Zábava na českém internetu: Seznamky

Internet původně vznikl jako akademická síť určená k výměně seriózních vědeckých informací. Nicméně postupem doby se stával více přístupný široké veřejnosti, a tak slouží i jako nástroj pro zábavu. Najdete na něm vše. Od sbírek vtipů, přes seznamky, chaty, online hry až po praktické informace pro rodinný a sexuální život. V tomto týdnu vám přineseme pohled na možnosti zábavy na českém internetu. A začneme lidskými vztahy čili stránkami nabízejícími seznámení.

Platit nemusíte

Internetové seznamky jsou na rozdíl od kamenných seznamovacích kanceláří přístupné zadarmo. Otevírá se vám neskutečně velká nabídka potenciálních partnerů. Internetové seznamky umožňují rychlé vyhledávání podle nejrůznějších vlastností a požadavků. Můžete být aktivní (vyhledávat) nebo pasivní (být vyhledáni). Zájem o tyto služby je neobyčejně velký.

Vkládání inzerátů je bezplatné, provozovatelé se snaží hradit náklady reklamou. U větších seznamovacích serverů, jako je např. www.seznamka.cz, se však setkáte s možností platby pomocí mobilního telefonu.

Vzhledem k tomu, že vytvoření seznamovacích webů není téměř ničím omezováno, narazíte na různou kvalitu služeb. Něco zcela určitě napoví vzhled stránek. Pokud vypadají amatérsky nebo nemají vlastní doménu druhé úrovně, leccos to napoví. V žádném případě ale tento názor autora článku neberte jako stoprocentní pravidlo.

Dobře si však rozmyslete, než někde zadáte své údaje. Na mnoha serverech můžete zadávat i informace o svém sexuálním životě, fotografie a různé další citlivé údaje. Pokud k nim připojíte svůj firemní e-mail, můžete se dočkat zajímavých reakcí svých kolegů nebo nadřízených.

Virtuální anonymita

Řešení, jak ukrýt svou totožnost, je jednoduché. Stačí si pořídit e-mailovou schránku u některé freemailové služby. Zdánlivě nevinné touhy po anonymitě využívá spousta vyšinutých jedinců, nebo lidí, kteří mají problémy při seznamování se v běžném životě.

Trošku to připomíná film s Oldřichem Novým. Přes den nenápadný muž, v noci lev salonů a lovec žen. Pamatujte na to, až se po internetu budete seznamovat s dokonalým protějškem, o jakém jste již dlouho snili.

Často se také objevují jedinci, kteří si virtuálně mění pohlaví. Někdy je tu snaha poznat, jaké techniky internetového namlouvání používají ostatní stejného pohlaví, jindy zase touha zjistit, co si povídá chlap s chlapem nebo žena se ženou. Zkrátka, žena dokonalých tvarů může být muž, vysoký blonďák s modrýma očima zase nenápadná brunetka. Internet dává netušené možnosti.

Funguje to?

Na větších seznamovacích serverech najdete příspěvky mnoha spokojených párů, které se seznámily právě přes internet. Anonymita počítačové sítě odstraňuje namlouvací bariéry a může svést dohromady dva lidi, kteří by se v běžném životě nikdy nepotkali.

Na druhou stranu osobní oťukávání má přeci jen něco do sebe. Ryze soukromý názor autora článku je, že seznámení po internetu může za jistých okolností fungovat. Poslední tři roky jeho života to potvrzují.

Zneužívání inzerátů

Internetové seznamky je možné, tak jako vše ostatní, využít/zneužít pro různé (ne)kalé cíle. Poslední dny jsem strávil procházením nejrůznějších inzerátů všech věkových kategorií a zaměření. Velice často se objevují inzeráty typu „Hledám přítele pro svou maminku“, kterým zdatně sekundují inzeráty obětavých kamarádek hledajících partnery pro své nejlepší přítelkyně. Je otázkou, jak se k tomu dotyční postaví. Pokud inzerát podáte s jejich e-mailovou adresou, mohou být nemile překvapeni.

Sám jsem si vyzkoušel, jaké to je, když vám začnou zčista jasna chodit nabídky na sex s mladými slečnami. Sebevědomí většiny mužů by určitě rázem stouplo do nebeských výšin, na druhou stranu, pokud by k takovému zneužití došlo u citlivější ženy, mohlo by to být přinejmenším nepříjemné.

Výběr je velký

Českých stránek, které nabízejí nejrůznější formy seznámení, je poměrně mnoho. V porovnání s celkovým množstvím však tvoří seriózní servery jen zlomek. Převládají webové seznamky, které si nadšenci v dobré víře (nebo ve snaze získat body za výměnný reklamní systém) provozují na freehostingových serverech.

