Začněte skutečně ovládat PC. Používejte příkazovou řádku

Zkušený uživatel počítače by měl zvládnout nejen základy programování, ale stejně tak by se měl vyznat v příkazové řádce – textové konzoli. I ta na Windows umí skvělé kousky.
Kapitoly článku

Zastavme se na chvíli ještě u dialogu všech dialogů, tedy u dialogu Spustit, který je také plný příkazů a je k dispozici od dřevních verzí Windows pod zkratkou Win+R včetně aktuálního Windows 8.1.

268291754
Dobrý den, jmenuji se Win+R

Win+R otevírá v asociovaných prohlížečích a editorech libovolné soubory, spouští programy a otevírá složky. Nicméně Windows vedle těch fyzických složek souborového systému obsahuje i hromadu abstraktních systémových složek, které obsahují třeba různé nástroje z Ovládacích panelů.

I ty samozřejmě můžete spustit přes Win+R, ale namísto toho, abyste je hledali na svých diskových oddílech, napíšete jejich zkratku. Ta může mít třeba tuto podobu:

shell:Desktop

Když tento příkaz napíšete do dialogu Win+R, zobrazí se vám složka obsahující soubory na ploše a některé další systémové nástroje – třeba osobní knihovny. Jistě, příklad s plochou asi nebyl úplně nejlepší, poněvadž k této složce se dostanete přímo z Průzkumníku, ale shell: toho nabízí mnohem více – desítky nejrůznějších systémových adresářů. Jejich seznam platný pro Windows 8 se pokusil na blogu Winaero.com shromáždit Sergey Tkachenko. Vyberu některé špeky, které se hodí nejčastěji.

223575838
Nabídka Spustit zná cestu ke všemu

shell:AppsFolder – otevře složku se všemi nainstalovanými programy Metra

shell:Programs – zobrazí složku se zástupci programů v nabídce Start (zkuste i shell:Start Menu)

shell:Startup – zobrazí složku Po spuštění

shell:ControlPanelFolder – zobrazí Ovládací panely

shell:ChangeRemoveProgramsFolder – zobrazí dialog pro odinstalování klasického programu.

shell:AppUpdatesFolder – zobrazí seznam všech nainstalovaných aktualizací z Windows Update.

shell:Common Administrative Tools – zobrazí složku s Nástroji pro správu.

shell:ConnectionsFolder – zobrazí složku se síťovými připojeními/adaptéry

shell:Fonts – zobrazí seznam nainstalovaných písem

shell:Profile – zobrazí složku C:\Users\<uživatelské jméno>

Když to nejde hezky, jde to přes GUID

Všechny takto dostupné složky ale nemají tak hezkou zkratku a lze k nim přistupovat pouze skrze jejich unikátní identifikátor GUID.

253321092 
Božský režim – více v samostatném článku

shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} – otevře složku téměř s veškerým nastavením, tedy náš starý dobrý Božský režim.

shell:::{17cd9488-1228-4b2f-88ce-4298e93e0966} – nastavení výchozích programů

shell:::{9C60DE1E-E5FC-40f4-A487-460851A8D915} – nastavení výchozích akcí po vložení CD, USB úložiště aj.

Těchto složek dostupných přes GUID identifikátor jsou opět desítky a najdete je v tabulce v dalším článku na blogu Winaero.com.

Leckdo si teď možná klepe na čelo a ptá se, proč by měl proboha podobnou změť znaků vypisovat do malého textového okénka dialogu Win+R, ale o to už v tomto případě nejde, zkratku složky totiž můžete použít i při tvorbě zástupce.

803805829
Shellové zkratky lze použít i pro tvorbu zástupce

Pokud tedy budete chtít vytvořit třeba zástupce na zmíněný Božský režim, jako umístění programu uveďte explorer.exe shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} a zástupce otevře kýžený systémový adresář. Stejně můžete postupovat i s předchozími příklady, čili třeba explorer.exe shell:Programs. Tímto způsobem můžete složku otevřít i z příkazové řádky, respektive z nějakého systémového skriptu, třeba elementárního dávkového BAT.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,