Začíná svátek spotřební elektroniky a technologií CES 2005

Dnes otevře svým proslovem další ročník veletrhu Consumer Electronic Show spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Kromě známých osobností přinese CES řadu nových produktů nebo alespoň jejich oznámení. Hlavním tématem CES má být technologie přenosu hlasu přes internet a multimédia.

Ve dnech 5. až 8. ledna ovládne herní Mekku Las Vegas namísto hráčské vášně šílenství spojené s akcí Consumer Electronic Show, která se po zrušení veletrhu Comdex stala kromě svátku fanoušků Hi-Fi spíše významným podnikem v oblasti informačního průmyslu a zábavy. Las Vegas Convention Center (LVCC) ovládnou herní společnosti, výrobci elektroniky ale také šéfové největších IT firem v čele s Billem Gatesem a Creigem Barrettem. Nejvíce místa ale zaberou návštěvníci, pořadatel akce jich očekává nejméně sto dvacet tisíc.

Předvečer ve znamení velkého Billa

První den veletrhu je spíše jen lákadlem, nejdůležitější událostí před tím, než se následující den otevřou všechny sály a výstavní plochy LVCC, přednese proslov hlavní softwarový architekt a spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Herní maniaci doufají, že Gates během své přednášky oficiálně představí novou generaci herního systému Xbox. Mnohem pravděpodobnější ale je, že k tomuto oznámení dojde až v březnu na Game Developers Conference. I proto, že právě na GDC Bill Gates představil první Xbox.

Předmětem přednášky tak s největší pravděpodobností bude další ze série vizí Microsoftu o digitálním domově. Bill Gates přitom pravděpodobně zmíní operační systém Windows XP Media Center Edition 2005, který má zpřístupnit digitální domácí centrum více lidem. Pozornost by měla dostat také nová generace operačního systému pro kapesní zařízení známá pod kódovým označením Magneto. Dnes bude kromě Gatesovy přednášky probíhat také herní fórum Game Power, které bude věnované budoucnosti videoher a jejich hráčů


Na nedostatek návštěvníků si CES nemůže stěžovat - ročník 2004

První den s odcházejícím Barrettem

První den hlavní části CES otevře svou vlastí přednáškou Craig Barrett, který letos na jaře opustí pozici výkonného ředitele společnosti Intel. I jeho přednáška se bude týkat digitálního domova, který je pro Intel po výkonnostních závodech s AMD novým tématem číslo jedna, i přes to, že Intel upustil od vývoje slibného čipu pro televizory s vysokým rozlišením. Očekává se, že na tento problém dá zapomenout představení nové generace mobilní platformy Sonoma, která má nahradit velice úspěšné Centrino. Notebooky s touto technologií by na CES mělo ukázat hned několik výrobců v čele se Sony.

Je pravděpodobné, že přednášku Craiga Barretta doprovodí i nějaké celebrity, minulý rok to byl herec Morgan Freeman. Další přednášky prvního dne zahrnují prezentaci výkonné ředitelky televizní sítě MTV nebo projev předsedy představenstva Motoroly. Hráče zaujme nejspíše herní klání pod dohledem nedávno v Číně poraženého herního šampióna Johnathana Wendela známého spíše pod přezdívkou FATAL1TY. První den CES potom uzavře společenská akce pouze pro zvané.

Dámský pátek s Carly

I v pátek bude přednášková část Consumer Electronics Show ve znamení informačních technologií a počítačových firem. Největší pozornost připoutá pravděpodobně vystoupení ředitelky společnosti Hewlett-Packard, podle oficiálního programu se bude věnovat rozvoji produktů a služeb HP v oblasti digitální zábavy stejně jako spolupráci HP a dalších firem v této oblasti, kde nejvíce vyčnívá partnerství HP a Apple Computer. Od Carly se na CES čeká také předvedení nových produktů z kategorie zábava a multimédia. Ženy budou mít v pátek vůbec napilno, koná se pro ně čistě dámský seminář ženy ve spotřební elektronice, kterého se budou účastnit ředitelky a další vysoko postavené manažerky společností působících v této oblasti.


Carly Fiorina je na CES stálicí, loni představila HP iPod

Co bude na stáncích?

Předběžné informace ukazují, že nabídka ve výstavních stáncích bude poměrně bohatá. Například Sony hodlá kromě již zmíněných notebooků prezentovat také nové velkoplošné televize, mobilní zařízení Sony Playstation Portable a novou generaci paměťového média Memory Stick, které má umožnit bezproblémové přehrávání HD videa. Nebudou chybět ani multimediální přehrávače s podporou formátu MP3.

Intel i AMD budou prezentovat své vize pro desktopy i mobilní počítače, AMD navíc sponzoruje již zmíněné herní klání, AMD se také jistě bude chlubit právě oznámeným procesorem Alchemy, který je určen do mobilních multimediálních přehrávačů. Stranou nebudou stát ani telekomunikační operátoři, kteří představí možnosti implementace takzvané triple-play, poskytování hlasových, datových a obsahových služeb prostřednictvím jednoho kabelu. Podrobnosti a jednotlivé produkty přineseme v následujících dnech.

Diskuze (1) Další článek: Hlavenka komentuje rok 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,