Záchrana disku - Nízkoúrovňové formátování

Diskuze čtenářů k článku

john  |  21. 06. 2004 13:41

tak pro začátečníky

IBM koukám dělá samé vydařené kousky  - tu tabulku důvěrně znám........

pohádka na závěr ...

"Naštěstí jsem měl k dispozici ještě jeden pevný disk, na který jsem si všechny data (cca 20 GB) překopíroval. Toto je nutné, protože..." chtěl bych vidět, jak se kopírujou data z disku, který mele z posledního na nový disk

a jako v pohádce...."a na konci mě čekala příjemná zpráva - disk je v pořádku." to sice oznámí, ale za tejden je disk v řiti znovu

závěrem - pokud disk vykazuje poruchu a je v záruce, je nejlepší ji uplatnit, jinak je to ztráta času

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jikra Jeronym  |  28. 12. 2002 14:33

Mam 98se.Prenesl jsem disk /IBM 60MB/ ke kamaradovi s XP. Ty ho dlouho hledaly, hrabaly a furt neco delaly, ale nenasli ho. No nic, to by se dalo prezit, ale kdyz jsem prisel domu, tak se muj disk po spusteni 98 vubec neobjevil / pri startu je ale viditelny ve svem UTA66 disk "Biosu" - pak uz vubec nikde/. Pry se prepsala hlavicka disku a 98 to nedoazi prekousnout. Poradte mi prosim, jak mohu disk a data zachranit.

Jo, zapomel jsme rict,ze mi kamarad zkousel disk rozchodit pomoci nejake IBM utilitky, kdy se data prekopiruji na jiny disk a pak se ma puvvodni disk zpravit. Data se prekopirovaly, ale disk mi stale v 98 nejede! Nechci volit radikalni format, protoze tam mam stale nejaka data, ktera jsem si nevypalil a nutne je potrebuji.

Dekuji moc za radu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  23. 08. 2002 10:55

Krátký příspěvek do diskuze o LLF se týká disku Quantum Trailblazer 850 MB (TRB 850A). Používám jej jako přenosný v šuplíku a po cca 2 letech mi náhle při startu OS naběhl Scandisk a při kontrole povrchu začal přesouvat data z vadných sektorů. Pochopitelně takto přesunutá data už nebyla čitelná. Rovněž Ontrack Data Advisor hlásil chyby při kontrole povrchu a tak jsem začal hledat možnost  jak to vyřešit. Návštěna http://www.maxtor.com/Quantum/support/csr/software/softmenu.htm nepřinesla nic zajímavého, jen odkaz, že LLF je prováděn pouze po zaslání disku k výrobci.  Po přečtení všech příspěvků jsem začal pátrat po utilitě k opravě disku na bázi Zero Fill. Po delším hledání jsem na internetu narazil na adresu http://www.easyhome.in.th/dlnow/utilities.html, kde se nacházi soubor Quantum.zip obsahující program Zero Fill.
A nyní k výsledkům. Před provedením Zero Fill bylo disku cca 20 vadných sektorů rozptýlených po celém povrchu (kontrolováno Norton Disk Doctorem 8 na FAT 16 pod OS DOS 6.22. Po provedení Zero Fill nebyl zaznamenán ani jeden vadný sektor, kapacity disku po formátování však byla pouhých 806 MB. Rovněž Ontrack Data Advisor nehlásil žádnou chybu povrchu. Přikláním se k názoru, že tato operace zřejmě označí vadné sektory na nějaké nižší úrovni a přinutí OS, aby je vůbec nebral v úvahu. Pochopitelně takto opravený disk je již nespolehlivý a rozhodně nemůže sloužit jako systémový nebo zálohovací pro důležitá data.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Choper  |  29. 07. 2002 12:45

Muj roblem je,ze disk maka perfektne,ale jednou za cas proste umre a nefunguje.Kdyz zmacknu reset,tak ho to nedetekuje.Vetsinou staci vypnout a zapnout pc.Nevim co stim.Jestli nejaky nizko urovnovy formatovani pomuze.A odkud to mam stahnout.Prosim poradte.Predem dik 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  08. 04. 2002 19:05

Nevíte někdo prosím, kdo dělá výhradního distributora pro HDD IBM  ???

Jedná se mi o reklamaci a nemůžu najít papíry k disku.

(nebo koupím elektroniku k DTLA307030, případně k jinému typu z rodiny DTLA)

 

Omlouvám se za rubriku a děkuji za odpovědi.

 

P.S. IBM.CZ se hlásí jen k sestavám. OEM je nezajímá. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zden  |  01. 03. 2002 02:04

Ale pánové, to je úžasný, jaký ste odborníci ale zkuste si spočítat kolikrát je ve všech příspěvcích slovo "DOMNÍVÁM SE" , "NEJSEM SI ÚPLNĚ JIST" atd.

Musim říct, že jsem se chtěl poučit a akorát sem se dobře zasmál a nakonec jsem v tom úplně zabloudil. No ale protože jsem taky chlap - a každý chlap je od narození ten nejlepší , tak i já přidám svou trošku do mlýna - je to jen z praxe - přes teorii tu mame pány "DOMNÍVÁM SE" aj.  Teorie je stejně k hovnu, když vám to v praxi stejně nejde. Nuže:

jak se to celé děje:

- Scandisk zjistí problémy se zápisem do nějakého SEKTORu

- Označí tento sektor jako chybný (SEKTOR z hlediska souborového systému - tzn že stejný počet Bad-bloků bude v různých FAT (a u různě velkých partition) změřen jinak - dle velikosti alokační jednotky , CLUSTERU) Toto bych nazval jako "Softwarovou" opravu. Prostě se zakáže zápis a užitelná kapacita disku bude o něco menší. Tento stav přetrváva dokud nezačneme např. znova formátovat s testováním chyb(teď myslim Format C: /c)

- Potom k tomu přijde některý z Vás, pánů DOMNÍVÁM SE a nahodí utilitku od výrobce - je jedno jak se menuje, ale nejlepší je Quantum Data Eraser (dá se použít i pro některé disky jiných značek a je pěknej a rychlej . Přejede i HW chyby média a snaží se to opravit, narozdíl třeba od IBM Wipe)

- Tato utilitka testuje jednotlivé bloky disku a když narazí na opravdu špatný blok (které vznikají jen velkým pádem nebo únavou média - např. swapováním) tak můžou nastat 2 metody:
                1)  blok se neopraví a máme tam baťáčka na tvrdo.
                2)  adresa K.O. bloku se převede na blok záložní - někde mimo běžnou kapacitu - do servisní oblasti. Tzn. že  když budeme chtít na postiženou adresu něco uložit, tak si hlavička šáhne jinam a navenek se to tváří jako OK disk.

Která z těchto metod se aplikuje záleží na typu a vyspělosti disku. SCSI to umí od pradávna (0.5GB) a Novější IDE (tak cca od 15GB) to maj taky.

- No, a když utilitka selže (stav 1. ) tak jsme nahraný a nezbyde než reklamace nebo kladivo.

***********pokračování********

Pojem formátování (obecně - nejen u HDD, ale vzpomeňme třeba na Word) znamená - vzal jsem to ze slovníku aby se zas někdo "NEDOMNÍVAL":

úprava textu do podoby odpovídající požadavkům uživatele

tedy bychom LOW LEVEL FORMAT mohli přeložit jako:

úprava média disku do podoby odpovídající požadavkům použití s dodávanou elektronikou disku (vnitřním řadičem)


proto LLF u nových disků nelze použít - je proveden ve fabrice a jinde jej ani udělat nelze - protože by se muselo přes BIOS a ten je "oklamán" nesprávnými parametry HDD. Např. můj disk IBM 40GB určitě memá 16 hlaviček - to by bylo 8 ploten a to se tam vskutku nevejde - má nanejvýš 4 plotny. určitě má víc jak 63 sektorů na stopu, tato čísla jsou upravena kvuli zkostnatělosti BIOSu. Kapacita disku musí totiž vyjít vynásobením C*H*S*512 (vyjde kapacita v Kb). Ovšem ještě tu máme jeden průšvih: Součin max. hodnot techto činitelů dává 8GB!! No a tohle se muselo ošetřit. Ovšem do toho už nevidim. Jen vím, že další stupeň je 32GB a 127GB. Jedná se zřejmě o přidávání bajtů v adresaci...

právě ty servisní utilitky si udělaj vlastní komunikační kanál mimo BIOS a mluvěj přímo s elektronikou a EEPROM pamětí na disku

A následně formát provedený příkazem format.com (HIGH-LEVEL FORMAT) jako:

úprava PARTITION do podoby odpovídající požadavkům použití OPERAČNÍHO SYSTÉMU.

----------pokračování------------

No tak místo abych se poučil já, tak se snad poučíte vy.. Nuže jsem připraven na ostrou kritiku, na urážky a na výhružné maily . (od těch co se stále domnívají). No a ti co si jen NEJSOU UPLNĚ JISTI mi klidně můžou mailnout a pořešíme to.

Jentak mimochodem, zajímalo by mne jaký je věkový průměr přispívajících. Myslím totiž že se svými 18-ti lety jsem tu jeden z nejmaldších, tedy jak se zdá, budoucnost je v čerstvé krvi . Tak se ukažte vy páprdové, čekám na sprchu dotazů a urážek..

NEJSLABŠÍ !   MÁTE PADÁKA !!!

Bye, Zden.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  01. 03. 2002 19:30

Řešení omezené kapacity CHS 8GB spočívá v LBA adresování, kdy se sektory číslují od prvního až po poslední. Limit 128GB je dán limitem hardwarového adresování IDE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
smok  |  05. 03. 2002 23:27

ako potom facha 160 GB IDE disk ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  05. 03. 2002 23:42

IDE Disky větší než 128GB používají zcela nové 48bit adresování k překonání této bariéry. Je potřeba nový řadič pevných disků, jakož i nová elektronika disku. Jednoduše řešeno - bez řadičů s podporou ATA-133 to fungovat nebude (technologie 48bit adresování byla uvedena společně s ATA-133).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juggernault  |  15. 02. 2002 22:53

Necetl sem to komplet ale nejaky presny odpovedi na otazky najdete asi tady

http://freepctech.com/pc/001/007.shtml

doufam ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  15. 02. 2002 22:38

Zdravim,
par faktu k Vasemu clanku:
 
- plotny disku se delaji diamagnetickych materialu, aby se na mohla dat ta mag. vrstva co ponese informaci, (hlinik je nahrazovan sklem, keramikou kvuli hmotnosti a virivim proudum, je sice diamagneticky ale vodivy)
 
- disky nejsou vzduchotesne, ale prachotesne; jinak by mohli byt rovnou vakuovane a odpadlo by teplo vznikajici airodynamickym trenim pri toceni ploten
 
- letouny a jejich zarizeni jsou schopny vydrzet i vetsi pretizeni nez 8G (no ale piloti jsou tom hure a to musi pilotovat pod tim trvalym pretizenim), prevod narazu na G je problematicky, lepsim parametrem je odolnost na vibrace
 
- teplo je nepritelem lozisek a mag. vrstev (ohratim dojde k depolarizaci mag. domen v materialu)
 
- disky svou tepelnou roztaznost eliminuji automatickou calibraci, (krome AV disku, kde by to vadilo provozu, pouzivaji se materialu podobne invaru mal. tepelna roztaznost))
 
- low level formatovani:
 
ma smysl jen starych disku, kde se k vystavovovani hlavicek pouziva krokovych motoru, pripadne serva, ktera berou informaci o poloze z mechanizmu motoru hlavy), a pozice na disku je takto dana bez zpetne vazby vuci plose disku
// driv kdyz odesla nulta stopa, se dalo posunout dorazove stavitko a pak po low level formatu disk fungoval //
 
dnes se k dosazeni presne pozice (velka hustota stop, sisatost kruhove drahy) bere zpetna vazba o poloze hlavy z mag. stopy disku, a tak nelze principialne provadet low-level format !!!
 
na low-level format z BIOSu nove disky reaguji pouze simulaci ze to delaji, a programky vyrobcu nuluji (premazavaji data, ale neurcuji nove mg. drahy), a pokud jde o opravu vadnych sektoru, tak vyrobci maji v rukavu rezervni mista na disku na realokaci spatnych sektoru
 
 
S pozdravem
  Martin Zeman
http://helium.webz.cz/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JohnnyELF  |  15. 02. 2002 21:25

"znicil" jsem disk tim ze jsem ho dal s jinym jako master mam 2GB vadnych dat a dela to sileny zvuk...

da se to take jeste spravit ?

a nevite nahodou o nejake freeutilitce co by zazalohovala muj disk na cd bez nutnosti instalovat znova winxp kvuli bootsektoru ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JohnnyELF  |  15. 02. 2002 21:23

dobry den mam nasledujici problem... muj disk od ibm byl nastaven jako master a na stejnou ksandu byl pripli suplik...

