Bezpečnost | Roboti | Válka

Zabijácký robopes se střílnou na hřbetě je realitou. V Rusku ho vytvořili z čínského klonu Spota

Robopsa Spota od Boston Dynamics zná díky celé řadě vtipných videí určitě každý a nějakou dobu se dá už koupit pro reálné použití v průmyslu nebo pro další výzkum. Cena robopsa Spot v plné výbavě je ale klidně několik milionů korun, což značně omezuje poptávku a možnosti. Na čínském Aliexpressu lze ale jednodušší klon podobného robopsa Unitree Yushu Technology Dog koupit už od 80 tisíc korun.

A právě tento kousek si objednal a upravil jeden ruský fanoušek Alexander Atamanov, který žije v Moskvě. Na hřbet robopsa totiž pomocí jednoduché konstrukce se suchým zipem připevnil ruskou automatickou pušku (nesjpíše jde o typ PP-19 Vityaz) i se zaměřovačem a kamerou.

Střelba je ovládána na dálku, takže robopes funguje jako bezdrátový zabiják, který si poradí i se složitým terénem. Maximální zátěž tohoto modelu je dle výrobce až 10 kg, ideálně však 5 kg. Výdrž baterie na jedno nabití výrobce nezmiňuje, ale originální a složitější Spot vydrží kolem 90 minut.

S tím už se dá pracovat i v reálné bitvě, obzvláště tam, kde je nutné zaútočit přesně a bezpečně v blízké vzdálenosti (rychlost pohybu robopsa je až 17 km/h), kam dosáhne bezdrátový signál pro kameru a ovládání. I to se ale dá poměrně snadno optimalizovat pomocí dodatečného dronu, který by sloužil jako zesilovač signálu.

Ve vědeckofantastických filmech jsme mohli velmi často vidět temnou budoucnost tvořenou boji s roboty. A s tak nízkou cenou to bohužel začne být jistě zajímavou technologií pro řadu armád.

Diskuze (35) Další článek: Firefox čtečku PDF doplní o základní nástroje na editaci. Nabídne kreslení a vkládání textu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,