Za web krásnější

CSE HTML Validator, jeden z nejlepších programů pro kontrolu správnosti HTML, je na světě ve verzi 3.01.
Na webu CSE HTML Validatoru se objevila nová verze, 3.01, tohoto oblíbeného nástroje alespoň některých tvůrců webů a HTML stránek. Validátory HTML jsou programy, které zkontrolují vaše skvělé stránky a během několika sekund vám dokáží, že je neumíte napsat. Jinými slovy, kontrolují, jestli jste správně napsali všechny tagy a jejich parametry a pokusí se najít i logické chyby, nebo upozorní na možnost vzniku problémů v některých browserech. Jazyk HTML a především prohlížeče stránek, jako je Internet Explorer nebo Netscape Navigator, jsou poměrně benevolentní a i když napíšete na stránce některý tag chybně, dokážou se přes tuto chybičku s úsměvem přenést a stránku zobrazit. Pokud je tag opravdu hodně špatně napsaný, tak ho prohlížeče ignorují a nezpracují ho. Díky tomu si ve většině případů pravopisné chyby ani nevšimnete.

Problémy můžou ale nastat tehdy, když kontrolujete stránky v nejpoužívanějších prohlížečích (IE a NN) a překvapivě (pokud ale máte pár stránek za sebou, tak vás tento problém nemůže rozházet) v každém vypadají jinak, případně v obou. V takovém okamžiku totiž nevíte, jestli je to způsobeno jejich vzájemnou nekompatibilitou, nebo chybou v HTML syntaxi. V takový okamžik je nejlepší spustit program pro kontrolu správnosti HTML syntaxe a teprve potom hledat logické chyby v návrhu stránky, které mají mnohdy za příčinu podivné chování v prohlížečích.

Docela rozšířeným programem pro kontrolu správnosti HTML syntaxe je CSE HTML Validator, který ale kromě svých vynikajících vlastností vděčí za svou popularitu programu HomeSite, do kterého je od verze 3 integrován. Podporován byl už dříve a používat se dá samozřejmě samostatně. CSE HTML Validator podporuje několik definic HTML (včetně 4), dá se spouštět z příkazové řádky, zvládá dávkové zpracování, částečně se dá nastavit i pro použití s ASP a XML (ale v tom smyslu, že tyto elementy ignoruje a nehlásí jako chybné). Pokud jste programátoři, můžete integrovat CSE HTML Validator i se svým programem.

Verze, kterou si můžete stáhnout z webu, je omezena na 50 HTML dokumentů, plná verze stojí 29,95 USD pro nekomerční použití. Nakoupit a stáhnout si ji můžete přímo z webu (pokud máte platební kartu). Rozhodně to je užitečná pomůcka, která snad pomůže našim webmasterům v tom, aby výsledky jejich práce, nápadově možná skvělé, nebyly plné školáckých chyb (a to nemluvím o těch gramatických), které kazí výsledný dojem.

Váš názor Další článek: Operace se zdařila, přenos nespadl

Témata článku: , , , , , , , , , ,