jednoho dne prisel kamarad ktery zasunul svuj disk a zapnul stroj... problem vsak byl ze nebyl nastaven jako slave ale jako master/cableselect

to co se stalo je mi zahadou dodnes... jeho disk funguje v poradku bez jedineho skrabnuti a ten muj ma ze zacatku disku uhrizlich 2.1GB na kterych vydava divne zvuky (jako kdyby tu plotnu hobloval) disk jede ale tech 2GB jsem musel vyhodit z partisny...

nevim jak je mozne ze se nastavenim dvou mastru mohl poskodit tak ze vydava takove osklive zvuky...

nevite nekdo jak bych mohl tento disk opravit nebo zda to vubec jde (jeste mam problem ze nemam kam zalohovat max na cd ale to zas nevim jak bych zazalohoval bootsektor s winxp...)

pokud by nekoho neco napadlo poslete maila...

dekuji JohnnyELF

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ctibor  |  15. 02. 2002 01:27

Tak jsem si stahnul ze stranek WD podobny program na svuj 2.5gb disk WD a nepomohlo to.
Jeste zkusim farare a svecenou vodu.
(uz jsem zasel pro 20gb)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Syrien  |  14. 02. 2002 16:51

Hlavicky disku 'plavaju' na platni disku a preto tam vznika trenie, co sa prejavi zvysenou teplotou.Keby disky boli uplne uzavrete, tak by sa bez chladica upiekli. Takze disky maju dierky v ktorych je prevzdusnovaci prachovy filter, ktory prepusti vzduch, ale samozrejme ze prach nie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
V12  |  19. 02. 2002 14:32

Dalsi expert, co chce vyrobit z HDD karbobrusku ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Termi[x]  |  01. 03. 2002 00:44

Hehe, tak to sedlo :) Karbobrusku :) Ale mas pravdu, je trochu mimo.... Ale pobavils :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  14. 02. 2002 02:59

Jde o formatovani disku  sektor po sektoru, tz. uplny format, funkce , ktera je i v dosu. Zadna novinka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kovář  |  13. 02. 2002 19:58

Časem se u mě a u mých kamarádů nahromadí docela slušná hromada harddisků. Tak pak dumáme co s tím. Něco se rozchodí správným sformátováním a něco nee. Beznadějné případy končí rozebráním na elektroniku, hliník a zbytek.
Za hliník se platí tak 20-40 Kč za kilo a do kila sou 1,3 až 10 HDDsků. Některé disky jdou opravit tak, že se prohodí elektronika - pokud jsou stejné. Pokud jsou podobné, tak se prohodí ještě EPROMka a často to taky funguje.
No a pak zbude pár exemplářů, které jsou divné a svádějí ke hraní.
Nejčastěji WD pošlé na "krátký výpadek napájení" popsaný výše a hodně staré černě SG s gumovými silentbloky.
Tak se samožřejmě podíváme dovnitř. U SG někdy stačí trochu rozhejbat hlavičky a chodí to. Pokud do toho nenapadá moc prachu a nepoprská seto, tak se to povede. 2SG kolem 800MB takhle chodí už druhým rokem.
A teď to nejzajímavější - "DEMOLICE" Western Digital 640MB co pošel na ten výpadek.
Sundal sem kryt a s hrůzou zjistíl, že kolem dokola je škvíra krytá jen tou šedivou lepící páskou. FUJ - do té chvíle sem si myslel, že největší prasárny tohoto druhu dělá Seagate. No mýliti se je lidské.
No zkoušel sem ho odkrytovaný zapnout a formátovat. No šlo to docela dobře. Bček tam bylo hafo, skoro rovnoměrně po celém disku. Tak sem několikrát nasimuloval ten výpadek napájení - disk se zpomalil, hlavička zkusila zaparkovat, pěkně zakmitala a zacvakala o ten parkovací magnet. No fajn, tak sem vzal dětský mikroskop a že se nato podívám z blízka. A ouha na první plotně není seshora hlavička. Tak se mrknu blíž a ta vrchní strana je nějaká divná. Že by výrobci brali plotny, které na jedné straně neprojdou kontrolou, a strkali je do disků, co využívají jen 1,5 plotny?
No nic prubnem co se stane ,když otočím hroní plotnu. Fajn hotovo. Pouštim - hlavička se může zbláznit, lítá sem a tam. Zdá se, že tam byly nějaké servisní údaje. Fajn dál. Prohazuju horní a spodní plotny.
Efekt úplně stejný, při všech vzájemných polohách - hlavičkám to hlava nebere. Tak dál - nechávám otočenou jen spodní plotnu a horní dám jak byla původně. BINGO, už to zase jeden spodní plotnu to bere, ať je jakkoliv natočená vůči té horní. Závěr na spodní straně té horní jsou důležité provozní údaje. Fajn formátujem. LLF v SETUPu OK, Fdisk OK, format OK, de trochu pomalejc, ale jede. Dál Norton Disk Doctor - Bčka z druhé "půlky" disku zmizela. Disk se odkrytovaný zapisuje/čte jak má jen mu to trvá déle.
No, pak přiběh náš pejsek taky se podívat, očichal a poprskal tu divnou věc u mé ruky, hlavičky se přilepily na plotnu, disk se zastavil a měli sme po ptákách.
Teď se si vzpoměl na ten mikroskop, tak se to zase rozdělat a prozkoumal povrch ploten - se zvětšením 10krát sem tam kromě psích slin žádné škrábance nenašel. Divné je to, že Bčka jsou víceméně rovnoměrné po celém disku. Zdá se, že je cosi shnilého ve státě dánském.....
Aby toho nebylo dost, tak sem si řekl, že se podívám jak je to s tím vychylováním. Je tam pekelně silný magnet, postačující na likvidaci invarové masky leckterého displaye a cívka spojená s raménkem nesoucím hlavičky. Mimochodem- když tu cívku odpojíte, tak se plotny neroztočí.
Tak sem tu cívečku připojil v sérii s topným odporem k Hifi 20W zesilovači a ...
a koukal, jak to kmitá. Mňo Hounddog od Elvise a Paradox od 666(nebo 666 od Paradox nebo nějak tak) konečně vyryly (y -hodně tvrdě) pěkné škrábance. A taky to smrdělo.
Ale hrálo to skoro stejně dobře jako sluchátka od šikmovokejch.
Pak sem nato přilepil laserové ukazovátko, vyhodil plotny i motor, přidělal tam gumičku a od té doby maj sousedi na baráku velkej VUmetr.

POINTU nechť si každej domyslí sám...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kovář  |  13. 02. 2002 20:27

Tady vydíte, čím se baví budoucí (možná) elektroinženýři.
Pokud to někomu připadá jako pěkná blbost (míním to, co jsem napsal o cvíli dříve o těch discích), tak je blbec, ale já mu to neberu.
Když si to ale pozorně přečte a ještě lépe prubne to samé, tak si udělá dost dobrý názor na to, jak to v tom harddisku chodí.
A zjistí co tady ti "akedemičtí filosofové" dosti často plácají za blbosti. Živě už dost dlouho čtu hlavně kvůli legraci - pro člověka s elektrotechnickým/IT vzděláním je tento plátek skoro zábavnější nežli Trnky-Brnky.
Horší může být jen pokud jsou některé z těchto článků brány autorem vážně, pak se nechá pochybovat o něčím duševním zdraví.

Motto: "Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá."
J. A. Komický

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nahrubo  |  14. 02. 2002 17:56

Herr Kovář by si měl změnit nick na Ezop, takový bajky jsem už dlouho nečetl...

Mimochodem, jestli ty studuješ na elektroinženýra, tak bysis měl rychle zlepšit češtinu, ono nevypadá dobře, když ing. píše jěště a podobné prasárny (vydíte atd.).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Henry  |  16. 02. 2002 20:09

bajky? shodou okolnosti je neco podobnyho dneska nz Slashdotu, a je tam dokonce video. ten manik vzal rovnou tri disky a pripojil je pres vyhybku :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Herr Ezop Kovář  |  20. 02. 2002 10:33

Za to "vydíte" a pár dalších hrubek se omlouvám, ale kdes viděl to jěště, bych rád věděl? Asi nemám jen dysgrafii(nebo jak se to píše), ale asi neumím ani číst...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepe Hotovson  |  14. 02. 2002 07:04

Konecne hacker jak ma byt (taky bych se postoural - nemas neco na vyhozeni, co jeste trochu funguje ?)
Pepe

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kovář  |  14. 02. 2002 09:56

Jo, něco by se našlo... pošli @mail a třeba se dohodnem. Rodičovstvo pořád říká, že bych mohl aspoň "metrák" toho šrotu zlikvidovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  08. 04. 2002 19:00

Měl bych prosbu: sháním elektroniku k IBM DTLA 307030, nebo jiný typ z rodinky.

Pokud někdo máte, pomozte prosím.

 Zavolám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Bulena  |  13. 02. 2002 19:45

Takže k formátování disků.

Low Level Format je založen - jak už tady někdo psal - na zapsání identifikátorů sektorů na disk. Podle těchto identifikátorů následně řadič určuje, který sektor právě čte. Zapsání identifikátorů klade vyšší požadavky na mechaniku disku - hlava musí opisovat konstantní kružnici. (Z rozklepaných elips by se četlo špatně ). Proto lze toto provádět pouze na discích s hlavami vystavovanými pomocí krokového motoru (stepper), který se při každém impulsu z řadiče pootočí o jeden krok. Pohyb z jeho hřídele se přenáší pomocí pružných kovovýchj pásků na mechanismus vystavování hlavy (u disků většinou rameno ve tvaru V), kromě nových disketových jednotek (alespoň té, kterou jsem měl rozebrano), kde je na osičce motoru připevně šnekový převod pro hlavu (líp to popsat neumim).

Krokový motor tedy používají pouze disketové mechaniky a staré disky (dost přes 10 let) - MFM, ale i IDE. Lze je tedy fyzicky formátovat, ale hustota dat je omezena šířkou stopy - přece jen nejde vystavovat hlavičky tak přesně. Dále staré disky MFM bylo údajně nutné každý rok fyzicky přeformátovat - identifikátory sektorů se postupně vytrácí (vlivy okolních magnetický polí a tak podobně) a k tomu je zde v článku zmíněný problém - mechanické prvky nejsou rozměrově stálé a vzhledem k šířce stopy stačí nepatrný posun a stopa již nejde přečíst - hlavičky nejde kvůli systému vystavování posunout, je tedy LLF nutné posunout stopy.

Moderní disky kvůli zvýšení hustoty zápisu a rychlosti vystavování používají systém s kmitací cívkou (voice coil). Jde o mechanismus podobný reproduktoru - cívkou prochází proud a podle toho se vychyluje hlava. (Pro šťouraly - jak to dělají, že magnetické pole tohoto systému neovlivňuje data, nevím.) Tento systém je prostě založen na tom, že při výrobě jsou na disk zapsány identifikátory sektorů. Elektronika disku poté při čtení kontroluje tyto identifikátory a podle toho reguluje proud procházející vychylovycím mechanismem. Systém však není natolik přesný, aby mohl tyto identifikátory zapsat. Nestálost mechanický prvků je vyřešena - hlay jsou vystavovány podle informací čtených z disku - i kdyby nějací skřítci vzali všechny stopy a o kousek je šoupli, hlava by je zase našla . Dá se tedy s určitostí prohlásit, že skutečné nízkoúrovňové formátování nelze na novějších discích provést.

A k mým zkušenostem s diskem Seagate 44 MB: IDE, 3,5 palce, poloviční výška (jako CD mechanika), vystavování pomocí krokového motoru, rok výroby 1990. Když jsem ho dostal, horní plech byl poněkud odšroubován a ochotně propouště všechna svinstva z okolí. Celý povrch byl poset stovkami vadných sektorů. Řešení bylo však jednoduché: SgaTfmt - skutečný LLF program na staré disky od Seagateu - zde se také nastavuje faktor prokládání - určuje rozestup dvou po sobě následujících sektorů. (Počet sektorů mezi nimi) Staré řadiče totiž nebyly schopny zpracovat dva sektory jdoucí po sobě - a to se plotny otáčely 3600 ot/min. Po fyzickém formátu zůstly asi 4 vadné sektory. A protože jsem o průhledníém disku také slyšel, uřízl jsem kus plexiskla, všechno potřebné dal do velikého čistého pytle a přehodil jsem kryty. Jako těsnění jsem dal bužírku a zbylé díry u šroubů utěsnil silikonem. A mám perfektní fungující disk. Jinak má, jako i jiné disky, uvnitř filtrační polštářek, kde jsou zachycovány odfouknuté prachové částice z povrchu. A jestli někdo nevěří, tak klidně disk nafotím, natočím a zveřejním.