Pokud najdete starší přehledy a články o internetových seznamkách, zjistíte, že spousta z nich už nefunguje. Konkurence je velká a nabídnout kvalitní služby není lehké, jak se na první pohled zdá. Internetové seznamky často naleznete také na webech, kde tvoří pouze doplňující nabídku. Jsou také součástí známých vyhledávačů a portálů. Těch skutečně specializovaných serverů na seznamování mnoho není. Vybral jsem několik známějších.

Seznamka.cz

Jeden z největších českých seznamovacích serverů. Nabízí kategorie pro vážné seznámení, flirt a sex, dopisování, cestování, tanec, sport, můžete zde zkusit najít i parťáky do hospody, nebo na koncert. Pro čtení inzerátů není potřeba registrace. Stačí si vybrat některou skupinu v jedné z hlavních kategorií, použít třídění podle kraje, případně podle věku a začít číst. Zaujala mě možnost třídění i podle městských částí v případě větších měst.

K dispozici je podrobné hledání, které zobrazí výsledky přesně odpovídající zadaným údajům. Zajímavá služba Hlídací pes zajistí, že vám neunikne žádný inzerát, který by vás zajímal. Při aktivaci hlídacího psa nastavíte parametry, zvolíte si, kam zasílat upozornění, a vyčkáte.

V jednotlivých inzerátech jsou uvedeny běžné věci, jako je věk, výška, text inzerátu a postava. Dále zjistíte, zda dotyčný kouří, v jakém je narozen znamení, jaké má vzdělání a zda pije alkohol. Podobné informace můžete uvádět i při odpovědi na inzerát.

Po registraci získáte možnost vkládat nové inzeráty, sledovat odpovědi a vkládat fotografie do fotoalba. To aktivujete placenou SMS a čas od času musíte aktivaci prodloužit. Pomocí placených textových zpráv je také možné vylepšovat pozici svého inzerátu.

Počet inzerátů je zde skutečně velmi vysoký. Najdete zde lidi s různými tužbami, různých věkových kategorií i orientací. Server Seznamka.cz nabízí samostatné kategorie pro gaye a lesbičky. Kdo touží po sexu, najde zde několik speciálních kategorií. Hledat tu ale můžete i spolubydlící nebo jen tak kamarády.

Rande

Rande.cz je sesterský web výše zmíněné Seznamky. Jde o speciální službu, která vám po registraci umožní vyhledávat partnery a téměř online s nimi komunikovat. Nejde o chat v pravém slova smyslu a nevím, jestli na českém internetu existuje podobná služba. Na serveru můžete vyplnit množství údajů o své osobě (o postavě, sexuálních zkušenostech,  svých zájmech, finančním zajištění aj.). Podle nich pak také vyhledáváte případné partnery.

Jakmile si prohlédnete profil jiného uživatele, můžete mu odeslat vzkaz. Pokud bude chtít, odpoví vám. Vše probíhá v rámci serveru, váš e-mail uvedený při registraci se nikde nevyskytuje. Každý uživatel si může vést svůj deníček, kde se ostatní dozví o jeho pocitech, náladách nebo o čemkoli jiném, co v něm zmíní. Neustále máte k dispozici seznam uživatelů, kteří jsou momentálně připojeni. Seznamování tak můžete nastartovat prakticky ihned.

Před odesláním vzkazu si jej nejprve přečtěte a ujistěte se, že neplácáte hlouposti. Není nic horšího než se ztrapnit a svůj vzkaz najít s výsměchem opsaný u někoho v deníčku. Pokud si je budete chvíli prohlížet, zjistíte, že těchto případů je docela dost. Pro přístup k fotografiím (ne pouze náhledům) ostatních uživatelů je potřeba aktivovat VIP členství, což zajistíte placenou SMS zprávou.

Společnost je zde různá. Docílit osobního setkání může být pro nezkušené velmi těžké. Mnoho lidí je zde spíše kvůli povídání a zábavě než kvůli seznámení. Profily jsou provázány i s dalšími sesterskými weby, například s Palec.cz.

Seznamka Katolik.cz

Věřící lidé najdou na tomto serveru různé informace. Celý web je rozdělen do několika výrazných částí, mezi kterými najdete právě seznamku. Inzeráty v databázi můžete procházet podle kategorií (vážná seznámení, přátelství, dopisování, společné zájmy) nebo podle regionů (rozdělení na kraje). Každá kategorie je rozdělena podle hledajícího (on hledá ji, ona jeho, oni je atd.) a třídění podle krajů můžete využít k filtrování.

