnit Live ID, tedy účet k systému MSN Passport. Pokud jste se nikdy do této Microsoftí služby neregistrovali, stačí zajít na stránku Passport.com a zapsat se k vytvoření Live ID. Většina Čechů asi využije vlastní e-mailovou adresu. Hotmail není v našich končinách zrovna rozšířená služba, navíc trpí potřebou zřízenou schránku periodicky navštěvovat, jinak dojde k jejímu automatickému zrušení.

E-mailovou adresu je potřeba zadat existující. Přijde na ni žádost o potvrzení registrace. E-mailová adresa a heslo zadané při registraci budou později přihlěšovacími údaji k MSN. Bez potvrzení registrace však budou MSN klienty vypisovat chybu oznamující, že adresa nebyla ověřena. Adresu, na níž jste provedli registraci pro Windows Live ID, a odpovídající heslo nyní stačí pouze vložit jako přihlašovací údaje do Live Messengeru či libovolného jiného klienta pro síť MSN. Pluginem pro MSN disponuje například i populární messenger Miranda IM.

Tip: Windows Live Messenger 8.0 lze stáhnout na domovské stránce programu, Windows Live Messenger 8.1 Beta na serveru Windows Live Ideas.

Co Windows Live Messenger umí?

Kromě běžné textové komunikace nabízí Live Messenger řadu funkcí, které doslova budí údiv. Přímo z okna dialogu lze posílat ručně kreslenou grafiku. Samozřejmostí je i plná svoboda při formátování textu včetně grafického pozadí. Do dialogu lze přizvat další uživatele. MSN se však neomezuje na text. Podporuje i hlasové a videohovory.

Umí tohle váš messenger?

Své soubory o neomezené velikosti mohou vzájemně sdílet či jen jednorázově zasílat libovolní dva uživatelé – bez ohledu na to, že jsou oba na neveřejných IP adresách. Přenos souboru je v takovém případě sice pomalý, ale důležité je, že funguje. Mezi uživateli lze vyměňovat sady programových zvuků či smajlíků. Ve volných chvílích se lze odreagovat online hrou. Naprostou lahůdkou pak je možnost prostřednictvím Windows Live Messengeru sdílet se vzdáleným uživatelem svou pracovní plochu, běžící aplikaci, či si vytvořit sdílenou tabuli, na níž můžete oba vkládat své poznámky.

Messenger Plus! Live

Název této aplikace odkazuje na balíčky Plus! vydávané Microsoftem ke starším verzím Windows, pro něž vždy přinesly nějaká rozšíření schopností. Nejinak je tomu i v tomto případě, i když autorem Messenger Plus! Live není Microsoft. Program lze stáhnout přímo z jeho domovské stránky. Instaluje se jako plně integrovaný doplněk do Windows Live Messengeru, přičemž není potřeba separátní spouštění.

Plus! se ve WLM projeví novým tlačítkem v nástrojové liště. Přináší řadu užitečných možností nastavení od průhlednosti oken přes podpory záložek v oknech dialogů, rychlé zamykání Messengeru a logování událostí až po podporu připojení k více Live ID účtům zároveň. Největším přínosem balíčku Plus! je však podpora skriptování. Na webu programu se nachází databáze mnoha desítek skriptů (vesměs JavaScript interpretovaný přes Windows Scripting Host) přidávajících rozličnou dodatečnou funkcionalitu.

A-Patch for Windows Messenger

Patch, který je třeba aplikovat na čistou instalaci Windows Live Messengeru. Umožňuje v celkem 71 bodech měnit vzhled a chování aplikace. Dovede odebrat zbytečná a naopak přidat některá užitečná tlačítka, umí z oken odstranit reklamu či všemožná loga a odkazy na internet. Stahovat A-Patch lze samozřejmě z domovských stránek projektu.

Co zbývá?

Síť MSN a především její klient Windows Live Messenger v mnoha ohledech dalece schopnostmi a použitelností přesahují ICQ. Velkou nevýhodou je neexistence bezplatného klienta pro mobilní (MIDP) Javu a hlavně v našich končinách nedostatečné rozšíření.

Děkujeme čtenáři Manymu, který nás v diskuzi upozornil na existenci MIDP 2.0 klienta pro síť MSN. Prográmek se jmenuje QuickIM Instant Messenger a jeho bezplatná verze je ke stažení například na serveru GetJar.com.

Zbývá tak jen vymyslet způsob, jak své známé motivovat k přechodu.

Diskuze (227) Další článek: Pro vlastní dobro přejděte na nový Adobe Reader

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,