 

Poznatky jsem čerpal z knihy Mark Minasi: Velký průvodce hardwarem PC,

z mého šťourání se v počítadlech (není nad to něco rozebrat a zase složit) a z psaní prográmku na formátování disket - taky dvě části - LLW formátování a pouze ověřování.

Jestli budete mít nějaké námitky, rád si je přečtu, ale nesnáším anonymy stejně jako nepodložená tvrzení (alespoň z vlastní zkušenosti).

 

Tak, nějak jsem se rozepsal, to už by mi mohli i platit . A snad jsem nikde nenapsal nějakou blbost.
window.open=PrxRealOpen;

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kovář  |  13. 02. 2002 19:15

Vzhledem k tomu, že už nějaký ten pátek rozebírám staré HDD na hliník, přidám pár postřehů z praxe:

1) Mechanická konstrukce
- uvnitř je čistý vzduch, od okolí ho odděluje filtr a samolepky kryjící servisní otvory. U WD je po obvodu mezera mezi chasis a deklem krytá lepící páskou - takže pozor při zasouvání do těsných šachet.
- pak je tam většinou ještě jeden filtr, zdá se, že jen výrobce ví proč. Jedna teorie byla, že je to něco jako silikagel, ale asi není.
- vakuum v disku je nesmysl, protože (1) se tam nedá trvale udržet, (2) hlavičky plavou nad diskem jako vznášedlo...
- celou dobu životnosti disku se hlavičky nacházeji na/nad plotnou.
(Že autor článku tvrdí, o tom že zaparkují mimo je blbost).
- vychylování hlaviček je řešeno elektromagneticky - úplně stejně jako reproduktor.
- parkování je řešeno většinou ještě jedním malým magnetem, tak že při přerušení napájení přitáhne rameno s hlavičkami ke středu disku, kde dosednou na povrch disku. Tento magnet je v 90procentech příčinou "cvakání". Slušnější výrobci tam mají ještě západku, která fixuje hlavičky v parkovací poloze a vypustí je až po úplném roztočení disku.
2) Proč se tam objeví vadné sektory - protože s tím fláknete o beton (bez komentáře)
- výrobní vada (bez dalšího komentáře)
- protože se to přehřeje - postřeh - "moderní" disky je potřeba do case řádně přišroubovat, ono se jaksi počítá s odvodem tepla do "plechu".
(Možná by nebylo od vjeci namazat v oněch místech HDD teplovodivou pastou.) - krátký výpadek napájení, konkrétně disky od Western digital jsou na toto háklivé. Objasním - kopnete do šnůry/blbý zdroj ATX/zavadíte za chodu vyvyklaný napájecí kabel od HDD/cvaknete s POWER místo RESET - což na malou chvilku přeruší přívod štávy do motorku HDD a špindl se na chvilku zpomalí a pak zase rozjede. Častým důsledkem je v následujících hodinách enormní namnožení Bček. HDD jiných značek toto snášejí podivuhodně dobře.
3) Co s tim?
- zálohovat data, pak vyhodit/reklamovat - nejlepší řešení
- po pádu na "beton", se často z pohledu SCANDISKU rozrůstají vadné sektory "odzadu".
Možnosti dvě - pokud má HDD propojky na redukci kapacity na 2GB nebo 32GB nebo... a Bčka jsou na "správném" místě, pak přepnout propojku a zformátovat s testem
- spočítat si odkud Bčka začínají, přidat rezervu a fdiskem označit jenom neporušenou část kapacity. Jeden WD mě takhle slouží už přes 4 měsíce.
- použit speciální utilitku ze SETUPu na "LLF" nebo nějaký diskový manager od výrobce, další kometář k tomuto, by byl jen mlácení slámy.
- rozebrat a přehodit elektroniku, mechaniku, plotny

Nemusím snad připomínat, že na takto opraveném disku není radno provozovat účetnitnictví/agendu/server a podobné věci.
Ovšem na cache IExploreru a uložení her je to OK.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Bulena  |  13. 02. 2002 19:59


window.open=PrxRealOpen;
Správně, někdo konečně kápnul na to, jak ty hlavičky vlastně držej kousek nad povrchem disku. A já do teďka myslel, že hlavička má ne jednom konci trpaslíčka, kterej běží po plotně, má měkký bačkůrky a nese hlavičku na zádech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kovář  |  13. 02. 2002 21:48

Hele, myslíš, že má cenu těm buranům říkat něco o magnetorezistivních hlavách, bernouliho efektu, efektu blízkosti, elektromagnetické indukci, lorentzově síle, magnetickém stínění, permealbilitě, lencově pravidlu, nebo dokonce o Maxwellově teorii elektromagnetického pole, a nebo si to radši necháme pro sebe... a necháme je žít v bludu, ať si myslej, že věděj všecko?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Trubka  |  13. 02. 2002 22:09

Jak rikas .... mlc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej  |  14. 02. 2002 10:29

haha

bernoulliho efekt? mozna tak u bernoulliho disku. problem je totiz v tom, ze v bernoulliho disku je plotna mekka (jako u diskety), zatimco u normalniho HDD je plotna tvrda. Takze se nema kam a jak vyboulit. Nebo se bouli hlavicky?

a ty ostatni pojmy? ze bys citoval obsah nejake stredoskolni prirucky, ktere jsi vubec nerozumel?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pichi  |  14. 02. 2002 15:00

Ale ale, ty jses asi expert co? A muzes nam rict co je to bernouliho rovnice a bernouliho efekt? Ja jen ze tam nic o zadnem bouleni, tvrde, nebo meke plotne ani nicem podobnem neni ani zminka. Tak vysvetlis to nam hlupakum?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nahrubo  |  14. 02. 2002 17:51

Ty si to evidentně myslíš (že víš všechno), tak mi řekni, proč se živíš jako údržbář...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Bulena  |  17. 02. 2002 19:00


window.open=PrxRealOpen;
Abych se přiznal, tak takhle daleko jsem se se vzděláním ještě nedostal. Ale stejně, když tak tady čtu reakce, je to asi zbytečné, jelikož nevzdělanců je stejně většina a všechno shazují. Ono opakovat cosi kdesi zaslechnutého je jednoduché, ale občas to chce trošku zapřemýšlet, jestli to není absolutní blbost. Ale uznávám, jsou mezi námi grafomani, kteří se musejí projevit...

Reakce na nějakou odpověď: Rozhodně lepší, když se vysokoškolsky vzdělaný člověk živí jako údržbář, než když absolvent zvláštní školy tajtrlíkuje v politice nebo dělá finančního poradce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SkalSoft.wz.cz  |  13. 02. 2002 18:55

Nevíte někdo o podobné untilitě pro disky Toshiba, přesněji Toshiba MK1301MAV? Stačí mi i příkazy pro DEBUG. Předem Díky 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Janatka  |  16. 02. 2002 23:09

Na stránkách Toshiby jsem nic nenašel, mě teď odchází 2,5" disk v notebooku. asi se trochu přehřál (díky špatné funkci řízení větráku u HP900).

Sehnal jste něco?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alex  |  13. 02. 2002 18:11

Rád vidím pánové, že se tentokrát nekoná žádná plamenná válka mezi Inteláky a příznivci AMD.
Co se týče HDD, jsme na tom asi všichni stejně. Dokud bude v HDD mechanická část, budou problémy.
Minulý týden jsem dostal po 3týdenní reklamaci disk IBM Deskstar75 filipínské výroby.
Provedli výměnu za nový. Původní s OS sloužil asi 15měsíců. Jenže mi nedali záruku jako na nový disk,
t.j. 3roky, ale započetli mi předchozích 15 měsíců -3týdny, co byl na reklamaci. Mám dotaz :
  Neměla by být na nový výrobek celá záruka, t.j.3roky ?
  Dík za článek a plodnou diskuzi. Alex.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mirekl  |  14. 02. 2002 07:03

Podle zákona na ochranu spotřebitele se celkem nic nedovíš, ale Občanský zákoník toto upravyje:

§627 (1) Doba od uplatnění práva z odpovědnosti za vady až do doby, kdy kupující po skončení opravy byl povinen věc převzít, se do záruční doby nepočítá. Prodávající je povinen vydat kupujícímu potvrzení o tom, kdy právo uplatnil, jakož i o provedení opravy a o době jejího trvání.

§627 (2) Dojde-li k výměně, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci. Totéž platí, dojde-li k výměně součástky, na kterou byla poskytnuta záruka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  13. 02. 2002 13:08

Jinak kamos si sam psal utilitku a mam ji odzkousenou uz na nekolika discich a funguje naprosto bezvadne i na 10 GB ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
totter  |  13. 02. 2002 06:53

``Proto jsou plotny a hlavy ve vzduchotěsném, zcela čistém prostředí naplněném speciálním plynem.``

Tak to teda nevim, kdyz jsem videl starsi WDcka (maximalne 1 rok), tak ty jsou normalne utesneny izolacni paskou...

A ani u jinech disku jsem nevidel zadny tesneni pro specialni plyn:)))

Ty si z nas delas legraci a ted se naramne bavis.

Jsem schopen akceptovat, ze pri vyrobnim procesu plni disk plynem kterej ale pozdeji vyprcha (maximalne do nekolika dnu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vrána  |  13. 02. 2002 11:28

Mam teď na stole IBM Deskstar 30GB nahoře má dírku a u ní šipku s nápisem "DO NOT COVER THIS HOLE". Takže vzduchotěsné to určitě není a nesmí být.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  13. 02. 2002 13:07

A opravdu si myslis ze pod tim jsou plotny ??? pak si magor, stacil by prach z cigarety aby se dostal mezi plotnu cteci hlavu. Zkus si nejdriv takovy veci nastudovat a nedelej ze sebe zbytecne saska.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepe Hotovson  |  13. 02. 2002 14:28

Spis bys mel studovat ty, ...
PC Guide/HDD
a neco pro zacatecniky (ze Kombajne :-] ) How Stuff Works/HDD
Pepe

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  13. 02. 2002 16:09

mam vystudovanou stredni na HW a opakuji ti, ze prach z cigaret (a tedy JAKEKOLIV ZRNKO PRACHU) by hdd znicilo. Cteci hlava totiz klouze nad povrchem tesne nad povrchem plotny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepe Hotovson  |  14. 02. 2002 07:13

nevim co to je stredni na HW, ale s klouzanim mas pravdu, taky jsem to nevyvracel
mne jen vadilo, ze jeden mluvite o voze a druhy o koze ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  13. 02. 2002 16:15

vzduchotesny je spatny vyraz. je to zavadejici, spravne to je PRACHOTESNE. Vzduch tam muze, ale necistoty v radech mikrometru by se tam dostat nemely.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fireball  |  13. 02. 2002 17:29

...a nejenom to, dnesni disk opravdu neni "vzduchotesny" a "plneny nejakym plynem" kdyby vyrobce mohl tento problem s vyhledem na uspecha, urcite by vnitrni diskovy prostor vyrabel zcela "prazdny" - tedy vakuovany !!! on totiz uz pri dnesnich vykonech i ten vzduch brzdi hlavicky !!!!

Dukazem je to, ze je treba vyrovnavat zmeny objemu vzduchu zpusobene teplotou disku a okoli a v klidu a pri cinnosti  - od toho je vzdy viko disku osazeno odveytravacin otvorem s filtrem, nekdy i s meandrem. Cili plneni jakymsi "plynem" je z dlouhodobeho hlediska NAPROSTY NESMYSL.

Nicmene jsem presvedcen, ze vakuovane disky  bude zrejme hudba blizke budoucnosti, pokud nekdo neprijde na jiny zpusob, napr. nemechanickeho trvaleho ukladani dat do rychlych pameti, ktere budou velikostne, cenove a kapacitne srovnatelne s diskem a nebudou potrebovat elektricke zalohovani...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Konkurent  |  26. 03. 2002 21:15

A teď nastává druhý problém: přenos tepla ve vakuu je nula.