U každého inzerátu je uvedeno datum vložení, věk inzerenta, výška, církev, ke které se hlásí, text inzerátu, přezdívka a kontaktní údaje. Po zobrazení profilu získáte několik dalších informací, záleží na vůli inzerenta k jejich vyplnění. Pokud se inzerent rozhodne, má k dispozici možnost přidat k inzerátu i svou fotografii.

Po registraci, která je platná pro celý web, aktivujete svůj účet speciálním kódem, který vám přijde na e-mail uvedený při registraci. Registrace vám umožní vkládat inzeráty, sledovat jejich počet a zvát ostatní uživatele na rande. Snadno zjistíte, kolikrát jste zvali a kolikrát jste byli zváni. Vstup na rande je opět zajištěn pomocí speciálního kódu.

Vzhled tohoto webu podstoupil za uplynulé roky výrazný facelifting, což hodnotím kladně. Zvýšil se i počet inzerátů. Lidé, kteří zde inzerují, jsou většinou hluboce věřící, soudě podle textů. Nicméně nezdá se, že by se zde vyskytovali pouze zakomplexovaní jedinci. Věřící lidé určitě tuto specializovanou seznamku uvítají.

Seznamky a fotografie

V době před akvizicí portálu Email.cz Seznamem fungovaly na jeho stránkách služby Adam a Eva. Šlo o systém, do kterého si uživatel umístil fotografii, která pak následně byla vystavena kritikám a hodnocení ostatních návštěvníků.

Podobnou cestou se později vydalo několik dalších serverů. Bylo jen otázkou času, kdy nabídnou i možnost seznamování. Již zmíněný Palec.cz je jakýsi doplněk služeb Seznamka.cz a Rande.cz. Můžete zde vyhledávat lidi podle roku narození, sexuální orientace, regionu a fotografie.

Jednotlivé fotografie je možné hodnotit a procházet podle různých způsobů třídění. Podobnou službu nabízí také www.libimseti.cz, www.ukazse.cz, nebo qhodnoceni.atlas.cz. Registrovaní uživatelé všude získávají možnost zobrazovat detaily fotografií.

Intimkontakt

Erotické seznamky jsou většinou součástí jiných webů, které se věnují sexu, porno průmyslu nebo prostě jen této lidské přirozenosti. Na adrese www.intimkontakt.cz najdete pouze seznamku pro dospělé. I bez registrace a přihlášení můžete začít procházet jednotlivé kategorie nebo vyzkoušet vyhledávání. To umožňuje nalézt partnery podle pohlaví, okresu, typu inzerátu a věku. Nejvíce záznamů je pochopitelně v kategorii Sex a flirt, ale i zde se nabízí vážné seznámení, kamarádství a dopisování.

U inzerátů bohužel chybí datum. Jak se dalo očekávat, hledající muži několikanásobně převyšují hledající ženy. Bohužel (a to nejenom na tomto serveru) ženy hledající zde povyražení jsou profesionálky, které jen tak pro zábavu na takovéto weby určitě nepíší.

Jak sbalit ženu

Každý muž je lovec, pouze někteří jej v sobě musí objevit. Pokud máte problém se sváděním žen a se seznamováním vůbec, podívejte se na stránky www.jaksbalitzenu.cz. Jednak zde najdete podrobné informace o praktické příručce (s kapitolou o balení na internetu), jednak také diskuzní fórum, kde se můžete vyjádřit a nechat si poradit. Také autor webu a příručky nabízí svou pomoc neúspěšným jedincům. Pokud podobné rady už nepotřebujete, můžete se pobavit při čtení úsměvných zápisků v blogu.

Kde hledat dále?

Vyhledávače a katalogy na českém internetu obsahují databáze všeho možného, a tedy i internetových seznamek. Máte-li o podobné služby zájem, vřele doporučuji katalogy navštívit. V následující tabulce najdete několik adres na vybrané stránky nabízející seznámení po internetu.

České internetové seznamky
adresa zaměření
eseznamka.wz.cz seznamka
libimseti.cz seznamka s hodnocením fotografií
seznamka.katolik.cz seznámení pro věřící
seznamka.quick.cz seznamka
www.agama-seznamka.cz erotická seznamka
www.intimkontakt.cz erotická seznamka
www.kidsland.cz dětský portál se seznamkou
pokec.atlas.cz/seznamka seznamka na portálu Atlas.cz
www.rande.cz seznamka kombinovaná s chatem
www.romantika.cz seznamka
www.seznamit.cz seznamka
www.seznamka.cz seznamka
www.seznamkaaz.cz seznamka
www.znamost.cz seznamka s hodnocením fotografií

Diskuze (18) Další článek: Cena za NAND flash paměťové čipy by měla klesnout až o 25 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,