Záchrana aerodynamického krytu za 6 milionů dolarů. SpaceX uveřejnila unikátní video

  • Při nedávném startu Falconu Heavy se podařilo zachránit polovinu aerodynamického krytu
  • SpaceX uveřejnila video z jeho průletu atmosférou
  • Cena celého krytu je 6 milionů dolarů

SpaceX se při nedávném startu Falconu Heavy podařilo vůbec poprvé zachytit polovinu aerodynamického krytu.

Firma k tomu využívá loď Mr. Tree (dříve Mr. Steven), která je vybavena obřími sítěmi.  Na videu níže je vidět oddělení poloviny krytu od rakety a jeho sestup atmosférou. Modrá záře je způsobena třetím krytu o atmosféru, při kterém došlo k rozžhavení molekul atmosféry.

Aerodynamický kryt za 135 milionů korun

SpaceX se snaží o co největší znovupoužitelnost. Už nějaký ten pátek je poměrně úspěšná, pokud jde o návrat prvního stupně Falconu 9 a postranních boosterů Falconu Heavy (záchrana třetího stupně se zatím nedaří, ale to je spíše náhoda).

 

Další metou a je záchrana aerodynamických krytů. Podle Muska je jejich cena 6 milionů dolarů, což je téměř desetina ceny za jeden start.

Aerodynamický kryt rakety chrání náklad v první fázi letu, kdy dochází k největšímu aerodynamickému namáháni. Ve vyšších výškách je už atmosféra řídká, takže kryt není potřeba a je odhozen. V případě Falconu 9 a Falconu Heavy se kryt skládá ze dvou částí. Jeho průměr je 5,2 m a délka 13 m.

Kryt je vybaven menšími motory pro stabilizaci po odhození, padáky a navigačním systémem. Při nedávném startu s první várkou družic Starlink se podařilo neporušený kryt vylovit z moře.

SpaceX však dává přednost zachycení krytu do sítí, což následně usnadňuje a zrychluje opakované použití krytu, kterému slaná voda nedělá dvakrát dobře.

Firma se snaží kryt zachytit při vybraných startech Falconu 9 a Falconu Heavy od začátku roku 2018. Teprve při třetím startu Falconu Heavy byla úspěšná. Podařilo se zachytit polovinu krytu. Vůbec přitom nevadilo, že k přistání došlo v noci. Kryt má vlastní navigační systém, který se ho snaží pomoci padáků vmanévrovat do požadovaného místa přistání a posádka lodě je vybavena i infračervenými kamerami. 

Diskuze (14) Další článek: Nové testovací sestavení Windows 10 Insider značně vylepšují práci s notifikacemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,