Co s tím pánové, zkuste trochu přemýšlet. Co nevidět stejně mechanickým HDD odzvoní. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  25. 04. 2006 16:08

Nějak se tu neřešilo, že to co způsobuje nadnášení hlavičky nad povrchem plotny je proud plynu rozhýbaný otáčejícím diskem. Před zastavením disku se hlavička stáhne z datové do parkovací polohy a pak "přistane".
Vakuované disky jsou nesmysl, protože by nefungovaly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fireball  |  25. 04. 2006 16:28

Ano vakuovane disky vyuzivajici dnesnich mechanickych technologii by opravdu existovat nemohly. V budoucnosti bude prave vzduch, ktery je dnes vyuzit jako treci "lozisko" mezi hlavou a polevem, prave brzdit stale se zvysujici rychlost tangencialniho pohybu ramenka. Tedy z hlediska dalsiho zvysovani rychlosti butterfly cteni/zapis bude vzduch opravdu problemem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cUCo  |  13. 02. 2002 06:21

Chcel by som Vážené osadenstvo poprosit o pomoc. Mam HDD Quantum Firebal TM 1.6 GB. Vykazuje chabne sektory a z toho dôvodu stale padal WINDOWS. Tak som ho vyradil a kupil si novy. Takze ked naň aplikujem LLF nemam co stratit len ziskat. Môžete mi poradiť kde získam utilitku pre na LLF pre Quantum disky? Všetky linky čo som vyskúšal, na support výrobcu sú mŕtve. Diky za pomoc. Cuco

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dzard  |  18. 02. 2002 10:42

No něco se dá najít na stránkách Maxtoru,  ale o LLF se v sekci  Quantum nepíše...snad jsou některé LLF programy na Maxtory použitelné i na Quantum...nevím

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cUCo  |  18. 02. 2002 11:32

Uz som zistil cim sa to da formatovat. Vola sa to Quantum Zerofill. (zdisk101.exe) a ztiahol som to z http://hercules.lss.ksu.edu/download/DRIVERS/. Ale aj tak mi to nepomohlo moj HDD je stale plny chybnych sektorov. Aj tak diky za pomoc. CUCO

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DuckDaffy  |  12. 02. 2002 22:28

Před instalací OS jsem kdysi zkoušel LLF v BIOSu na P75 a po dokončení operace jsem s překvapením zjistil, že data na disku jsou zcela netknuta. Prostě jako by se nic nedělo. Toť k LLF.

Zmíněný 2GiB disk se po nějaké době (1 měsíc po záruční době ) začal chovat divně. OS hlásil nepřístupné sektory, scandisk nic nenacházel, disk při seekování chrchlal. Našel jsem nějakou prastarou utilitku na Seagate disky a nechal jsem ji pracovat. Disk je od té doby jako nový. Nechrchlá, OS nehlásí chyby, seekuje bez prodlev. Pokud bude mít někdo zájem, zkusím zjistit co to bylo za utilitku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DuckDaffy  |  19. 06. 2004 22:11

Tak po dvou letech si to tu čtu a jen se divím, co vše v této diskuzi proběhlo. :)

Ta utilitka na SG se jmenuje SGATFMT4.EXE a stále se dá stáhnout na stránkách Seagate.
Ten 2GiB disk stále jede, což potěší. :)

DuckDaffy d(.)!(.)b

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lace  |  12. 02. 2002 21:48

Je hezky, ze to umi udelat lowlevel format disku a radoby odstranit vadne sektory. Nicmene kdyz se na disku jako je IBM objevi vadne sektory, tak narustaji. A tedy tim formatovanim se to vyresi tak na 14 dni a pak tam jsou znova. Overeno na mnoha IBM diskach. A tedy je to k nicemu, protoze to akorat oddaluje reklamaci u dodavatele. Jsem zvedav co bude autor psat az bude treba po treti delat lowlevel format toho disku. Nevim jak vy, ale me osobne by ponekud vadilo abych kazdych par tydnu nekam presunoval data a delal format HD. Navic mam i tu zkusenost ze me jeden IBM 60GXP stary cca pul roku umrel za chodu pri praci s PC. Uz ho nenajde ani bios.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dave  |  12. 02. 2002 21:25

Jak tak ctu tak je tu par lidi kteri vedi o cem pisi. Tak mam dotaz. Pred casem mi spadl disk na zem (. Asi tak z 0.5 m...nevim kolik G. Zacalo to v nem cvakat. Takovi kovovi naraz, pride mi to jako kdyz se snazi najet nekam uplne mimo. Jinak se z nej da cist. Nevi nekdo co se talo???? Jo vzal jsem to na starou desku v BIOSU proved LLF a nepomohlo to. Stejne uz ho nepouzivam ale chtel bych vedet co snim je.  DIK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Johnnz  |  13. 02. 2002 17:47

Jestli to byl Western 540tka, tak to neres, to byl u Westernu 540tek docela casty jev,  doma mam taky jeden. Elektronika je v lisi a ramenko hlav klepe o zarazku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eagle  |  12. 02. 2002 21:05

Ještě než mě budete zase kamenovat, tak se mrkněte na stránku IBM - http://www.storage.ibm.com/hdd/support/download.htm - tam je jasně napsáno toto:

  • Erase Bootsector utility (use DFT Utility option: Erase Boot Sector)
  • Low-level format utility (use DFT Utility option: Erase Disk)

  •  

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Johnnz  |  12. 02. 2002 19:03

    Na tom clanku je hodne pravdy. Ja osobne sem provadel LLF nekolikrat u nekolika disku a vzdycky to pomohlo. Treba u meho Qauntumaka 18.2 Gb. Po cca pul roce se na nem objevilo nekolik bad sectoru, a nesly zformatovat ani pod dosem. Tak sem nahodil starou 286estku a udelal sem LLF a bad sektory zmizely a dodnes uz zadne dalsi nemam. Takhle sem formatoval nekolik disku ruznych kapacit od 40Mb az po 28Gb a vsechny sly na 286ce zformatovat. Je to sice divne 28Gb disk na 286, ale fungovalo to. Zato u zadneho Pentioveho boardu s LLF v biosu se mi disk zformatovat nepodarilo. Tvarilo se to, ze to formatuje, a ejhle po formatu tam data furt byly. )

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mopadzi  |  12. 02. 2002 21:01

    už vidím jak na 286-ce nahazujete v BIOSU disk type 47 ...... ..... .....  18 Gb  jak to šlo?

    Jinak by mě celkem zajímalo jak se zachází v servisu s reklamovanými disky na bad sector. Po poblémech s WD jsem vsadil na IBM. Sice lepší ale i tak se něco najde...Reklamace disků IBM mi spíše připadá jako hra kdo vydrží více a déle. zejména 20 a 30Gb disky to je síla. Za měsíc Vám disk vymění za "opravený" a za cca 2- 6 měsíců se cyklus opakuje. Probůh existuje něco co se "nesere"?

     

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Johnnz  |  13. 02. 2002 17:44

    No prece jde v BIOSu nastavit uzivatelsky disk, gde si mozes nabouchat cisla jake chces ne?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Saip  |  12. 02. 2002 15:16

    Koukam, ze se v diskuzi zcela poprel obsah skoro celeho clanku, takze ted nevi na cem jsem. Nechtelo by to Eagle napsat novy clanek a tam uvest vse na pravou miru ?

    Dikec

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Eagle  |  12. 02. 2002 14:58

    Ještě takový dodatek. Disk (IBM 75GXP) nyní pracuje zcela bez problémů, žádné chrastění ani pochybné zvuky nejsou slyšet, zaměřování stop je taktéž zcela bez problému. Kapacita zůstala zcela stejná, přístupová doba disku se zkrátila z 12,4ms na 12,2ms.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 16:43

    Čemu říkáte zaměřování stop ?

    A to snížení přístupové doby - tomu teda moc nevěřím. Pokud jste skutečně Eagle / Petr Orel máte pro snížení přístupové doby nějaké vysvětlení ? Předpokládám, že věci jako chybu měření, jiné podmínky měření jste vyloučil.

    S pozdravem MM_tank

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Eagle  |  12. 02. 2002 20:56

    Dříve (od doby, co kdy jsem disk zakoupil) se občas stala situace, že disk se najednou jakoby resetoval, ozval se podivný zvuk, ale během řekněme vteřiny se vše vrátilo do normálu a byla přečtena data, která jsem chtěl. Toto se stávalo v dost nepravidelných intervalech a ten zvuk zněl jako kdyby se hlavička nemohla zaměřit na konkrétní stopu. Nyní se mi zdá, že disk pracuje o trochu klidněji a už nemá žádné problémy tohoto charakteru. Myslím si, že určitě došlo k seřízení hlav.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Viktor Janeba  |  12. 02. 2002 21:13

    Tak presne tohle mi Deskstary delaly take. Ted je mam oba vymenene za jine Deskstary a prestalo to, s jedinou vyjimkou: tesne pred tim, nez se po shozeni vypne napajeni. Vzdycky se ozve takove podivne, velmi hlasite skripnuti nasledovane cvaknutim... neco jako "uiiiii *CVAK*".

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    nechci  |  12. 02. 2002 13:54

    To se asi nikdy nedozvím kolik je vlastně 400G, nebo 55G. Jak si to mám představit. To je jako když to pustím na roh z jednoho metru na beton, nebo na koberec nebo na co?

    A co nakopnutí kolik to má G???

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    BoodOk  |  12. 02. 2002 14:58

    BTW: Kolik G vydrzi lahvac?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    imhotep  |  12. 02. 2002 15:38

    No, to jsem takhle jednou vyndaval v garazi lahvace z auta. Bylo jich docela dost, a tak mi proste jeden vylkouzl a spadl. Na beton. Vyska cca 1,3 metu.
    Cekal jsem ten neprijemnej zvuk tristeni skla, louzi piva kolem a smrad, ale ejhle, lahvacek vydrzel!!! Jen se tak kousek odkutalel, ale byl celej.

    To muselo bejt urco aspon 10G. (cti deset Gambrinusu :)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    nechci  |  12. 02. 2002 16:17

    Vy si děláte srandu  ale já bych to opravdu ád věděl!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 16:36

    No jestli se nepletu tak G je gravitační tíhové zrychlení a jeho definice je určitě někde v knížce fyziky, já si na to netroufám.

    To už si pak spočítáte. Ale teoreticky je to pěkné spočítat, já shodil dva disky a tak dle mého názoru

    Prakticky HDD zpravidla vydrží pád z výšky stolu pokud nepadá na beton nebo lino ale koberec. (pokud byl pád na tvrdo, tak to bylo nakřáplé, hučelo- ložiska asi v tahu ale ještě to jelo)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    samo  |  13. 02. 2002 14:40

    tak to bolo asi stastie, mne nevydrzal 10gb wd pad z 20cm (vypnuty)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    otasek  |  12. 02. 2002 16:55

    1g je zhruba 10m/s2.to se učí snad i na základce..prostě, když něco vemeš a vyhodíš to z okna nebo shodíš ze stolu..tak to padá se zrychlením 1g..  jestli se jedná o zrychlení nebo spomalení, tak je to úplně to samý, jen to má opačný znamínko.... takže 400g je prostě 400x víc než když skáčeš z okna celkem blbě se to představuje a ještě hůř se to omatérsky simuluje  a nějak reálně to počítat není vůbec nic jednoduchýho..většinou si s kalkulačkou nevystačíte. ...ale co sem kdysi slyšel tak bě měl HDD vydržet náraz, když stojí na hraně a Vy ho shodite na plocho (na stole, pokud to udělate na peřinách tak to snese určitě)..to pro orientaci vše..

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    HOnza  |  12. 02. 2002 18:46

    Reknu to asi takto: pokud vyskocite z letadla z vysky 1 000 m a nemate padak (bohuzel), tak pri dopadu

    na zem (znacne tvrdou) na vas bude pusobit chvilkove dopadove pretizeni cca 300g. Radove par ms.

    Sou pripady ze clovek prezije, ale vetsinou ma zamotany padak a aspon neco ho brzdi. Pro cloveka

    je smrtelne 20g. Utrhaji se vam vnitrni organy a tak. Nic hezkyho.

    Honza

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Starec  |  12. 02. 2002 19:30


    Nebude to s tym g trosku inac? lebo ako si pamatam zo skoly tak g /tiazove zrychlenie/ je na celej zemi rovnake /teda mierne sa meni v zavislosti od vzdialenosti od rovnika/ a ma hodnotu priblizne 9,81 ms-2.   Takze to zrychlenie je pocas letu toho samovraha konstantne, teda ak nema namiesto padaku nejaky ten motor .

    Niekde som uz tuto polemiku okolo udaja  G na HDD cital. ale vysledok si nepamatam.

    Nebude tam nahodou rozdiel  male g /tiazove zrychlenie/ a velke G /Tiaz/? A ma to oznacenie G ma vobec nieco spolocne s fyzikou? 


     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    bigear  |  13. 02. 2002 08:46

    kazdopadne si myslim ze g je pocas toho padu konstanta a pretazenie ktore posobi pri dopade ma uplne inu fyz. jednotku ktoru si uz nepamatam. rozdiel pri hdd je ten ze uvadzane g posobiace na hlavicky je v smere pre ktore su konstruovane. ked niekomu ten disk spadne z metrovej vysky na beton (ako mne tak nema sancu (takmer) prezit a to by tam musel pri tom 20g urobit dieru a este sa tvarit veselo.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ondrej  |  14. 02. 2002 10:17

    no finta je v tom, ze zrychleni je sice +- konstantni (meni se s vyskou, ale v normalnich vyskach malicko), ale kdyz neco pada, tak to, ze je zrychleni konstantni, znamena, ze stale zrychluje :) A cim pada z vetsi vysky, tim ma tesne u zeme vyssi rychlost. a na zemi vlastne najednou zastavi, coz je totez, jakoby na nej pusobilo konstantni zpomaleni na draze, jejiz delka by se blizila nule. Z toho ale "je zrejme" (oblibene slovni spojeni :), ze toto zpomaleni musi byt vetsi, nez to zrychleni, s jakym teleso padalo (tj. male zrychleni na velke draze a velike zpomaleni na temer nulove draze).

    no a to G? to je nasobek zrychleni, ktere diky gravitacni sile na cloveka pusobi u povrchu Zeme (coz je asi 10m/s/s). Takze to vysledne velike zpomaleni vydelime 10 a mame vysledne pretizeni (tj kolik G pusobilo na predmet).

    No a je to :) Vzorecky viz treba http://scienceworld.wolfram.com/physics/ nebo http://www.sciencenet.org.uk nebo http://www.google.com/

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    pali  |  02. 07. 2002 10:00

    Bohuzial chces trochu vela ale v jednoduchosti tzv G je nasobok "zemskeho zrýchlenia g" co je asi 10m/s na druhu. No a predstav si, ze spustis HDD  z h=1m. Tesne nad betonom bude mat urcitu rychlost. Dolezita je vsak ENERGIA (nie ta ruska raketa) ta je v okamihu narazu =1/2.m.v2 co je kineticka energia. No a v okamihu narazu sa HDD nebude hybat, a jeho energia bude m.Gg.h ktora je taka ista velka ako v okamihu narazu. Z toho dostanes G. Hacik je v h. Ak ti spadne dokonale tuhy HDD na dokonale tuhu podlozku G=nekonecno, pretoze brzdna draha h=0. Takze potrebujes poznat deformaciu HDD (napr 0.5mm), podlozky (napr0.2mm). A pre presnejsi vysledok zlozku tiaze (ta to G zmensi, takze mozes uvazovat ze pada kolmo)

    Takze ak nepoznas deformacnu zonu chces vediet vela

    V pripade nejasnosti odporucam literaturu zo ZS a malo by to byt aj vo SS a VS lit.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pichi  |  13. 02. 2002 15:57

    Auuuuuu.

    Koukam, ze se to tu hemzi temi, co davali na zakladni skole ve fyzice pozor  Tak tedy pro ty druhe: g je znacka veliciny a to gravitacni zrychleni (obecne zrychleni se obvykle znaci a) a ma jednotky m.s^-2, kdezto velkym G se znaci jednotka zrychleni, tedy neco na zpusob a=400G a podobne a vyjadruje nasobky normalniho gravitacniho zrychleni u hladiny more tedy priblizne 9.81 m.s^-2

    Jak uz tady nekdo naznacil zrychleni (zpomaleni) ktere pusoby na teleso pri dopadu zavisi na nekolika faktorech, nejen na rychlosti dopadu, ale i na hmotnosti telesa a pruznosti podlozky a telesa. Jinymi slovy na deformacni draze na ktere teleso zastavi z rychlosti padu. Brano do dusledku onech 400G muzete dosahnout, kdyz do extreme tuheho telesa lehce tuknete extreme tuhym kladivkem rekneme rychlosti 1mm/s , zalezi na jak tom jak budou ty telesa tuha a na tom jak dlouho bude trvat ten naraz, tedy na jak dlouhe draze to kladivko tomu telesu preda svou pohybovou energii. Ve vyse uvedenem pripade by onech a=400G=cca 4000 m.s^-2 muselo to kladivko uderit tak aby uvedlo to teleso do pohybu rekneme na rychlost 0.5 mm.s^-1 predat za dobu t=v/a=0.5*10^-3/4*10^3=0.125*10^-6s tedy 1/8 ns. Coz odpovida draze s=v/2*t=0.25*10^-3*0.125*10^-6=1/24*10^-9m coz je 1/24nm. Asi nenajdte material, ktery by byl tak tuhy, aby se takhle choval, ale jako demonstrace je to dobre, ne?

    No a ted zpatky do realu. Z toho vseho vyplyva, ze zalezi na tom jak rychle, na co dopada a jak je konstruovany ten harddisk. V praxi se to meri tak, ze se na konstrukci HD (nebo jineho zarizeni) pridela akcelerometr, to cele se upne do specialnich sani a necha se narazit definovanou rychlosti do prekazky definovane tuhosti a zmeri se jakou to dostalo slupku a jestli to jeste bezi . Zkouseji se ruzne rychlosti (tuhost sani a prekazky zustava stejna) dokud to neznici, to vsechno se zkousi na vice exemplarich a z ruznych smeru a aby to nebylo malo, pridela se to pak jeste na vybracni stolici a tam se to jeste proskousi na v clanku zminovane harmonicke kmity. Tam je to trosku slozitejsi, protoze se musi proskouset jeste vice frekvenci, ale na druhou stranu se da plynule menit amplituda kmitu a tim pri konstantni frekvenci maximalni zrychleni. Neni problem sem napsat prislusne vzorecky, ale myslim, ze dost bolo fyziky

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vrána  |  12. 02. 2002 11:55

    To je teda perla:

    Samotný kotouč může být vyroben z prakticky jakéhokoliv materiálu... obvykle je jím hliník, ale např. nové disky od IBM používají sklo. Důležité ale je, že plotny na sobě mají vrstvu zmagnetizovatelné látky.

    a celé je to zabudováno do dřevěné schránky  

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ruda  |  12. 02. 2002 11:35

    Uvadite na ten low level format nejake moc kratke casy. Pred cca 2 mesici jsem na disku IBM 15 GB cca 2,5 roku starem delal LLF utilitou do zakladni desky ABIT a proces trval cca 7 hodin.

     

    Ruda

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David  |  12. 02. 2002 11:52

    já osobně si myslím, že vetšina z časů je uvedena dobře. Spíš RUDo ty myslíš Zero Fill Drive. ZFD trvá disků (testoval jsem jen Seagate barr.III a IV 20, 40 a 80 GB a starý 6GB WD caviar ) něco kolem šesti hodin a více, ale low level jen tak půl hodinku víc rozhodně ne ani u 80 GB disku.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jenda  |  12. 02. 2002 10:56

    Nedávno jsem měl diky S.M.A.R.T.u tuto zkušenost s Maxtorem. Vypsal chybu a poradil zálohovat. Zazálohoval jsem. Poté jsem stáhl utilitu od Maxtoru (to samé co výše IBM) a začal disk zkoumat. Nabízí asi pět různých možností a jako poslední (ostatní nepomohly) jsem zvolil LLF. Bohužel, vadný sektor zůstal a kdo by chtěl vadný disk? (jenom SMART psal pokaždé jiný error). Maxtoři odepsali, že jen vyměnit a tak teď mám IBM ( doufám, že výše zmíněnou utilitku nebudu potřebovat

    Hlaváček

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Orrin  |  12. 02. 2002 10:28

    fascinujeme jak se tady dohadujete co je a neni LLF, proc to treba nevezmete takto:
    drive kdyz byl jeste "opravdovy" LLF mozny byl takovy jak jej znate z drivejska
    ale dnes je situace jina a tak jak se vyviji disky se vyviji i technika LLF, ktera dnes spociva v necem jinem, nicmene ma slouzit k vyreseni
    problemu s diskem a mysim, ze svoji funkci plni pomoci utilit od vyrobce.
    Preji hezky den
    Orrin

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    moje  |  12. 02. 2002 13:36

    Jenze Low Level Format je terminus technicus, ktery neco znamena a ne, ze by se vyvijel do neceho uplne jineho. Jak uz popsalo nekolik lidi. LLF na dnesnich discich nelze provest (elektronika nic takoveho nepripusti). Na vyreseni problemu jsou tu jine techniky a to, ze se jim nespravne rika neznamena, ze to teda tak budem nazyvat. Proste je nutne veci nazyvat pravymi jmeny a ne ohybat pojmy podle libosti.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Orrin  |  12. 02. 2002 15:37

    no to je presne to co jsem psal, ano je to termin vystihujici zpusob formatovani disku, nejsem si jist, jestli je veden v nejakem slovniku odbornych vyrazu, ale predpokladam, ze ne, pokud ano a jeho defince odporuje selkemu rozumu (viz. nize) tak se omlouvam
    LLF=nizko urovnove formatovani, formatovani na nizke urovni
    (kdo vsak rika co znamena nizka uroven) s pribyvajicimi vrstavami je prirozene ze nizsich vrstev je stale vice a vice,
    takze chapu-li nizkourovnove formatovani jako formatovani na co MOZNA nejnizsi mozne urovni tak nic nebrani pouziti toho vyrazu i pro dnesni disky. no jeste se muzem zastavit u slova formatovani co si pod tim predstavit, rekl bych zjednodusene: je to spravne nastaveni disku tak, aby vse bylo takove, jake by melo byt

    zaver snad uvedu proc to tady pisu,
    ve spouste prispevku se kazdy ohani, jaky je borec a ze pamatuje
    jeste stary IQ151 a zatim se znej stava zkostnately machirek, ktery misto toho aby nekomu poradil radeji kybicuje a vypina svou hrud,
    doufam ze timhle off-topic prispevkem (ktery je tak trochu vykrikem do tmy) nikoho nenastvu,
    radeji se zamyslete nad tim co a hlavne proc sem pisete, misto vecneho hastereni pridejte neco k veci

    Orrin

    btw. pamatuji vic nez stara IQ151

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Orrin  |  12. 02. 2002 15:37

    no to je presne to co jsem psal, ano je to termin vystihujici zpusob formatovani disku, nejsem si jist, jestli je veden v nejakem slovniku odbornych vyrazu, ale predpokladam, ze ne, pokud ano a jeho defince odporuje selkemu rozumu (viz. nize) tak se omlouvam
    LLF=nizko urovnove formatovani, formatovani na nizke urovni
    (kdo vsak rika co znamena nizka uroven) s pribyvajicimi vrstavami je prirozene ze nizsich vrstev je stale vice a vice,
    takze chapu-li nizkourovnove formatovani jako formatovani na co MOZNA nejnizsi mozne urovni tak nic nebrani pouziti toho vyrazu i pro dnesni disky. no jeste se muzem zastavit u slova formatovani co si pod tim predstavit, rekl bych zjednodusene: je to spravne nastaveni disku tak, aby vse bylo takove, jake by melo byt

    zaver snad uvedu proc to tady pisu,
    ve spouste prispevku se kazdy ohani, jaky je borec a ze pamatuje
    jeste stary IQ151 a zatim se znej stava zkostnately machirek, ktery misto toho aby nekomu poradil radeji kybicuje a vypina svou hrud,
    doufam ze timhle off-topic prispevkem (ktery je tak trochu vykrikem do tmy) nikoho nenastvu,
    radeji se zamyslete nad tim co a hlavne proc sem pisete, misto vecneho hastereni pridejte neco k veci

    Orrin

    btw. pamatuji vic nez stara IQ151

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomik_one  |  12. 02. 2002 16:18

    Vážený Orrine,

    Částečně s tebou souhlasím ale ze začíná mě docela mrzet, že když někdo použije slova typu pamatuju si že někdo druhý v odpovědi ho nakopne že se snaží být machírek. Myslím si že chyby se dopustil autor článku, který se snažil přiblížit uživatelům pojem Low Level Formát nebo spíše způsoby práci s diskem na nižší úrovni a použil tento termín. Já se jen snažil připomenout že původní pojem tohoto termínu " a zatím ho nikdo nepředefinoval " byl trochu jiný a na dnešních HDD je nepoužitelný. A je jen ctí pisatelů že autora upozorní na faktické nepřesnosti, které v tom článku byli, např.srovnání hlaviček na stopy .... To mluví samo za sebe. Já nechci 100% fundovaný výklad práce z disky na nejnižší ůrovni, kdo by to asi tak četl že ? Ale opravy jeho výkladu jsou zejména projevem znalostí čtenářů. A pokud by sme se nedohadovaly o takovýchto "maličkostech" mohlo by se za pár let stát že se tu budem dohadovat cio je to příkazová řádka a jestli MS-DOS byl součástí windows a nebo windows nadstavba DOSu. Znát začátky zase není tak špatná věc dává to člověku větší nadhkled na nové věci...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomik_one  |  12. 02. 2002 10:00

    Jelikož se PC zabývám už nějaký pátek, což mi samozřejmě nedává patent na rozum a občas ba naopak tak už si něco pamatuju. A pokud si dobře pamatuju tak pravý LOW LEVEL FORMAT byl na MTF harddisky předchůdce ide, dnes trochu pozměněné řadiče na disketovku. A tam i fungoval zakazoval špatné sektory a ukládal si je do paměti FLASH. Na IDE fungoval také ale jen do 512 MB prostě nefungoval v LBA režimu. Teda von se třeba v BIOSU tvářil že je projížděl a někdy i detekoval , pokud ste ho přepli do NORMAL modu a ne v LBA ale nic víc nedělal. Doporučuji autorovi aby zabrousil do starší minulosti, i když v tomto případě mi to jen připomíná hru se slovíčka, nicméně LOW LEVEL FORMAT je opravdu něco jiného aspoň pro nás co si pamatujeme začátky 90 let.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 10:43

    Souhlasím a doplním. Jak postupně mizela položka Low Level Format z BIOSu (v době Pentií) byl v manuálech udáván popis formátování disku: vypni LBA nastav na NORMAL, vypni HDD block mode a tuším ještě nastav přenos na PIO ale to si už nejsem jistý. A pokud se to provedlo tak nové disky stejně jen simulovaly činnost a data na disku zůstali bez problémů.

    Zkoušel jsem i programy od výrobce desky (mám Abit), vypadá to jako bývalá položka Low Level Format v Biosu přepsaná pro práci v Dosu, ovšem ani to se novým diskům nezdá a zdárně simulují.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr Souček  |  16. 02. 2002 23:21

    Ty staré disky nebyly MTF ale MFM a RLL.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David  |  12. 02. 2002 09:55

    a co třeba nastavení velikosti sektoru při formátování na FAT32 .....................???

     

    P.S.:Koukám že změna je život, dneska se ani moc nehádáme.....

     

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 10:53

    To si pletete, jeden sektor disku má vždy (zatím...) 512logických bajtů*, na systému souborů nezáleží.

    To co děláte v FDISKu je, že určujete počet sektorů na adresovatelnou jednotku - kolik bude zabírat soubor o velikosti 1bajtu sektorů. Velikost adresovatelné jednotky tedy závisí na velikosti disku, použitém systému souborů / použitém OS.

    * logických bajtů píši proto, že z disku přečtěme 512bajtů.Zdá se mi, že jeden sektor disku má ještě nějaké ty kontrolní součty navíc a snad značku popisující jeho umístění na disku. Ví to někdo ?

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David  |  12. 02. 2002 11:11

    No ale výše zmíněné utilitky se na to ptají ale úplně jinak (seagate disk wizard, western digital data lifeguard atd...) no a pak je vidět, že uživatel a "poloodborník", kterých je většina, se v tom prostě nesmí vyznat. A takhle to funguje ve všem a hlavně u microsoftu (na to tam jsou mistři), tyto aplikace totiž matou svou formulací pojmů....hlavně aby tomu nikdo nerozuměl, to se potom bude prodávat.....

    p.s.:já věděl, že se na to někdo chytí a je dobře, že to bylo vysvětleno.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 14:23

    haha, takže šprýmař

    no mě se ten Váš email hned nějak moc nezdál.

    Jinak co se týče toho vyznání odborníků a uživatelů - někdy je to lepší ať se v tom nevyzná, než ať se v tom vyzná částečně a rozdrbe to. Teďka mi jeden známý říkal (dělá na školáku), že jeden ředitel chtěl reklamovat dva počítače, protože jsou pokažené. Oba počítače měli špatné paměti, oba jen 124MB místo 128MB.

    No a integrovanou grafiku co sežrala ty 4MB

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dave  |  12. 02. 2002 21:11

    *Nekde jsem ted cetl, ze na zacatku kazde stopi je ulozena informace o ni. Snad cislo stopi a tak neco.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ondrej  |  14. 02. 2002 09:33

    no, ja myslim, ze jsem stoural :)

    ale neverim tomu, ze umis cist! ze by o tech "stopi" vychazel obrazkovej komix?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    oz  |  12. 02. 2002 09:27

    1. Souhlasim s tim ze to co nabizi utility vyrobcu lze spis oznacit za vyrazeni bad sektoru nez llf.

    2. Z vlastnich skusenosti povazuji pouziti techto utilit za zcela zcestne v naproste vetsine pripadu se disk zacne tvarit jako novy ovsem do mesice se problem opakuje a prijit i opakovane o data opravdu nastve (navic z vlastni blbosti) ... u novych disku jedine reklamace.....

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    George  |  12. 02. 2002 10:09

    Opravdu reklamace? A jak budete výrobci dokazovat, žetam ty vadné sektory OPRAVDU jsou, když jemu stačí spustit onu formátovací utilitu a ukáže vám protokol? Opravdu bude věřit vašemu čestnému slovu, že ty vadné sektory tam opravdu BYLY?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  12. 02. 2002 17:11

    me tvrdil, ze si to v servisu zjisti...a jak psal Eagle...treba se informace zapisuji do pameti a jde to zpetne zjistit.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 10:58

    Reklamace těžko

    První co výrobci disků (vím o : IBM,Seate,WD) chtějí je projet disk jejich programem a opsat případnou chybu, kterou program poskytne. Ta potom putuje na papíře spolu s diskem. Pokud to program spraví, tak to nemá cenu ani posílat (zkusil jsem to)

    Co program nezjistí jsou "poslechové" závady - rachocení,vybrace, kovové cvakání - s tím to lze skusit.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 11:00

    myslel jsem vibrace

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    oz  |  12. 02. 2002 13:44

    nesmysl ja mam zkusenosti asi tyto:

    1. disk zacne blbnout (divnymi zvuky pocinaje pomalym ctenim a na konci nemoznosti zformatovat konce)

    2. zkontroluju disk softem od vyrobce ten nahlasi chybu xxxx

    a ted sou dve moznosti, jednak vytisknout text s chybovym hlasenim a jit s tim rovnou kde sem to koupil, nebo pokud to program nabizi nechat to takzvane LLFormatovat
    bezne se mi stalo ze ta utilitka ten disk jakoby opravila ale po x dnech ci tydnech se to zopakovalo

    bezne volim variantu nic neopravovat rovnou reklamovat, ten disk prevezmou max zkontrolujou ci sedi to cislo chyby a poslou reklamovat vyrobci nekam (treba do prahy) po nejaky dobe (vetsinou tesne pred uplynutim mesicni lhuty dostanu jinej bud novej ci stejnej oznacenej jako only for reclam.... cosi

    pokud by ten disk opravili tim LLF tak to udelaji jen dvakrat pak musej podle zakoniku vratit penize...

    to co tu pisu vychazi z moji zkusenosti (potvrzene dalsimi lidmi), ze jakmile disk zacne takhle zlobit tak v tom zdarne pokracuje

    muzete se mnou o tom diskutovat, muzete nesouhlasit, ci dokonce protestovat ale jak rika klasik to je asi tak vsexno co s tim nadelate....

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 14:12

    Zkusim tu diskuzi

    Ted se budu bavit ciste o chybe vadny sektor az nekolik , bez nestandartních zvuku, rachoceni a zasekavani:

    Kdyby jste narazil na me, tak Vam ten disk projedu, opravim a poslu Vas s tim domu. Kdyby jste prisel podruhe tak to poslu dodavateli

    Kdyz by to cvakalo, resilo by  se to jinak.

    Domnivam se, ze nektere tyto chyby mohou byt zpusobeny i jinak nez fyzickou vadou toho sektoru daneho sektoru, ale nevim to jiste. Nemuze to oznacit napr.Scandisk jako vadne ? 

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Břetislav Černík  |  12. 02. 2002 19:26

    Scandisk jako vadne = naprosta kravina. Ne vsechny sektory se nachazi v naformatovane oblasti partition, kterou lze oznacit jako vadnou (FAT, BOOT, ....) Pokud je to v zaruce, okamzite reklamovat. Proto to tu zaruku ma. Na nejake krizove obdobi, nez se podari data prelit na jiny disk dejme tomu. Ale jakmile disk zacne zlobit tak obvykle zlobi stale casteji. A co se S.M.A.R.T technologie tyce, tak ta je akorat na velke kulove.  Z vlastni zkusenosti IBM 75GXP Smart status good a polovina disku byla necitelna.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mirekl  |  13. 02. 2002 15:02

    Kdybych na vas nahodou narazil rozhodne si od vas
    necham vypracovat protokol o zavade - reklamaci.
    Aby nahodou nedoslo k dohadum o poctu zavad.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  14. 02. 2002 15:25

    Jo s tím počtem závad souhlasím

    Nicméně já pouze aplikuji postup výrobce, na mém místě byste jej možná musel používat také.

    otázka nicméně je, zda se opravdu nemůže v některých případech o chybu vzniklou zápisem například scandisku, to vysvětlení toho pána nahoře mě moc neuspokojilo.

    Pokud mám disketu nebo starý HDD tak scandisk (NDD) může označit některé sektory za špatné. Formátováním s příslušným parametrem, případně formátováním LLF dochází k jejich testování - někdy jsou dobé (samozřejmě, že ta disketa letí do koše). Proč by totéž nemohlo být u hdd novějších ?  Co když ta elektronika jednou označený špatný sektor prostě sama neodznačí a je potřeba použít výše uvedené utility.

    Jinak znovu opakuji, že se bavím o jinak poslechově zcela čistém hdd, žádné klapání, lupání a podobně. Když to má divné zvuky tak to jde pryč i přes "opravení" tímhle softem.

     

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    JiP  |  12. 02. 2002 08:57

    LLF u starých disků umožňoval změnit i parametry disku. Vzhledem k tomu, že dnešní parametry jsou virtuální (např.15 hlav), nelze klasický LLF u dnešních disků použít. LLF se dal spustit přímo z DOSu v programu debug (myslím, že na adr. 0800H). To co autor uvádí není LLF, ale pouze utilita určitého výrobce disků, která určitě LLF v pravém slova smyslu neprovádí.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    jiri bajza  |  16. 02. 2002 13:36

    naprosto souhlasim llf byl mozny pouze u starych disku  kde se daly identifikatory

    sektoru znovu napsat u novych disku to jiz neni mozne je k tomu treba pouzit specialni

    zarizeni vyrobce identifikatory vydrzi asi maximalne 15 let nez vyblednou.Vychylovaci

    zarizeni musi byt naprosto presne coz by vyrazne prodrazilo disky.Programy pro

    LLF disk pouze vymazou a uzivatel ma aspon pocit ze se neco stalo.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    dsf  |  02. 07. 2002 09:23

    zda sa, ze sa v tom vyznas. Potrebujem na 20MB HDD zmenit hodnoty, ktore z neho detekuje BIOS. Momentalne sice pracujem na prepisani jeho "BIOSU" ale chce to 2x8243 co je 600 Sk ak to nieje MHB, takze soft by bodol. Mozes mi nejaky poslat?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Stanislav Ošmera  |  12. 02. 2002 08:31

    No hlavne on neni low level format vsechno co se za nej vydava. Napr. co napsal jeden z diskutujicich (zapis nul)neni vzadnem pripade LLF ale obycejnej wipe. Vetsinou ty firemni utilitky udelaji jenom to ze na urovni disku (ne systemu fat,ntfs...) oznaci nektere casti disku jako bad. Eventuelne toto misto se muze tvarit jako dobre ale elektronika disku ve skutecnosti presune hlavicky jinam na nahradni misto (disk nikdy nemuzete vyuzit cely).
    Nemuzu to rict s naprostou jistotou, ale v dnesni dobe uz se se skutecnym LLF asi nesetkate (a kdyz ano tak si z nejvetsi pravdepodobnosti znicite disk)
    Proste neverte vsemu. I kdyz utilitka pise ze dela LLF tak to vetsinou neni pravda.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    hipi  |  12. 02. 2002 14:11

    neda sa cisto teoreticky urobit virus ktory by previedol LLF a tym znicil hardisk?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    J.  |  13. 03. 2002 22:45

    konecne nejakej vybornej napad!!!

    (Asi by to slo, ale pokud mohu prosit, nedelej to. Dik)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    dsf  |  02. 07. 2002 09:14

    A prooc?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Spek  |  12. 02. 2002 08:03

    "Proto jsou plotny a hlavy ve vzduchotěsném, zcela čistém prostředí naplněném speciálním plynem. "

    Samotny disk neni vzduchotesky (aspon co se tyce IDE disku). Na disku je otvor s velmi jemnym filtrem. Disk vyrovnava vnitrni tlak s okolnim.

     

    Co se tyce LLF u dnesnich IDE disku... To je cire silenstvy. LLF u IDE disku provadi jen vyrobce! U SCSI disku je moznost LLF, lae jen diky tomu, ze samotny disk ma ulozenou vlasni geometrii ve sve pameti.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    George  |  12. 02. 2002 08:13

    Proč je LLF u velkých disků šílenství? Provádím to v rámci své práce naprosto běžně, cca 1 disk do měsíce a zatím nebyl žádný problém.  Spíše naopak, takto lze idálně zjistit okamžitý stav disku a v případě problémů ho včas nahradit novým. Je to nejlepší prevence před ztrátou dat!!! 

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Frn  |  12. 02. 2002 08:57

    LLF u nových disků NEJDE udělat. Proč ? No protože nikdo nedokáže zjistit geometrii. Hodnoty uváděné na obalu (tj. standardních 63 sec 16 hlav) slouží jen k oblbnutí BIOSu, protože s těmito hodnotami bude nejméně práce s přepočítáváním. Skutečnou geometrii zná elektronika disku a podle požadavku zaměří hlavičku na správné místo.

    Problém je v tom, že už od doby cca 210 MB disků je geometrie proměnná. Mám tu v šuplíku jeden starý Seagate, u kterého zveřejnili, že podle délky stopy se počet sektorů na stopu skokem mění ve 3 hodnotách. U nových disků to bude samozřejmě ještě složitější.

    Takže - ano, pro "záchranu" disku (= rozdejchání před tím, než se ho rychle zbavíme) je vhodné udělat "pseudoLLF". Ale podmínkou je, aby to dělal program přímo od výrobce disku, který bude znát skutečnou geometrii a dokáže se s řadičem domluvit. A to že vadné sektory zmizí je sice pěkné, ale ve skutečnosti se místo nich namapovaly sektry z náhradních stop a takový disk je stejně zralý na odpis.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    SuData  |  12. 02. 2002 09:38

    Write Zero prostě není LLF, opravdu tvrdým LLF by jste poslal disk do věčných lovišť

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Spek  |  12. 02. 2002 13:27

    Pokud mate SCSI disky, tak LLF neni problem. To se da delat LLF kazdou chvilku.  U IDE disku, pokud neznate geometrii, jste nahrany. Nemate sanci to zformatovat disk na niske urovni!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Broucek  |  12. 02. 2002 07:35

    Ahoj lidi,

    taky jsem "stastnym" majitelem jednoho disku od madarske IBM (DeskStar, UltraATA 66, 13 GB) a uz nekolikrat se mi stalo, ze jsem musel pouzit onu utilitku, kterou ukazuje v clanku autor, coz me docela stvalo, protoze na tomto disku jsem mel operacni system (no, zas to bylo lepsi, nez kdyby mi odesel 30GB datovy disk).
    Stavalo se mi to asi se ctvrteltni periodou, pocitac se kousl a pri bootovani se ozyvalo akorat "klap, klap, skrrrr" - utilitka nahlasila vadne sektory a po erase a zformatovani bylo vse vporadku (na nejakou dobu).
    Protoze jsem si rek, ze soudruzi z RVHP asi nekde udelali chybu, vystavil jsem disk muceni a zreklamoval, sice mi dali novy disk, ale bohuzel stejny model, na disku uz nemam OS, mam jej jen tak do rezervy a moc ho netrapim, tak jsem zvedav, jak dlouho vydrzi ...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 11:06

    Disky od IBM patřily ke světové špičce. Pořádný průser se stal při výměně technologie - nástup skleněných ploten. Hodně, opravdu hodně disků odešlo (já jich reklamoval kolem 8-10), v Americe žaloby. To bych viděl na Váš případ.

    Teďka se zdá být situace OK a Váš disk už nejspíš chybu má opravenou / nemá sleněnou plotnu.

    Jinak o discích s Maďarska skutečně kolují zprávy o tom, že jsou více poruchové.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Viktor Janeba  |  12. 02. 2002 11:46

    Taky jsem mel dva 30GB Deskstary madarske provenience, projevila se na nich stejna chyba. Cvakani, chropteni a nasledne kousnuti. Kolem techle disku se strhla celkem slusna aferka, zaloby a tak, takze jsem je se sluncem v dusi sel reklamovat... hm, dodavatel prohlasil, ze jsou naprosto v pohode a nic s nima neni, chyba se pry neprojevila ani po celonocnim testovani. Takze jsem servismana zavalil tunama linku na popis chyby&spol., nakonec se uvolili poslat disky do centra IBM. Dostal jsem dva novy s nalepkou Vyrobeno na Filipinach:D.

    Nevim, jak by dopadl clovek, ktery nema pristup k netu a je naprosty laik v IT.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    J.M.  |  12. 02. 2002 17:03

    Taky sem mel podobnou zkusenost, ja obvykle kupuju komponenty ve Vidni (lepsi cena), a mel jsem prave s timto diskem take problemy. Ale nebyl z Madarska, mel na sobe nalepku MADE IN ROMANIA??? (nevedel jsem ze v Rumunsku ma IBM tovarnu!!!).  Prvni se vubec nerozbehl, po vymene (opet rumunskej) se spustil, ale hlasil chybne sektory, hrastil .... Teprve treti byl OK - dokonce hlasil podporu ATA100 coz ten predchozi ne, byl mnohem rychlejsi a byl bez problemu (byl z jine serie, a jestli se nepletu tak vyrpben v Malaysii, ale to si nejsem jistej, vim jen jiste ze uz nebyl Rumunskej).  Od nekolika znamych jsem slysel ze s touhle serii melo problemy vice lidi.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    GEN  |  13. 02. 2002 13:57

    Georgi, bez do hajzlu. V Rakousku je to pekne drahy.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Syrien  |  14. 02. 2002 16:28

    Praveze disky sa oplati vo Viedni. Len musis vediet kde

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    alf1024  |  13. 02. 2002 17:46

    mal som podobny problem len som mal na tom disku asi 30gb dat a nejaky ten system, takze som prisiel o data kompletne. ale hned som si bol kupit noveho maxtora a tan slabe na 100%. a ibm uz tak skoro nechcem vidiet.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David Yilma  |  12. 02. 2002 03:08

    Mam jeden dotaz, ktery s timto tematem do jiste miry souvisi. Potreboval bych pooradit kde najdu nejaky schopny programek na obnoveni dat z disků.

    Diky.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Víťa  |  12. 02. 2002 03:48

    Hledej Recover98 na www.google.com (a pak na astalavista.bos.sk

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    alf1024  |  13. 02. 2002 17:42

    no asi radsej astalavista.box.sk

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 10:11

    další jména programů se stručným popisem najdeš na http://www.zive.cz/mod_Consultancy/SubChild.asp?Qst=62131&EXPA=%22MM%5FTANK%2A%22

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ondra  |  12. 02. 2002 15:41

    Jdi do toho programku co ti tady uz nekdo nabidnul Recovery98 a taky Easy Recovery od OnTrack. Me se sesipal DeskStar od IBM, chrasteni, nebootoval a tak podobne. Mel jsem tam 3 partition. 2 se mi podarilo zacharnit, i tak jsem dost stratil. Ted uz si nepamatuju co jsem pouzil, ale skanuje disk kdy mu muzes ale nemusis poradit file system a hranice jednotlivejch partition. Potrebujes zdravej disk kam se budou zachraneny data ukladat a hodne casu, ja jsem to nechal bezet v praci na volnym poci, trva to opravdu hodiny!!! Aspon v mym pripade. No a pak zapomen na ty blbosti co psali v clanku, neformatuj a utikej ho zreklamovat. Me se zadarilo. Data vzdy dulezitejsi nez HW.

    Hodne stesti, budes ho potrebovat

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Syrien  |  14. 02. 2002 16:20

    Ani sa necudujem, ze ti odisiel

    3 partitiony - na jednej si mal windows swap, z druheho si pustal hry a z tretieho si mal spustene MP3 na pozadi ...

    Nie je to tak? Domysli si ako behali hlavicky disku po takto rozdelenom disku...

    Nerozdeleny disk vydrzi ovela dlhsie - to je moja teoria

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    housik  |  14. 02. 2002 23:41

    Zamysli se nad tím, co si napsal a zjistíš, že to je naprostá kravina. Data, ať už na jedné partititon nebo na víc, jsou stále uložena na jednom disku a je mylná představa, že když máš jednu partition, tak že se hlavička posunuje hezky pomalu a čte data sekvenčně. To se ti nestane ani když máš defragmentovaný disk

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    huGee  |  12. 02. 2002 15:47

    Kedysi sme s kamaratom potrebovali nieco podobne (zial prave vdaka wdclear.exe (write zeros) sme premazali omylom cast jeho disku:). Nasli sme Lost&Found (tusim od autorov Partition Magic) a podarilo sa nam co to obnovit. Potrebujes na to ale druhy pokial mozno prazdny naformatovany disk, kde sa budu kopirovat najdene data (ten soft nikdy nezapisuje na poskodeny disk, vzdy iba cita, cize nehorzi, ze by stav poskodenych dat este viac zhorsil)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MM_tank  |  12. 02. 2002 16:23

    Tak k Lost & Foud mám připomínku - nejspíš je lepší ale trvá příšerně dlouho, Easy Recovery je opravdu podstatně rychlejší. Já dělal scan u Lost and Found asi 8hodin a konce nikde. Skončila šichta, tak jsem to vypl a druhý den jsem to zvládl s Easy Recovery, mimochodem má možnost uložení výsledku své práce do souboru a pokračování.

    Easy pod dos potřeba 1disketa, Lost and Found 3diskety

    Ten Recover už testuji...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Syrien  |  14. 02. 2002 16:23

    Niekedy plati, ze pomaly dalej zajdes...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    zepheer  |  13. 02. 2002 10:41

    Docela dobrý je Powerquest Lost and found 1,6. Mám s ním velice dobré zkušenosti ale trvá muý to velice dlouho Je DOSový a vyžaduje mít připojen ještě jeden disk na který se data budou ukládat.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    alf1024  |  13. 02. 2002 17:44

    ako je to s obnovou NTFS? podarilo sa niekomu precitat data z tohoto filesystemu?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    smok  |  05. 03. 2002 23:22

    vtipkar...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    vranko  |  20. 08. 2002 13:14

    ano, pomocou "GetDataBack for NTFS", vyrobca Runtime Software www.runtime.org

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    radoomek  |  12. 02. 2002 01:03

    Svého času, když 40MB disk od WD začal zlobit, skutečně se naň poštval low level format. Ten opravdicky LL formát, který přepisuje značky na plotnách pro hlavičky. A ne každý to už tenkrát přežil. Pozdější disky by LLF trápil jen šílenec, a od jisté doby platí, že na IDE discích se LLF prostě nepoužívá.

    Dnešní disky IMHO vůbec není možné podomácku Low Level formátovat. Místo toho existují utilitky, které se tváří, že to dělají, ale ve skutečnosti si přečtou z ROMek, či FLASHek na disku co a jak a disk svým způsobem opraví. Tj. označí některé vadné sektory jako unusable a ty jsou pak už pro zbytek světa neviditelné.

    Poštvat na dnešní IDE disky opravdové LLF prostě dle mého vůbec nejde. Diskový kontroler to nedovolí a když mu přijde příkaz aby to udělal, tak stejně udělá jen výše zmíněné.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    imhotep  |  12. 02. 2002 15:17

    Presne tak! Konecne nekdo, kdo vi o cem pise. Puvodni LLF bylo prenastaveni znacek zacatku sektoru. To dnes uz vubec nejde, protoze tyto znacky
    tam jsou nastaveny NAPEVNO od vyrobce disku a ZADNY softwarovy nastroj je nemuze prenastavit i kdyby se jmenoval stokrat Low Level Format.

    Dalsi veci s kterou bych v clanku nesouhlasil, je funkce S.M.A.R.T. Ve vasem disku se muzou objevit vadne sektory a vy se o tom jako uzivatel
    vubec nemusite dozvedet, protoze S.M.A.R.T. data z techto sektoru presunul jinam. Samozrejme driv, nez se stal sektor necitelnym.( Existuji postupy, jak zjistit, ze dany sektor ma vysokou pravdepodobnost poskozeni. )

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ondra  |  12. 02. 2002 15:52

    naprosto souhlasim. Pripada mi to ze cim vic tady chtej lidem poradit tim vic je krmej bludama. Jen bych dodal ( a uz jsem to tady nekde cet) ze IDE disky nejsou vzduchotesny ale maj naopak jemnej filtr kterej slouzi na vyrovnavani tlaku s okolim.

    Uz vubec bych nedoporucoval opravovat disk s vadnejma sektorama, DATA jsou prece mnohem dulezitejsi, kdesi jsem cet ze "disky se zasadne neopravuji ale vymenuji", z vlastni zkusenosti ho bez problemu vymenej. Navic ty utilitky co to "opravej" podle me ty vadny sektory jen zneviditelnej pro okolni svet, ale disk uz je jednou vadnej a tudiz mu nelze verit, pouzil bych to tak na skladovani filmu a mp3 co si muzete zase stahnout znova. Tenhle server se stava nebezpecnej

    A taky neni pravda ze kdyz disk otevrete tak je vymalovano, na internetu je silenej co to udelal a zhotovil viko disku ze skla a ted se kouka jak mu tam kmitaj hlavicky kdyz cte , prej supr zazitek. Dobrej silenec ne? Bohuzel jsem si neulozil link

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    martin  |  12. 02. 2002 16:38

    Kdysi jsem bezproblemů otevřel 210MB disk co už nešel zformátovat (hláška: příliž mnoho chybných sektorů). Otevřený na stole se mi ho povedlo přeformátovat a chodí ještě dneska po si 5 letech.(cca 3MB vadných sect.!!, ale stabilní množství). Uvádím to jen jako kuriozitu a rozhodně nedoporučuji následovat. Doufám že už konečně vymizí bludy o vzduchotěsnu, vákuu a podobných nesmyslech. Každý disk má buď dirku s filtrem nebo alespoň samolepku pro vyrovnávání tlaku po změně teplot.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    MozziM  |  13. 02. 2002 03:18

    Rek bych, ze je celkem rozdil otevrit a pouzivat 210MB disk, ktery ma vzdalenost hlavice od ploten nepomerne vetsi nez dejme tomu 20GB disk, ne?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tom  |  12. 02. 2002 17:03

    Hmmm, a na teorii o nespolehlivosti disku s BB jste prisel jak?

    KAZDY disk ma tisice badblocku, jsou od vyrobce oznacene jako prostor k nepouzivani a integrovany radic vas k nim v podstate nepusti. Vetsina disku je za urcitych okolnosti schopna, kdyz narazi na BB, ho do seznamu pridat automaticky.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    imhotep  |  12. 02. 2002 17:10

    Ta vec na vyrovnavani tlaku s okolim tam skutecne je, ale je to spis membrana nez filtr. Jinak v discich JE absolutne cisty prostredi a kdyz dneska otevrete jakykoli disk, tak ho muzete rovnou vyhodit. Kdyz se totiz mezi hlavu a plotnu dostane nejakej bordel, tak se muze stat, ze se disk vubec neroztoci. Pohani ho totiz linearni motor a ten ma v prvnich fazich startu neuveritelne malej tocivej moment. Krom toho se disk zarucene poskrabe.

    Se starymi disky to bylo jiny v tom, ze se netocej tak rychle a tudiz nehrozi poskrabani takovyho rozsahu. Napr. pro srovnani - u disketovy mechniky hlava LEZI na mediu a taky to funguje.

    A s tim manikem, kterej rozebral disk, mno to bych bral dost s rezervou. Urcite to nebyl zadny moderni kousek ale asi nejaka muzealni zalezitost. howgh.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomas  |  13. 02. 2002 07:34

    Co se toho pruhlednyho disku tyka, tak se udajne jednalo o 30GB (a modernejc vypadal) a k videni je tusim na www.overclocking.cz

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zepheer  |  13. 02. 2002 10:36

    Mí kolegové při poruše jistých disků (1 GB SCSI full size - nevím výrobce ale byly dodány v serveru Dec system 5900 fy DIgital) kde došlo k chybě že disk se neroztočil sundali vrchní kryt a pomohi ho fyzicky rozběhnout. Poté stáhli data a disk vyhodili. Toto provedli asi u 4 disků. Ale dnešnímy disky to už nedokážete udělat (pokud to neuděláte ve speciální komoře s čistým prostředím. Low level formát můžete  dle mého názoru provést jen se speciélním vybavením a nebo se speciální utilitou která přesně ví jak má být disk nastaven (a pochybuji že výrobce je ochoten něco takového pustit mimo fabriku). LLF se ve skutečnosti používá jako první formátování.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mISHA  |  15. 02. 2002 10:34

    Hele tak to me vazne zajima, jak asi tak funguje linearni motor. Mohl bys me to trosku priblizit? IMHO(tep) ja mel totiz za to, ze linearni motor funguje trochu jinak nez pro tvorbu tociveho momentu ( a to pro tvorbu linearni sily - vychylky - napriklad u reproduktoru )...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    JA  |  13. 02. 2002 08:44

    Tohle je podvod. Výrobci disků dělají tzv. demo kusy, které mají funkční mechaniku a vrchní díl z plastu aby bylo vidět, jak to běhá. Je to jen demonstrační kousek, zapisovat data se na to nedá. Vím to, měl jsem jich pár v ruce

    Tvrdit že si to někdo vyrobil doma je pěkná ptákovina...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    bacil  |  16. 02. 2002 18:22

    naprosto s  tebou suhlasim a myslim si ze kdo pouzije znova disk, ktory uz mal bad-blocky na uschovu dat si zasluzi psychiatricku liecebnu..

    disky maju obvykle 3-5 rokov zaruku, takze nevidim ziadny problem...

     

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlaváč  |  12. 02. 2002 00:29

    Jak je to s Low Level Formatem u disků větších jak +-500MB?

    Ne nejmenovaném diskusním foru http://mistral.dkm.cz se k tomuto tématu strhla již několikrát vášnivá diskuse. Někdo tvrdí a potvrzují to i informace z internetu, že LLF je doménou straších disků. U novějších disků se tím riskuje zničení takovéhoto disku. Někteří lidé to dokladují i vlastní zkušeností.

    Na druhou stranu já funkci LLF formát mám obsaženou i v BIOSU mothernoardu vcelku moderního. ATXový, 440BX chipset. Formátoval jsem takto disk WD Caviar 5,1GB, a disk funguje naprosto perfektně. Byl jsem označen za člověka s notnou dávkou štestí.

    V tomto článku se o podobných věcech vůbec nepíše, bycl bych tedy rád, kdyby mi to už konečně nekdo vyjasnil. ;o)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    George  |  12. 02. 2002 06:32

    LLF u větších disků opravdu jde, musíte se však spolehnout na speciální utility přímo od výrobců pevných disků. Osobně mám zkušenosti s pevnými disky Western Digital. Výrobce dodává ke svým diskům (ke stažení na firemních stránkách) balík utilit Data Lifeguard (nyní ve verzi 2.8), jejíž součástí je utilita DLGdiag, která umožňuje jednak testovat pevné disky, ale také je nízkoúrovňově formátovat  (volba Write zero to drive). Nedávno jsem musel  přeinstalovat jeden počítač. Moje běžná praxe je před tím zkontrolovat pevný disk (2,5GB, UDMA33) pomocí výše zmíněných utilit. Tak jsem i učinil a během důkladného testu se disk začal zadrhávat a cvakat (!!!) a po chvíli byl test přerušen s tím, že na disku je velké množství neopravitelných chyb a abych kontaktoval výrobce. Zkusil jsem tedy LLF, který proběhl bez chyb a taktéž i opakovaný důkladný test. Proto bych všem, kteří se rozhodnou přeinstalovat svůj počítač a rozhodnou se při tom i pro formát (při používání Windows běžná praxe), vřele doporučil provádět LLF. Budete mít 100% jistotu, že disk je bez chyb.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    cobalt  |  12. 02. 2002 08:32

    write zero to drive není LLF

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    George  |  12. 02. 2002 08:43

    A co to tedy je? Chová se to stejně, se všemi důsledky, včetně opravy disku.  A trvá to velmi dlouho (20GB cca 1,5hod).

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David  |  12. 02. 2002 09:32

    Low Level Format není Zero Fill Drive už jen kvůli názvu a také kvůli tomu, že se jedná o dvě samostatné položky snad u všech utilitek co jsou od výrobců disků. Low Level Format je podle mne "znovunastavení" velikosti sektoru pevného disku, ale o "seřízení" hlav bych trochu polemizoval, to bych nechal na výrobci a na jeho původním výrobním procesu, ale to si nejsem jist. Zero Fill Drive není nic jiného než, že se sektory vytvořené třeba Low Level Formatem  vyplní nulami a tím se zajistí, že disk je opravdu "prázdný" bez dat, ale je docela dobře možné, že se tím vymaže i info o tom jaká je velikost sektoru vzniklá LowLevelFormatem, info o tom se velmi težko hledá. Každopádně LowLevelFormat a ZeroFillDrive jsou opravdu dvě odlišné operace s disky.....

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dave  |  17. 03. 2002 23:33

    Jen pro přesnost, Zero Fill je  naplnění hodnotou FF. (jestli jsem to zjistil správně )

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    jax  |  12. 02. 2002 11:37

    LLF pri vacsich diskoch je naozaj nezmysel. Cudujem sa, ze prave tu sa o takej samozrejmosti polemizuje.

    Cez LLF sa dali formatovat len disky s konstantnym poctom sektorov na stopu. U novych diskov - s premenlivym poctom sektorov na stopu, nie je mozne zistit presnu geometriu disku (a uz vobez nie cez dake utilitky). 

     Zerro write nie je Low Level Format.

    Pamatam si ako v davnych dobach jeden znamy kupil 1GB disk (asi za 15 000 Sk) Samozrejme pustil nan LLF. Ten na nom rozdelil stopy konstantne. Z 1GB disku zistkal 20 MB disk, bez sance na opravu.

    LLF (v pravom zmysle slova) mozete moderne disky nenavratne poskodit !

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    kvako  |  12. 02. 2002 12:08

    a este k tomu ako nahle pustite na disk low level format alebo nieco podobne mozete sa zo zarukov vyrobcu na disk rozlucit!!!!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  12. 02. 2002 16:56

    blbost ! pres vanoce se mi na Baracude IV objevily vadne sektory a jelikoz nebyla moznost jej hned dat reklamovat, tak jsem provedl low level format - vadne sektory jsem tim odstranil/skryl a disk slapal dobre. Po silvestru jsem disk reklamoval s tim, ze tam BYLY vadne sektory a disk se choval divne - bylo me receno, ze i kdyz jsem provedl LLF, tak si ty vadne sektory v servisu overi a daji vedet - po 14 dnech jsem ziskal disk novy.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlaváč  |  13. 02. 2002 01:10

    Pokud jde o LLF, pousteny z Biosu. Ten ktery jsem pusti na svuj 5,1 GB disk, tak ten trval priblizne 20 hodin. Takze vami uvadenych 20GB za 1,5 h opravdu nebude LLF.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Syrien  |  14. 02. 2002 15:58

    Disk o velkosti 20 GB je rychlejsi ako 5.1 GB disk, takye aj format LLF moze prebehnut rychlejsie (zavysi aj od stroja na ktorom bezi).

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlaváč  |  14. 02. 2002 19:58

    Ale no tak, to snad nemyslite vazne. Chapal bych rozdil v radu procent nebo desitek procent. Mozna i kdyby to nejaky pocitac zvladal dvakrat tak rychleji. Ale ze by se to dalo zvladnout 53x rychleji? To asi ne. Zas takova vykopavka ten 5,1 GB disk neni. Je to normalni 5400 ot, ATA33.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Karel Gott  |  12. 02. 2002 09:41

    Proto bych všem, kteří se rozhodnou přeinstalovat svůj počítač a rozhodnou se při tom i pro formát (při používání Windows běžná praxe), vřele doporučil provádět LLF. Budete mít 100% jistotu, že disk je bez chyb.


    Hahahahaha ... mame tu dalsiho experta na IT

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David  |  12. 02. 2002 10:06

    ale proč by nemohli ? stejně se jedná o jeden název pro mnoho odlišných operací dle výrobce. Low level format u starých desek s novým diskem nespustíš a nová deska nic takovýho nemá a mají to jen utilitky od výrobce, které už nejsou věrni názvu LowLevelFormat a tak se jedná o něco mezi check diskem na úrovni disku a zero fill drive. A na tom kromě ztráty času nevidím nic špatného. Pravda z 99.999 % je to zbytečné, ale nic tím nezkazíš. Navíc Low Level format je dnes už jen znovuobnovením původního firemního nastavení u parametrů u kterých to jde......a není Low Level Formátem.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    BoodOk  |  12. 02. 2002 11:25

    Kazda operace ma sva rizika a to zvlaste v pripade kdy neni uplne jasne, co vlastne provadi (viz polemika o tom, co vlastne LLF dela). Pokud je navic z 99.999% zbytecna, tak je naprosta blblost ji provadet, protoze to je zbytecne. Neco jineho je, kdyz disk hlasi chyby (tj. chybovost disku je dusledkem preinstalace OS), ovsem doporucit pri kazde reinstalaci OS nejakou ne zcela definovanou operaci LLF je nesmysl, protoze OS se vetsinou preinstalovava ze zcela jinych blize neurcenych duvodu nez je chybujici HDD.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David  |  12. 02. 2002 11:44

    přesně tak, přesto si ale myslím, že "dnešní LLF" je utilitkou, která má svoje výhody a rozhodně si nemyslím, že není potřeba. Už se mi v praxi párkrát hodila jak u "nových" tak "starých" disků v kombinaci s zero fill drive. A hlavně on pouhý formát daného partitions nedo fdisk operace někdy opravdu nestačí. To už je ale otázka jestli se hodí víc zero fill drive nebo low level format.........

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor